Martora Mitea Gabriela, de profesie avocata, a declarat in fata instantei clujene faptul ca cele doua prostituate pe care ea insasi le-a audiat au descris scena lovirii lui Vaida Alexa, parte vatamata, cu lux de amanunte. Mai precis, acestea ar fi povestit cum ca Vaida Alexa si-ar fi cautat motanul si ar fi fost confundat de catre cei doi agenti BCCO cu un proxenet, acesta fiind motivul purtarii abuzive.

Curtea  de Apel Cluj a procedat la audierea a inca unui martor, avocata Mitea Gabriela, aceasta din urma povestind ce a auzit de la cele doua prostituate despre momentul producerii incidentului. Conform spuselor acesteia, cele doua prostituate i-au declarat ca in seara cu pricina, Vaida Alexa, partea vatamata, ar fi iesit afara din bloc pentru a-si cauta motanul iar cei doi politisti acuzati de purtare abuziva, care se aflau in misiune pe raza municipilui Dej, l-ar fi confundat cu un proxenet. La ultimul termen instanta ar fi trebuit sa-i mai audieze si pe Rus Florian, politist si Butuza Sabina, prostituata, insa acestia nu s-au prezentat nici de aceasta data. Pentru aducerea lor, instanta clujeana a dispus amendarea lui Rus Florian cu suma de 250 de lei pentru lipsa nejustificata si a decis ca Butuza Sabina sa fie adusa cu mandat de aducere cu insotitor. Urmatorul termen de judecata a fost stabilit pentru data de 17 octombrie, pana atunci partea vatamata Vaida Alexa fiind nevoit sa efectueze o expertiza medico-legala pentru a se stabili daca fractura de la o mana a fost rezultatul loviturilor primite de la inculpati sau ar fi mai vechi.   

Declaratiile de pana acum

Audiati ca martori la termenul din data de 25 august 2011, mai multi politisti au dat declaratii in fata instantei clujene, cu privire la faptele intamplate anul trecut. Martora Szilasi Andreea, agent al politiei Dej, a povestit judecatorului ca in ziua respectiva s-a deplasat in zona autogarii Dej, loc cunoscut ca fiind frecventat de prostituate, unde au legitimat mai multe prostituate pe care le-au dus la sectie. La actiune, conform spuselor dansei, au participat si cei doi agenti BCCO Cluj, Podea Otniel si Mora Daniel, iar dupa ce acestia au plecat de la sediul politiei, au fost informati ca trebuie sa se deplaseze din nou la autogara pentru ca cei doi ofiterid e la Crima Organizata au fost implicati intr-o altercatiei. „Acolo am vazut partea vatamata ( Vaida Radu –n.r) la pamant, fara catuse, fiind imobilizat si avtnd pe unul dintre inculpati pe el. Am auzit ca partea vatamata adresa injurii la adresa politistilor, si zicea ceva de un motan”, a declarat aceasta. Intrebata de instanta cu privire la momentul in care se aflau deja inapoi in sediul politiei Dej, la celebra camer 10, martora a precizat : „La politia Dej Vaida Radu se plangea, era incoerenta si am avut impresia ca a consumat bauturi alcolice. La un moment dat s-a ridicat de pe scaun si a cazut la pamant intr-un mod teatral”. De aceeasi parere este si martorul Florin Moldovan, tot politist, care isi aminteste si el ca Vaida Radu ar fi consumat bauturi alcoolice. Declaratiile celor doi sunt asemanatoare si dintr-un alt punct de vdere, si anume a faptului ca ambii sustin ca partea vatamata Vaida Radu nu ar fi prezentat leziuni, nici la momentul arestarii, nici la momentul cand se afla la sectie. Mai mult, referindu-se la momentul aducerii la sediul politiei a partii vatamate, martorul Moldovan a declarat faptul ca „ din punctul meu de vedere, inculpatii au efectuat o incatusare normala”.

