
În calitate de Primar General al Bucureștiului, Nicuşor Dan încalcă flagrant legea, dar se visează Preşedinte. În 2024, toate cele 15 instituții de spectacol din subordinea Primăriei Generale București aveau directori interimari. Acum, şapte dintre acestea sunt încă conduse de interimari ale căror mandate au fost prelungite prin artificii juridice, la limita legalității. Ordonanța de Urgență nr. 189/2008 prevede clar că interimatul nu poate depăși 120 de zile, însă mulți directori și-au continuat mandatul peste acest termen, sfidând prevederile legale. Cu toate că managerii numiţi interimari nu au susţinut un concurs pentru preluarea funcţiei, astfel că în lipsa unui proiect de management nu pot fi evaluați, aceştia continuă să încaseze salarii generoase plătite din bani publici.
Teatrele din Bucureşti, captive în interimate
Nicuşor Dan face legea harcea-parcea. Teatrele aflate în administrarea Primăriei Generale a Capitalei au directori interimari, unii dintre ei fiind în funcție chiar şi de cinci ani. Potrivit legislaţiei, un director interimar poate ocupa funcţia pentru o perioadă maximă de 120 de zile. Însă, Nicuşor Dan, în calitatea sa de primar general al Bucureştiului nu a fost în stare a fost în stare să organizeze concursurile pentru ocuparea funcţiilor de management în instituţiile de spectacol subordonate. Poate că domnul Nicuşor Dan, acum şi din poziţia de candidat la prezidenţiale, crede că legea se aplică selectiv, cu jumătăţi de măsură, după cum doreşte domnia sa. Trebuie, totuşi, să îi fim recunoscători domnului primar-candidat-la-prezidenţiale pentru că acum, în 2025, din cele 15 instituţii de spectacol subordonate Primăriei Generale Bucureşti doar 7 (şapte!) se scaldă în interimate.
Printre instituţiile de spectacol care băltesc în interimate fără sfârşit se număra Circul Metropolitan Bucureşti, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie, Teatrul Mic, Teatrul Excelsior, Teatrul Masca şi Teatrul Bulandra.
Interimate fără sfârşit pe bani publici
La Circul Metropolitan Bucureşti director interimar este Florin Barbu (fost director adjunct). În anul 2024, acesta a încasat, de la instituţia pe care o conduce din poziţia de interimar, un venit anual de 100605 lei (20.211,55 euro), deci echivalentul a aproximativ 1700 de euro pe lună.
La Teatrul de Comedie manager interimar este regizorul Vlad Massaci. Această funcţie i-a adus, în anul 2024, un venit anual de 95.557 RON, care echivalează cu aproximativ 19.192 euro, adică aproape 1600 de euro pe lună. Massaci a mai încasat 42219 RON (aproape 9000 de euro) de la Teatrul Mic din Bucureşti şi 50337 RON de la Teatrul Maria Filotti din Brăila (aproximativ 10.200 euro)
La Teatrul Mic director interimar este Ştefan Lupu care a încasat, din această poziţie un venit anual de 120547 RON (echivalentul a aproximativ 24.300 euro), adică puţin peste 2000 de euro lunar.
La Teatrul Masca manager interimar este regizoarea Catinca Drăgănescu. Se pare că la Masca, veniturile conducerii sunt secrete, deoarece secţiunea de pe site unde ar trebuie să publicate declaraţiile de avere e neactualizată şi absolut pustie.
Totodată, dacă intrăm în secţiunea Buget/Situația drepturilor salariale, disponibile pe site-ul instituţiei de spectacol avem aceeaşi supriză. Nu găsim nimic.
Mai mult de-atât, pe Catinca Drăgănescu nu o găsim nici pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate, unde ar trebui urcate declaraţiile tuturor persoanelor care deţin funcţii publice de conducere.
La Teatrul Excelsior, încă din anul 2022, manager interimar este regizorul Vlad Cristache. Se pare că şi acesta a cam uitat să îşi publice declaraţia de avere pe anul 2024. Ultima declaraţie publică datează din 2023.
