Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, a adus în prim planul dezbaterilor de la Ministerul Public aplicarea unui management participativ la nivelul parchetelor de pe lângă curţile de apel şi tribunale, care presupune găsirea cât mai rapidă şi selectarea celor mai bune soluţii la problemele din parchetele teritoriale. Intenţia lui a ajuns însă în sălile goale ale instanţelor, procurorii sunt în vacanţă.
Lecţie de management pentru procurori
Tiberiu Niţu, Procurorul General al României, s-a întâlnit vineri, 26 iulie, cu şefii parchetelor de pe lângă curţile de apel şi tribunale. Într-un comunicat de presă remis redacţiei de către Ministerul Public se precizează motivul pentru care procurorul a solicitat întâlnirea cu subalternii săi.
„Având în vedere datele statistice ale activităţii pe primul semestru al anului 2013, precum şi concluziile diferitelor evaluări a fost discutată necesitatea luării unor măsuri pentru optimizarea rezultatelor viitoare”.
Sarcini care aşteaptă un răspuns
Temele aflate pe agenda întâlnirii au fost gradul de încărcare neunitar al diferitelor unităţi de parchet şi insuficienta aplicare a dispoziţiilor legale si instrumentelor existente în materia instituirii măsurilor asiguratorii în vederea asigurării recuperării prejudiciului si confiscării bunurilor. Ambele, deosebit de importante, împovărează de mulţi ani sistemului judiciar, fără a putea fi rezolvate.
În cadrul audierilor de la CSM pentru funcţia pe care în acest moment o deţine, Tiberiu Niţu a exprimat exact această atitudine în management, spunând că soluţiile pentru rezolvarea problemelor vor fi găsite prin consultarea tuturor celor care deţin funcţii de conducere. La întâlnirea de lucru de pe 26 iulie el revine asupra acestei idei de a implica în mod activ procurorii în actul de conducere.
„Acest demers urmăreşte selectarea celor mai bune propuneri pentru a fi susţinute şi implementate la nivelul întregului Minister Public, dând astfel posibilitatea implicării directe a conducătorilor unităţilor de parchet în exercitarea unui management participativ”, arată Procurorul General în comunicat.
Referitor la faptul că parchete au de lucru în mod cu totul inegal, Tiberiu Niţu, Procurorul General, solicită şefilor de parchete ca, pe baza unei noi evaluări a stării de fapt din teritoriu, aceştia să propună soluţii pentru o repartiţie egală a volumului de muncă.
„S-a solicitat procurorilor cu funcţii de conducere de la parchetele din teritoriu să realizeze o evaluare şi să reanalizeze situaţia fiecărei unităţi din subordine (în funcţie de tipul de infracţionalitate specific zonei), urmând ca aceştia să înainteze propuneri privind măsuri concrete şi imediate care ar putea reechilibra volumul de activitate”.
Ministerul Public mai informează că „dezbaterile pe marginea celui de-al 2-lea punct aa videoconferinţei s-au axat pe necesitatea intensificării demersurilor de identificare a bunurilor persoanelor cercetate penal, în vederea indisponibilizării acestora în scopul recuperării prejudiciilor şi luării măsurii confiscării, inclusiv a confiscării extinse, urmând a fi utilizate toate instrumentele interne şi internaţionale existente”.
Procurorii sunt în vacanţă
O concluzie la comunicatul de presă remis de Ministerul Public pe 26 iulie este că Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, cere procurorilor cu funcţii de conducere de pe lângă curţile de apel şi tribunale să adopte un management participativ care implică găsirea activă, imediată de soluţii pentru problemele din teritoriu. Problema e că, cel puţin la Cluj, procurorii îi dau cu tifla, ei sunt în vacanţă. La solicitarea noastră insistentă de a obţine un răspuns în legătură cu modul în care vor aborda sarcinile trasate de Tiberiu Niţu, procurorii de pe lângă Curtea de Apel Cluj ne-au informat că temele din agenda procurorului vor intra şi pe agenda lor după vacanţă.
„Faţă de solicitarea dumneavoastră din 30 iulie şi 01 august 2013, privind lămurirea unor aspecte legate de întâlnirea Procurorului General al României cu şefii Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel vă comunicăm pe această cale că cele două teme aflate pe agenda întâlnirii menţionate…vor fi analizate după revenirea din concediile de odihnă a tuturor şefilor de parchete de pe raza Curţii de Apel Cluj, dată fiind perioada vacanţei judecătoreşti care se încheie la 02 septembrie 2013”, se arată în adresa primită la redacţie.
Crina Crainic