Cum a ajuns din fost politist la acuzatia de proxenetism

Incredibilul caz de purtare abuziva a ajuns sa fie cunoscut, in mod tragicomic, drept operatiunea “Motanul”. Astfel, cei doi agenti BCCO Cluj sunt acuzati ca ar fi batut cu bestialitate victima pentru ca au confundat-o cu un proxenet. Totul s-a intamplat pe data de 13 martie anul trecut. In planul de actiune cu nr.S/953456/ din 13.04.2010, Podea Otniel si Mora Daniel se gaseau in exercitarea atributiilor de serviciu pe raza orasului Dej, avand ca scop identificarea prostituatelor si a proxenetilor care operau in zona autogarii. In acest sens, in seara zilei de 13 aprilie 2010, cei doi au filat-o pe Jiga Raluca Ramona care se afla intr-o masina impreuna cu un barbat care ii propusese sa intretina relatii sexuale. Ofiterii BCCO au depistat-o si au condus-o la sediul Politiei Dej, pentru a-i intocmi un act de constatare a infractiunii de prostitutie. Numai ca, la sectie, presupusei prostituate ii suna telefonul in continuu si, raspunzand la apel, Podea Otniel i-a spus interlocutorului necunoscut ca este un client si ca Jiga Raluca i-ar fi furat o suma de bani. Dandu-se drept client, ofiterul a stabilit o intalnire pe strada Bistritei, amenintandu-l pe proxenet ca va dezvalui furtul Politiei daca nu isi primeste banii inapoi.

Acuzatiile din rechizitoriu

 
Din acest moment incepe ghinionul pentru Vaida Alexa, partea vatamata, alaturi de sotia sa, Vaida Viorica. Domiciliat pe str. Bistritei nr. 11, Vaida Alexa a iesit din bloc pentru a cauta un motan. Acesta sustine ca s-a indepartat maxim 25 de metri de trotuar. La un moment dat, langa el a oprit o duba fara vreun insemn distinctiv. Conform spuselor acestuia, de langa sofer a coborat un tanar blond, imbracat in civil, care l-a intrebat „Ce faci, ma, aici?”
 
Nestiind cine este acea persoana si ce doreste, partea vatamata i-a raspuns ca “isi cauta motanul”. Conform sustinerilor lor, invinuitii l-au observat pe Vaida Alexa si au considerat ca acesta ar fi suspect “avand in vedere ora tarzie si faptul ca acel barbat nu facea nici o activitate precisa, statea pur si simplu”. Intrebat de catre “tanarul blond” de cartea de identitate, Vaida i-a raspuns ca nu are buletinul la el, putand, in schimb, sa-si cheme nevasta sa il aduca. In acel moment, Podea Otniel l-a apucat de incheietura mainii si i-a spus sa urce in masina, tragandu-l de mana pentru a-l sili. Cum Vaida nu s-a lasat tras, tanarul respectiv l-a lovit cu piciorul in fluierul piciorului. Nici soferul masinii nu a stat degeaba. Conform victimei, soferul a iesit din masina si, dupa ce l-a injurat, l-a lovit cu brutalitate in zona cefei cu pumnul.  “Karatistul” a fost identificat drept  Podea Otniel si “pugilistul” ca fiind Mora Daniel.
 
Partea vatamata arata ca a cazut in genunchi, intre cei doi, iar acestia au continuat sa-i aplice lovituri repetate cu picioarele, iar Podea Otniel l-a calcat pe ceafa. Martorul ocular Jiga Raluca Ramona confirma afirmatiile partii vatamate si declara ca Vaida Alexa nu a incercat nici un moment sa fuga si nici nu a incercat vreun moment sa-i loveasca sau sa-i agreseze fizic pe politisti. Conform spuselor martorei, Vaida Alexa “a fost lovit de cei doi politisti cu pumni si picioare unde nimereau, asa cum lovesti un caine, fara mila”.
Un alt martor, Buturuza Sabina, confirma spusele partii vatamate, aratand ca, desi acesta nu i-a provocat pe invinuiti, cei doi i-au aplicat numeroase lovituri”.
 
Cu toate loviturile repetate care i-au fost aplicate, Vaida Alexa a putut sa strige dupa ajutor, fiind auzit de sotie.  Femeia reclama si ea bruscari si violente, avand urme si vanatai pe maini cauzate in incercarea de a interveni. Abia dupa ce a fost dus cu duba la sediul Politiei din Dej si dupa ce a lesinat in unul dintre birouri, politistii au chemat ambulanta, care l-a gasit intr-o stare foarte grava.

Andrei Tomos

Codul penal
Art. 296   Purtarea abuziva
 (1) Intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o persoana, de catre cel aflat in exercitarea atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.
 (2) Amenintarea ori lovirea sau alte violente savarsite in conditiile alin.(1), se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.
 (3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 191  Lovirea sau alte violente
 (1) Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, fiind necesare ingrijiri medicale pentru vindecare, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here