Conform ultimei declaraţii de avere, în 2023, un venit anual de 54689 lei (aproape 11.000 de euro), echivalentul a aproximativ doar 900 de euro pe lună. Tot în 2023, acesta a mai încasat, în calitate de regizor artistic, 27329 RON (aproximativ 5.500 euro) de la Teatrul de Stat din Constanţa.
Din anul 2022, la Nottara manager interimar este regizorul Alexandru Mâzgăreanu. În anul 2024, acesta a încasat de la Teatrul Nottara un salariu anual de 113930 RON (aproape 23.000 de euro), adică un venit lunar de aproximativ 2000 de euro lunar.
la Bulandra manager interimar este actorul Vlad Zamfirescu, fiul actorului Florin Zamfirescu. În 2024 acesta a încasat un venit anual de 119604 RON (24.000 de euro), adică un salariu lunar de aproximativ 1200 de euro pe lună.
Scandalul de la Teatrul Bulandra – contabila-şefă şi încă o angajată sunt trimise în judecată pentru delapidarea a 800.000 de euro
Conform unui comunicat, Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au decis trimiterea în judecată a două inculpate, cercetate sub măsura controlului judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, respectiv complicitate la delapidare cu aceleași consecințe.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada februarie 2018 – august 2019, una dintre inculpate, în calitate de contabil-șef la Teatrul Municipal „Lucia Sturdza-Bulandra”, ar fi sustras suma totală de 3.914.570 lei din casieria instituției. Acest lucru s-ar fi realizat prin efectuarea unor plăți numerar către 33 de colaboratori, persoane fizice care beneficiau de drepturi de autor. Însă, aceștia nu ar fi primit efectiv banii sau ar fi primit sume mult mai mici decât cele indicate în statele de plată. Sumele nereale ar fi fost justificate prin state de plată falsificate, semnate atât de inculpata contabilă, cât și de fostul director al teatrului.
În cazul celeilalte inculpate, procurorii susțin că aceasta ar fi contribuit activ la recrutarea unor persoane care au figurat ca beneficiari ai drepturilor de autor și a efectuat plăți în numele instituției cu sume provenite din casieria teatrului.
În urma cercetărilor, au fost luate măsuri asigurătorii asupra tuturor bunurilor inculpatelor, până la concurența sumei de 3.914.570 lei. Printre bunurile sechestrate se află trei apartamente, un autovehicul și mai multe bijuterii, evaluate la aproximativ 3.500.000 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunerea de menținere a măsurilor preventive și asigurătorii.
Investigațiile au fost realizate în colaborare cu Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 5.
Este important de menționat că trimiterea în judecată reprezintă finalizarea anchetei penale, fără a aduce atingere principiului prezumției de nevinovăție.
Haosul creat de Nicuşor Dan
Nicușor Dan nu doar că riscă acuzații de încălcare a legii, dar și pune în pericol stabilitatea instituțiilor de spectacol din subordinea Primăriei Generale București. Nominalizarea unui director interimar al cărui mandat se prelungeşte pe o perioadă incertă de timp, nu face decât să adâncească criza de eficiență, întrucât din acest tip de conducere nu poate fi implementată o viziune pe termen lung, având în vedere condiționările legale (nerespectate de altfel). Mai grav, încrederea personalului în autoritatea unui director interimar este inevitabil erodată. Fără o direcție clară și o conducere legitimă, echipele devin demotivate, iar performanța scade considerabil. În plus, interimatul „permanent” poate crea o atmosferă de instabilitate în rândul angajaților, care nu pot avea certitudinea că deciziile luate sunt în interesul pe termen lung al instituției. În contrast, organizarea de concursuri publice (aşa cum spune legea) pentru ocuparea funcțiilor de conducere ar asigura un proces transparent, echitabil și competitiv. În schimb, continuarea „regimului” interimar poate fi percepută drept o evitare deliberată a responsabilității publice, lăsând loc speculațiilor privind transparența procesului de selecție și evaluare al managerilor instituțiilor de spectacol.
Citeşte şi: Garda Forestieră Cluj nu a reinvestit niciun leu din prejudiciile recuperate în ultimii trei ani
O asemenea „SPECIE” de primar mai rar întâlnești ! Bucureștenii își merită soarta !