O sursă bine informată din PNL Cluj ne-a declarat că alegerile pentru şefia PNL Cluj nu vor avea loc în 14 septembrie pentru că mandatul lui Marius Nicoară expiră abia în vara lui 2014. Actualul senator s-a opus din start alegerilor în acea perioada, însă setea lui Horea Uioreanu de putere nu a putut fi oprită. În cazul în care alegerile se vor ţine până la urmă există şansa ca lupta să se dea între Horea Uioreanu şi Horea Uioreanu, întrucât Nicoară se va da la o parte.

PNL Cluj este un partid care a fost tot timpul zdruncinat de lupte fără mize. Datorită faptului că mizele au devenit mai mari și partidul este la putere, din ce în ce mai mulți “guvizi” sunt doritori de putere. Astfel, liberalii se înghesuie să prindă o funcție mare pe lângă Horea Uioreanu și Marius Nicoară, “greii partidului.” Din păcate pentru ei și pentru cei care vor cât mai repede să obțină o funcție mare în PNL cât timp mai sunt încă la putere, alegerile nu vor avea loc. De fapt, data de 14 septembrie este o încercare de câștigare a imaginii a unui partid care a fost lovit parcă de război.

Marius Nicoară este de trei mandate preşedintele PNL Cluj, tot de atâtea ori pe câte alegeri a pierdut. Cele mai importante sunt de două ori la Primăria municipiului Cluj-Napoca şi o dată la Consiliul Judeţean Cluj. După ce alegerile la şefia organizaţiei municipale a PNL au mers prost, candidatul susţinut de Marius Nicoară, Adrian Oros, şi-a pierdut principalul sprijin chiar în noaptea dinaintea alegerilor, liberalii nu au mai avut practic decât un singur candidat. Ioan Petran, actualul şef al PNL Cluj-Napoca, este singurul lider al PNL de până acum care nu a reuşit să îşi numească niciun vicepreşedinte pe care îl controlează. Astfel, Petran este la mâna vicepreşedinţilor şi dacă aceştia îşi dau demisia el rămâne fără funcţie şi fără birou şi trebuie organizate din nou alegerile.

Lui Nicoară îi e frică de eșec

Nicoară nu vrea să păţească acelaşi lucru cu organizaţia judeţeană şi să o piardă din frâie. Din acest motiv nici nu a vrut să aibă loc alegerile pe 14 septembrie. El ştie că mandatul său este încă valabil până în vara lui 2014. Şi momentan Nicoară are o relaţie mai bună cu mai marii partidului la Bucureşti, Uioreanu răcindu-şi relaţia după problemele cu legea pe care le-a întâmpinat în familie şi după ce a renunţat la fotoliul de deputat trimiţându-şi nevasta în locul lui. Slăbiciunile lui Uioreanu sunt cele care îl avantajează pe Nicoară să câştige al patrulea mandat consecutiv la şefia organizaţiei judeţene a PNL. Dar tabăra lui Nicoară este sigură că alegerile nu vor avea loc. Nici apropriaţii lui Uioreanu nu ar vrea ca acesta să câştige şi Nicoară să rămână preşedinte până încă mai bine de şase luni de zile.

Eternul avid de putere

Mihai Szeplekan rămâne în expectativă şi în lupta pentru şefia PNL Cluj, precum se declară a fi şi în lupta pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca. Cu şanse mai mici decât cele ca România să devină cea mai importantă economie din Europa, tânărul consilier judeţean este doar avid de importanţă, dar cu şanse minime de reuşită. Aflat acum în barca lui Uioreanu, cel mai probabil nu va avea curajul să îl contracandideze pe acesta, încercând să pară apropriatul lui. Oricum, zicala inventată de romani “și tu Brutus?” pare să fie din ce în ce mai apropriată și în acest caz.

Şefia PNL Cluj-Napoca, câştigată după doi ani

După mai bine de doi ani şi jumătate de interimat în cadrul organizaţiei municipale a PNL Cluj-Napoca, la data de 2 martie 2013 s-au decis funcţiile deosebit de importante a preşedintelui de organizaţie şi a membrilor în Biroul Permanent Municipal Cluj-Napoca. Atunci preşedinte a fost ales Ioan Petran.

Este de amintit faptul că până atunci s-au perindat mai mulţi preşedinţi la conducerea organizaţiei municipale, dintre care îi amintim pe Arion Hadrian, Mircea Abrudan, Adrian Oros sau, mai nou, Horea Uioreanu. Toţi aceştia, prin rotaţie, au condus în această perioadă organizaţia municipală. Din câte se pare, Mircea Abrudan şi Adrian Oros sunt cei cărora le este atribuit eşecul organizaţiei municipale la alegerile locale de anul trecut, atunci când PNL Cluj a pierdut funcţia de primar datorită lipsei de implicare a candidatului Marius Nicoară şi a proastei organizări pe care acesta a gestionat-o cu oamenii pe care i-a numit în acea perioadă să conducă organizaţia municipală. Întreaga campanie a părut de la bun început să fi fost făcută în grabă şi fără viziune de viitor.

De când frâiele organizaţiei municipale au fost preluate de o nouă formulă de conducere, aceasta a avut rezultate foarte bune, câştigând la alegerile parlamentare nu mai puţin de trei fotolii de deputaţi din cele patru colegii la care au candidat în Cluj-Napoca.

La alegerile din data de 2 martie 2013 s-au anunţat 4 persoane că intră în luptă: Mihai Szeplekan, eternul candidat care nu și-a adus candidatura la sfârșit, Steluța Cătăniciu, un deputat fără cuvânt, Adrian Oros, omul lui Nicoară până în ziua alegerilor și Ioan Petran, care a candidat din partea lui Horea Uioreanu, dar a beneficiat și de “binecuvântarea” lui Nicoară de voie de nevoie. În aceeaşi ordine de idei, puterile fostului preşedinte al CJ Cluj Marius Nicoară păreau înainte de acele alegeri să fie pe cale de dispariție, dând semne că pierde controlul asupra organizaţiei municipale pe care a manevrat-o ca un veritabil păpuşar pentru mai bine de doi ani şi jumătate.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.