Teofil Mureșan

Eximbank, banca băieţilor cu ochi albaştri, a acordat o linie de credit în valoare de 11 milioane de euro firmei Electrogrup din Cluj Napoca, condusă de fraţii Simion şi Teofil Mureşan. Banii sunt destinaţi extinderii activităţii de export derulate de clujeni. Fraţii Mureşan fac parte din clubul, încă exclusivist, al altor ”băieţi”, care fac afaceri cu energie. Atât de exclusivist încât ei sunt afaceriştii care au continuat afacerile cu energie începute de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, şi Rareş Criste, în cadrul firmei Nova Power&Gas.

 

Eximbank este banca statului român prin care se derulează afacerile de comerţ extern. Ea a fost înfiinţată în 1992 şi este deţinută de statul român (95% din acţiuni) şi de cinci SIF-uri (Banat Crişana – 0,311%; SIF Moldova – 0,311%; SIF Transilvania – 0,311%; SIF Muntenia – 0,423%; SIF Oltenia – 3,270%).

Ca să vă daţi seama cine conduce această bancă trebuie spus că despre Vasile Secăreş, care este preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii se spune că ar fi fost ofiţer sub acoperire înainte de 1990.

Preşedintele executiv al băncii, Traian Halalai, a fost implicat, în calitate de martor, în dosarul „Dosarul EximAsig” instrumentat de DNA. În dosarul respectiv Radu Frîncu, fost director al EximAsig, a fost trimis în judecată anul trecut. El este acuzat că ”a abuzat de prerogativele funcţiei sale şi a folosit ilegal fondurile Companiei CARE — EXIM România (cu capital majoritar de stat), bani în valoare totală de aproximativ 770.000 lei (respectiv peste 47.000 euro). Suma respectivă reprezintă totalul cheltuielilor făcute de inculpat în interes personal, beneficiare fiind şi alte persoane care nu aveau raporturi de muncă cu CARE — EXIM România. Similar, Marius Banu, membru al Directoratului aceleiaşi companii, a folosit în mod ilegal aproximativ 166.000 lei provenind din fondurile companiei”, se arată într-un comunicat al DNA.

În 1995, Halalai a mai lucrat la Bancorex, o altă bancă a statului prin care se derulau afaceri de comerţ exterior şi care a falimentat răsunător păgubind bugetul cu aproximativ 2,4 miliarde lei.

Nu în ultimul timp, vicepreşedintele executiv al Eximbank, Paul Ichim, se poate lăuda că din băncile facultăţii a sărit direct într-un post de consilier de secretar de stat, după aceea de consilier al Ministrului Finanţelor Publice (2002 – 2004), ulterior devenind chiar el secretar de stat la Trezoreria statului pentru a ateriza în postul pe care-l ocupă acum! Fulminantă traiectorie profesională!

Iar aceste trei persoane au considerat, împreună cu factori de decizie(!) din banca statului că fraţii Mureşan de la Cluj ar merita o linie de credit de 11 milioane de euro, bani cu care să îşi dezvolte linia de export a Electrogrup!

vasile secares


Continuatorii afacerilor iniţiate de Alin Ardelean, fiul Vulpii

În paralel, fraţii Teofil şi Simion Mureşan ”execută” cam orice contract prin care diferite instituţii ale statului român cumpără energie electrică. Compania Naţională a Uraniului, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Brăila, Compania de Apă Aquatim din Timişoara, etc, sunt doar câteva din lista lungă de instituţii care au atribuit licitaţiile de achiziţionare a energiei electrice către firma Nova Power&Gas deţinută de fraţii Mureşan. Această firmă a fost deţinută de Alin Ardelean, fiul fostului şef DGIPI, Virgil Ardelean, zis „Vulpea”, şi de Rareş Criste, unul dintre ”băieţii deştepţi” din domeniul energiei. Firma este administrată de Bica Ioan Mircea, care este şi şef în cadrul Transelectrica.

Licitaţiile sunt câştigate ori prin faptul că societatea este singurul participant la licitaţie, ori că sublicitează preţul contractului, iar legea spune că preţul cel mai mic câştigă. Spre exemplu, compania de stat Aquatim din Timişoara a publicat rezultatul unei licitaţii de achiziţie de energie electrică al cărei câştigător a fost desemnată firma clujeană Nova Power Gas. Dacă cei de la Aquatim estimaseră contractul la suma de 24.000.000 de lei, fără TVA, clujenii au licitat cu cel mai scăzut preţ posibil, de 8.163.120 de lei, fără TVA, şi au câştigat contractul, procedura de atribuire fiind ”negociere fără anunţ de participare”.

