Ministrul Agriculturii va discuta cu retaileri procesatori despre plafonarea adaosului comercial la alimentele autohtone. Draftul ordonanței apărut pe surse a stârnit un scandal uriaș: cei din industrie și comercianții nu sunt de acord cu măsura. Plafonarea ar putea dezechilibra piața, ne putem aștepta la noi scumpiri și la dispariția unor alimente de la raft, spun economiștii.

– un kilogram de telemea de Sibiu – acum 78 de lei, după – 68 de lei

– un pachet de unt (lapte din import) acum 13 lei, după – 11,50 de bani

– hot dog preparat în magazine – acum 8 lei, după – 5 lei

Ministerul Agriculturii pregătește o ordonanță de urgență prin care vrea să extindă plafonarea adaosului comercial inclusiv pentru alimentele provenite din import. În timp ce românii se bucură de veste, comercianții spun că o astfel de măsură i-ar falimenta și mulți dintre ei ar fi nevoit să crească prețurile produselor nealimentare pentru a-și acoperi pierderile.

După ordonanță în care au fost plafonate 21 de produse alimentare de bază, Ministerul Agriculturii își propune să plafoneze adaosul comercial pentru toate produsele agricole și alimentare, notează Realitatea Plus.

Astfel, proiectul ordonanţei de urgenţă vizează plafonarea adaosului comercial la produsele agricole, alimentare, precum şi la îngrăşăminte, furaje şi pesticide. Mulți români spun că ar fi o inițiativă bună și astfel ar putea să scadă costurile zilnice cu mult.

Ministrul Agriculturii a discutat cu procesatorii o primă formă a ordonanței în care alimentele și produsele agricole, inclusiv îngrășămintele, să fie plafonate.

În cazul produselor fabricate în România, plafonul adaosului comercial al distribuitorilor ar urma să fie de 10% din prețul de producție, indiferent prin câte mâini trece produsul respectiv. În cazul comercianților, produsele românești ar urma să aibă un adaos comercial de cel mult 20% din prețul oferit de distribuitor.

Iar în cazul produselor din afara țării, care ajung direct pe rafturile magazinelor, adaosul comercial ar urma să fie de cel mult 5% din prețul de achiziție.

„Plafonarea despre care vorbim, problema apare că profitul ăsta este știrbit sau scade sub valorile rezonabile, poate să cadă chiar și zero și atunci compania trebuie să scoată ceva.

„Nu pot să vă spun când. Dacă vă spun că mi-aş dori într-o săptămână, peste o săptămână spuneţi că ministrul n-a putut să facă acest act normativ. Haideţi să nu ne grăbim, îl facem prin consultare. Este gata 90% , dar vreau să ţin cont de părerea procesatorilor, vreau să ţin cont de părerea retailerilor, vreau să avem acest dialog, vreau să iasă un act aşa cum am făcut de atâtea ori în Ministerul Agriculturii, aşa cum am avut pe cele trei ordonanţe importante pentru fermierii români, partea de sistem bancar, partea de distribuitori, partea de furnizori, de imputuri”, adaugă Ministrul Agriculturii.

Citește și: https://gazetadecluj.ro/s-au-ales-viceprimarii-municipiului-cluj-napoca/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.