Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul consilierului județean PDL Racolța Steluța Carmen. Starea de incompatibilitate a fost adusă în atenția publică de către Gazeta de Cluj încă din luna ianuarie a aceștia an. La acel moment, ca și după acuzațiile ANI, Steluța Racolța a spus că este vorba despre cursuri de formare profesională pentru manageri de proiect, care nu intră sub incidența Legii ANI. RSC Consulting, firma prin care Steluța Racolța e derulat mai multe proiecte pe fonduri europene, are însă și altfel de contracte cu societăți din subordinea CJ Cluj. Dacă se confirmă starea de incompatibilitate, Racolța nu va mai putea accede la funcții publice timp de trei ani.
Contracte vechi
Gazeta de Cluj a sesizat starea de incompatibilitate încă la începutul acestui an, când, în articolul <<Consilierul Steluţa Racolţa şi-a dat “o şansă pentru viitorul tău”>> se arăta că pe lângă mandatul de consilier al administraţiei clujene, ”Racolţa face parte din staff-ul AJOFM, este preşedinte al unei asociaţii patronale, reprezentant al asociaţiei în Ministerul Muncii şi… patroană! Patroana Racolţa, fără să aibă legătură cu consilierul judeţean şi reprezentantul Agenţiei Judeţene a Forţei de Muncă Cluj, a câştigat câteva finanţări europene cu proiecte pe piaţa forţei de muncă”, se preciza în articolul citat.
Consilierul judeţean Steluţa Racolţa a derulat prin societatea RSC Consulting programe cu fonduri europene (Proiectul finanţat de Uniunea europeană – 2009, “Capital uman – Resursa dezvoltării economiei”, – Proiect finanţat din fondul social european prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “O şansă pentru viitorul tău” şi EMC – Educaţia medicală continuă 2010 – 2012), vă informam în ianuarie.
Contracte noi
Un alt program pe fonduri europene derulat prin societate RSC Consulting apare pe site-ul societății Prima Interlog SRL, care anunță că, începând cu data de 1 aprilie 2014 SC Interlog COM SRL, în parteneriat cu RSC Consulting SRL din Cluj Napoca și Formprof Servicii SRL din Târgu Mureș, implementează proiectul cu titlul “PRIMA – Promovarea Resurselor Umane din mediul rural prin Informare, Mediere și Instruire în Antreprenoriat”. Este vorba despre un proiect POSDRU, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 și care se numește “Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenție 5.2. “Promovarea sustenabilității pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce privește dezvoltarea resurselor umane și ocuparea forței de muncă”. Conform informațiilor noastre, unul dintre contractele semnate în acea perioada este acela semnat dintre RSC Consulting și o altă instituție subordonată CJ Cluj, Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca. Managerul Sanda Patrichi ne-a informat că ”RCS Consulting a prestat în anul 2009 Servici de formare profesională pentru ocupația de formator, în valoare de 4000 de lei”.
De asemenea, pentru derularea activității sale, RSC Consulting a închiriat spații de conferință de la Univers T, societate în subordinea Consiliului Județean Cluj, exact acolo unde Racolța este consilier. ”Societatea SC Univers T SA a încheiat un contract de prestări servicii hoteliere nr. 1206 în data de 10.06.2013 cu societatea RSC Consulting SRL care are ca obiect de activitate închirierea unei săli de conferințe pentru perioada 10.06.2013- 14.06.2013”, arată reprezentanții Univers T.
Comunicatul ANI
Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul consilierului județean PDL, Racolța Steluța Carmen. Mai precis, Racolța Steluța Carmen, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de consilier județean, întrucât societatea comercială RSC Consulting, la care aceasta deține calitatea de asociat și funcția de administrator, a încheiat patru contracte de formare profesională în valoare totală de 32.400 lei, cu instituții sau regii autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea Consiliului Județean Cluj ori cu societățile comerciale înființate de consiliul județean, încălcând, astfel, dispozițiile Legii nr. 161/2003.
În zori, Steluțele pier
Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că sintagma săptămâna trecută că “aceeaşi funcţie” din articolul 25 din Legea ANI, folosită când o persoană este găsită în incompatibilitate sau în conflict de interese, se referă la toate funcţiile alese, nu doar la cea pe care a ocupat-o.
Potrivit textului de lege menţionat, “persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.
Curtea Constituţională a luat în discuţie această excepţie de neconstituţionalitate după ce deputatul PNL Steluţa Cătăniciu a ridicat această problemă, în dosarul cu ANI privind un conflict de interese. Agenţia Naţională de Integritate arăta, în martie 2013, că deputatul Steluța Gustica Cătăniciu a fost în conflict de interese în perioada ocupării funcţiei de consilier local la Cluj-Napoca, deoarece a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în litigiu cu municipalitatea. Decizia a fost contestată de deputatul PNL la Curtea de Apel Cluj, care în 30 decembrie a respins acţiunea. Sentinţa nu este definitivă şi a fost contestată de Steluţa Cătăniciu la instanţa supremă.