Uniunea Social-Liberală şi-a desemnat candidaţii pentru principalele funcţii din fiecare unitate administrativă: preşedinte al Consiliului Judeţean şi primar al municipiului reşedinţă de judeţ. În Cluj, aceştia sunt Horea Uioreanu şi Marius Nicoară, amândoi membri PNL. Liderii PSD declară că îi vor susţine şi că sunt mulţumiţi de structura listelor de candidaţi pentru consiliile judeţene şi locale.
Alianţa din opoziţie a anunţat oficial candidaţii pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj şi primar al municipiului Cluj-Napoca la alegerile de anul viitor, precum şi structura listelor de pe care vor fi aleşi consilierii. În cazul funcţiilor de conducere, ambii candidaţi desemnaţi vin din rândurile liberalilor. Este vorba de Horea Uioreanu, deputat PNL, pentru funcţia de preşedinte al CJ, şi de Marius Nicoară, actualmente senator PNL, pentru cea de primar.
Sondaje independente pentru fiecare partid
Numele candidaţilor au fost stabilite în urma unor sondaje de opinie realizate la nivelul întregii ţări. Fiecare dintre principalele partide din Uniunea Social-Liberală (USL) a realizat propria cercetare sociologică, atât PSD, cât şi PNL alegând propriile firme de sondare a opiniei publice. Rezultatele celor două cercetări au fost trimise direct la centru, unde cele două partide şi-au pus recproc la dispoziţie datele, pentru a nu exista suspiciuni. Ulterior, conducerea centrală a partidelor a anunţat în teritoriu care sunt candidaţii asupra cărora au căzut de acord pentru principalele funcţii în fiecare judeţ. PSD a făcut cercetările cu două intitute decise de conducerea partidului. Este vorba de Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic – CSCI şi CSS Avangarde, între care au fost împărţite în două judeţele în care au avut loc sondaje de opinie organizate de social-democraţi. PNL a făcut sondajele în întreaga ţară cu un singur institute, şi anume Gallup.
„Principiul este că în urma unui sondaj, care a început şi se va derula în cursul lunii acesteia (iulie n.r.), în urma rezultatelor acestui sondaj se vor face listele comune între PNL şi PSD şi este obligatoriu ca aceste liste comune, deci candidaturile comune, să fie la oraşele reşedinţă de judeţ, deci Cluj-Napoca, şi la judeţ, Consiliul Judeţean. În funcţie de rezultatele acestui sondaj se va decide ponderea consilierilor, deci care va fi mai bine plasat, PNL-ul va avea mai multe sau mai puţine locuri pe aceste liste comune. Acum, având în vedere modificarea de lege care s-a făcut zilele trecute cu alegerea primarului din primul tur, probabil, şi când spun probabil înseamnă că e foarte posibil, se va merge pe liste comune, pe cât posibil. Dar la oraşe obligatoriu. Deci acest sondaj va fi în derulare în cursul lunii acesteia, nu ştim exact, dar trebuie să fie gata până la sfârşitul lunii. Noi facem cu o firmă pe care o agreăm noi, ei fac cu o firmă pe care o agrează ei, cele două firme colaborează, dar este făcut în aşa fel încât să nu ne tragem unii pe alţi pe sfoară. Vă daţi seama cum ar fi să iasă PNL-ul în sondajul nostru cu 60% şi în sondajul lor să iasă cu 20%. În aşa fel sunt făcute aceste sondaje încât să nu se poată trişa”, a detaliat Horea Uioreanu pentru Gazeta de Cluj modalitatea de desemnare a candidaţilor într-un interviu acordat vara aceasta.
Liberalii au realizat „eventul” la Cluj
Social-democraţii vor avea prima opţiune în desemnarea viceprimarilor şi vicepreşedinţilor consiliului judeţean (CJ) şi vor nominaliza prefectul judeţului, dacă USL va forma guvernul. Listele comune de candidaţi pentru cele două consilii vor fi formate paritar din membri PSD şi ACD (Alianţa Creştin Democrată – PSD+PC). Mai întâi consiliul de coordonare al USL, iar apoi birourile politice ale celor trei partide au validat ieri majoritatea candidaţilor pentru funcţiile de primari de municipii reşedinţă de judeţ, respectiv preşedinţi de consilii judeţene.
