Deși nivelul de trai este considerat a fi crescut în județul Cluj, veniturile majorităților locuitorilor sunt sub pragul considerat că acoperă cheltuielile lunare decente.

Salariul mediu este de trei ori mai mare decât pensia medie. Așadar, fie că vorbim de oameni activi în câmpul muncii, fie că facem referire la persoane aflate în pensie, niciuna din sume nu se ridică la nivelul cheltuielilor lunare.

Potrivit statisticilor, când vine vorba de salarii, acestea au crescut în ultimii 10 ani, în medie, cu aproape 2.000 de lei, pe când pensiile au crescut doar cu 400 de lei.

Suma la care s-a ajuns în cazul pensionarilor este departe de a acoperi cheltuielile zilnice.

Astfel, potrivit ultimelor date publicate de Casa de Pensii Cluj, pensia medie la nivelul județului este de 1167 de lei în cazul pensionarilor de stat și 528 pentru agricultori, aproape 180.000 de persoane din județ fiind incluse în cele două categorii. Acum 10 ani pensia medie, la nivelul judeţului Cluj, era de 767 de lei.

Potrivit datelor obținute de Monitorul de Cluj, de la Direcția Județeană de Statistică a Județului, salariul mediu net era de 1.387 de lei în 2009, iar cel brut de 1.882 de lei.

Acum, potrivit ultimelor date, un clujean câștigă în medie 3.303 lei net și 5.465 de lei brut. Valoarea netă este de trei ori mai mare decât câștigul unui pensionar.

Traiul minim decent înseamnă, în concepția celor care au realizat studiul, toate nevoile biologice și sociale generale care sunt acoperite la un moment dat.
Acesta include alimentație echilibrată, haine și încălțăminte noi, familia dispune de locuință cu un anumit grad de intimitate și autonomie a membrilor, mobilată și echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătății adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu și vacanță o dată pe an. De asemenea, s-a luat în calcul și posibilitatea de constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosință sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-și ajuta apropiații în caz de nevoie.

Valoarea coșului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani, relevă datele unui studiu Syndex, Institutul de Cercetare a Calității Vieții împreună cu Fundația Friedrich Ebert Stifung, care au derulat o cercetare la nivel național pentru fundamentarea unui coș minim de consum pentru un trai decent în România, la sfârșitul anului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.