Până în 2010, firma Nova Power&Gas a fost controlată de Alin Ardelean şi de Rareş Criste şi a schimbat două denumiri. Până în 2007 firma a fost cunoscută sub numele de AMGAZ FURNIZARE SRL şi, ulterior, până în 2010 a funcţionat sub denumirea de TEN GAZ SRL.

În 2005, Rares Criste a intrat în afaceri prin intermediul Premier Construct şi, în paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc.. Dacă la Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a făcut afaceri timp de 5 ani. La această societate, Criste a dezvoltat un adevărat “lanţ al puterii”. A deţinut controlul acestei firme alături de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi şi-un sfert, şi alături de Sorin Piciu, un alt personaj bine înfipt în afacerile cu energie. De asemenea, Criste este unul dintre partenerii constanţi ai unei firme olandeze, Energon Holding Delft B.V, axată pe afacerile cu energie. Ten Transilvania Energy avea contracte cu centralele de la Turceni şi Rovinari, de unde cumpără energie pentru a o vinde mai departe.


11 milioane de euro pentru mai departe

Potrivit unui comunicat de presă al Eximbank, pachetul de finanţare în valoare de 11 milioane de lei acordat firmei Electrogrup a fost acordat sub forma unui plafon multiprodus pentru asigurarea capitalului de lucru necesar derulării activităţii curente a companiei şi a unui plafon de garanţii ce va fi utilizat pentru participarea la un mare proiect de investiţii în Polonia, unde compania deţine o subsidiară.

Potrivit lui Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank, „Avem încredere că acordul încheiat cu Electrogrup reprezintă o primă etapă dintr-un parteneriat ce se va derula pe un termen mult mai lung. Şi asta pentru că preocuparea noastră rămâne aceea de a construi o relaţie solidă cu mediul de afaceri prin susţinerea proiectelor de business derulate local, cât şi a celor care fac parte din programe de investiţii complexe, cu participare internaţională, unde firmele româneşti îşi pot valorifica nivelul ridicat de competenţă”. El a adăugat că banca are şi disponibilitatea şi resursele pentru a susţine extinderea operaţiunilor comerciale externe ale antreprenorilor români.

Electrogrup, companie înfiinţată în anul 1997 de fraţii Teofil şi Simion Mureşan din Cluj, are deschise subsidiare în Germania, Rusia şi Polonia, participând în calitate de constructor, la o serie de proiecte de investiţii derulate în statele respective.


Fost ofiţer sub acoperire în conducerea Eximbank

Despre Vasile Secăreş, care este preşedintele Consiliului de Administraţie, se spune că a fost ofiţer sub acoperire. Atât de sub acoperire încât informaţiile apar pe wikipedia. ”În perioada regimului lui Nicolae Ceauşescu a fost cercetător ştiinţific la Centrul de Studii şi Cercetări de Istorie şi Teorie Militară din Bucureşti, ajungând până la gradul de căpitan; apoi, după demisia din armată, profesor la Academia „Ştefan Gheorghiu” din Bucureşti, precum şi secretar al Comitetului de partid (funcţie politică deţinută la 22 decembrie 1989).După cum afirmă Mircea Răceanu, Secăreş a fost înainte de 1989 ofiţer acoperit de securitate. După Revoluţia din decembrie 1989, a fost membru fondator al grupului „Un viitor pentru România”. În anul 1990 a fondat Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), instituţie al cărei prim rector a fost, între 1991 şi 2004. La data de 1 iulie 1990, Vasile Secăreş a fost numit în funcţia de consilier prezidenţial, şef al Departamentului de analiză politică al Preşedinţiei României, cu rang de ministru. A îndeplinit această funcţie până în anul 1992. Membru fondator al FSN, apoi al Grupului Un Viitor pentru România (GUVR), Vasile Secăreş a activat până în 1997 în conducerea EXIMBANK, la structurarea căreia a avut o participare importantă, din postura de Vicepreşedinte”. Răceanu, cel care spune că Secăreş a fost ofiţer sub acoperire, a fost un diplomat român arestat pentru că ar fi colaborat cu serviciile secrete Americane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.