„Alături de Alba, Bihor, Călăraşi şi Giurgiu, Clujul este unul dintre cele cinci judeţe în care liberalii au realizat «eventul», adică vor reprezenta USL în ambele competiţii. Au contat foarte mult sondajele, au fost discuţii, dar votul a fost unanim”, a declarat Nicoară pentru Ziua de Cluj. După ce în 2009 a pierdut aceleaşi alegeri în faţa actualului primar, Sorin Apostu, Nicoară crede că anul viitor îşi va lua revanşa. „Sunt convins că acum datele problemei sunt complet schimbate. În 2009 Emil Boc pleca premier la Bucureşti, pe un val de simpatie, şi îşi lăsa un moştenitor la primărie. Între timp, prim-ministrul şi-a dovedit «competenţa», iar actualul primar aparţine unui partid tot mai puţin iubit de români, iar faptul că deţine şi o funcţie de conducere în partid nu-l ajută. Pe de altă parte, pe mine mă recomandă activitatea din fruntea consiliului judeţean, perioadă în care despre mine nu s-a vorbit de «zeciuială» sau «fifty-fifty». În plus, tot mai mulţi clujeni îşi doresc, după 20 de ani, în sfârşit, un primar clujean, un primar născut, format şi educat în Cluj-Napoca”, a spus Nicoară.
Şi Horea Uioreanu se arată optimist în legătură cu şansele liberalilor de a înlocui portocaliii la conducerea principalelor instituţii din judeţ. „Este o onoare pentru mine şi o mare responsabilitate această desemnare, dar mă şi bucur că am susţinerea celor trei partide din USL. Azi am fost nominalizaţi, de mâine începem campania. De fapt, vom continua campania, dar de acum, în varianta USL.Vom forma staff-ul de campanie, ne vom stabili ţintele şi potenţialul din teritoriu şi ne vom definitiva planul de campanie pentru doborârea ciocoilor PDL. Personal, nu-mi place să mă laud, dar populaţia doreşte o schimbare şi noi îi vom oferi alternativa. Vom veni cu planuri de ieşire din criză pentru fiecare localitate a judeţului. Dacă judeţul Cluj este principalul contributor la bugetul naţional, atunci trebuie să devină şi principalul beneficiar”, a comentat Uioreanu.
Sprijiniţi de întreaga alianţă
Contactat de sursa menţionată, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, nu se arată nemulţumit de rezultate şi promite că organizaţia sa îi va sprijini din toate puterile pe cei doi candidaţi liberali. „În cazul în care USL va forma guvernul, noi vom propune prefectul şi, în plus, vom avea prima opţiune la desemnarea viceprimarilor şi a vicepreşedinţilor CJ. Tot astăzi s-a mai stabilit că la cele două consilii listele vor fi completate paritar, alternând câte un candidat de la fiecare dintre cele două părţi: PSD şi ACD. De mâine ne punem pe treabă şi ne vom angaja cu toate armele din dotare în susţinerea candidaţilor USL. E obligatoriu, pentru că e în interesul clujenilor să-i scăpăm de PDL”, a afirmat Lăpuşan. El a mai precizat că până luna viitoare vor fi stabiliţi candidaţii USL în toate localităţile judeţului. „Personal, îmi doresc candidaţi unici la toate primăriile, pe principiul rămânerii pe loc a celor aflaţi în funcţie şi al realizării de sondaje în celelalte localităţi”, a explicat Lăpuşan.
Conservatorii clujeni acceptă, la rândul lor, desemnarea celor doi liberali, dar îşi expun şi ei pretenţiile. „Mă bucur că au fost desemnaţi doi candidaţi serioşi ai PNL, candidaţi cu speranţe de câştig. Categoric, vom merge în echipă în campanie. N-am discutat, deocamdată, cu liberalii împărţirea candidaturilor care revin ACD-ului, dar, cu siguranţă, vom dori să fim reprezentaţi atât în Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, cât şi în Consiliul Judeţean”, a spus preşedintele interimar al PC Cluj, senatorul Şerban Rădulescu. El ameninţă chiar cu paşi alături de cele două alianţe din care conservatorii fac parte. „În judeţ, acolo unde avem candidaţi cu speranţe de reuşită, vom merge singuri, inclusiv cu liste proprii la consiliile locale, dacă nu vom avea susţinerea celorlalte două partide. Unde nu vom avea speranţe, vom susţine candidaţii USL sau individuali ai PNL, în primul rând, dar posibil şi ai PSD. În maximum două săptămâni vom avea organizaţii în toate localităţile judeţului şi trebuie să ne evaluăm oamenii din fiecare organizaţie, iar evaluarea se poate face doar în luptă electorală deschisă”, a afirmat Rădulescu.
Ziua de miercuri a adus pentru alianţa PSD-PNL-PC un succes. După repetate amânări, Tribunalul Bucureşti a admis înregistrarea USL ca alianţă politică. Decizia nu este, însă, definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.
Diana Gabor