Constructorii noului stadion au cerut încă 14 milioane de euro pentru modificările care trebuie aduse la proiectul iniţial. Unele schimbări nu sunt esenţiale, sunt de părere consilierii judeţeni, motiv pentru care fiecare element va fi negociat în parte. În şedinţa Consiliului Judeţean de vineri s-a aprobat proiectul privind noi indicatori pentru stadion, necesari, potrivit reprezentanţilor instituţiei, pentru ca proiectul să fie conform cu noile norme UEFA 2010.

În cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean de vineri s-a aprobat proiectul de hotărâre cu numărul 26 pe ordinea de zi, privitor la aprobarea reactualizării indicatorilor tehnici  ai Studiului de Fezabilitate “Stadion la standarde internaţionale, respectând normele UEFA şi FIFA, pe amplasamentul   stadionului “Ion Moina”. Proiectul a fost adoptat cu majoritate absolută, toţi consilierii locali fiind de acord că este important ca stadionul să fie finalizat. „Urmează să se identifice soluţiile, să se optimizeze costurile. Hotărârea a fost adoptată şi urmează să se facă paşi în continuare. Nu au fost obiecţii, ci discuţii pe baza diferitelor puncte, domnul Canta chiar a declarat că susţine finalizarea stadionului. Vor urma negocieri, să vedem ce vor cere noile norme, e este necesar şi ce nu. S-a discutat bunăoară de sistemul de iluminat, se poate termina infrastructura, urmând ca într-o etapă viitoare să fie făcute celelalte lucrări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Victor Popa.

Noi norme UEFA

În şedinţa Consiliului Judeţean (CJ) s-a discutat modificarea indicatorilor tehnici ai studiului de fezabilitate al proiectului pentru stadionul Cluj Arena. Acsta urma să fie construit la standarde internaţionale, respectând normele UEFA şi FIFA, proiect aprobat iniţial prin Hotărârea de Consiliu Judeţean 62/16.04.2009.
“Studiul de fezabilitate iniţial a fost făcut pentru încadrarea stadionului într-o anumită categorie în funcţie de normele UEFA şi FIFA de atunci, normele UEFA 2006. Este vorba de studiul de fezabilitate iniţial, care a fost aprobat prin acea Hotărâre de Consiliu Judeţean din 2009, iar stadionul a început sa fie construit pe baza studiului de la vremea respectivă. Între timp UEFA a scos un nou normativ referitor la încadrarea unui stadion în anumite categorii, normele UEFA 2010, ulterior construirii şi aprobării primului studiu de fezabilitate. Noile norme UEFA 2010 solicită lucrări care nu au fost în studiul de fezabilitate iniţial, fapt pentru care constructorul s-a adresat Consiliului Judeţean cu mai multe solicitări care privesc reactualizarea preţurilor de construcţie. Având în vedere faptul că îndeplinirea noilor cerinţe înseamnă lucrări în plus şi implicit costuri în plus”, a explicat Victor Popa.

Turnul a schimbat modificarea

Acesta a mai arătat că iniţial proiectul prevedea construirea unui stadion la standarde internaţionale împreună cu un turn conex, care în prima fază apărea pe vechiul proiect. Renunţarea sau amânarea proiectului construcţiei noului turn a dus la necesitatea transferării unor funcţiuni care trebuiau să se regăsesca în turn în interiorul stadionului – săli de conferinţă, dotări pentru jurnalişti şi altele. Normele de acreditare cer ca stadionul să deţină aceste facilităţi pentru a fi clasificat la categoria la care şi-a propus Consiliul Judeţean să îl înscrie, şi prin urmae au apărut costuri suplimentare. “În acest sens constructorul a înaintat o serie de propuneri punctuale, care se referă la sistemul de iluminat, la confecţionarea tribunelor, la sistemul de siguranţă, comunicare, informare, la multe sisteme de genul acesta. În urma acestui demers al constructorului înregistrat la Cosniliul Judeţean, s-au parcurs o serie de etape, cum ar fi vizita preşedintelui Consiliului Judeţean împreună cu consilierii pe stadion pentru a avea o discuţie cu constructorul, o documentaţie făcută la comisiile de specialitate din CJ pentru a vedea dacă toate acestea sunt necesare pentru acreditarea viitorului stadion”, a adăugat Popa.
Firma care a câştigat licitaţia pentr ridicarea stadionului, ACI Cluj, a cerut o serie de lucrări noi, printre care şi lucrări suplimentare de proiectare, care ar ridica costul stadionului cu 50%, adică aproximaiv 14 milioane de euro. Precizăm că preţul cu care compania a câştigat licitaţia a fost de 27 milioane de euro. „Negocierilor vor începe săptămâna viitoare. Suma cerută de constructori va scădea obligatoriu, nu pot fi acceptate toate acele puncte”, a declarat preşedintele CJ, Alin Tişe.

Unele schimbări nu sunt încă necesare

Liderul grupului PSD din Consiliul Judeţean, Valentin Cuibus, a declarat pentru citynews.ro că unele dintre elementele cerute de constructor sunt esenţiale pentru continuarea construcţiei. “Sunt prevăzute spaţii de publicitate în jurul terenului şi doua ecrane de 60 de metri pătraţi în interior, conform normelor, dar acestea nu trebuie făcute chiar acum. Important e să avem stadionul, nocturna şi pista”,a declarat acesta. Consilierii PSD contestă mai multe elemente cerute de constructor, care susţine însă că toate sunt absolut necesare pentru a obţine încadrările dorite.
În 26 octombrie Consiliul Judeţean a remis presei o informare prin care respinge cererile firmei de construcţii care ar sălta costurile construcţiei cu 50%. „Urmare a solicitărilor depuse de consorţiul care a adjudecat construirea viitoarei Arene sportive a judeţului Cluj, prin care se solicită suplimentarea sumelor pentru construirea viitorului stadion, Consiliul Judeţean Cluj, în calitate de proprietar şi beneficiar al lucrării anunţă că majorarea sumelor alocate lucrărilor nu poate fi acceptată decât în conformitate cu prevederile Ordonanţei nr. 34/2006 privind achiziţiile publice, care prevede că suplimentarea valorii contractului se poate face doar în urma procedurii legale de negociere directă şi până la maximum 50% din valoarea iniţială a contractului, cu acordul autorităţii contractante. Prin urmare, suma solicitată de constructor nu poate fi acceptată de Consiliul Judeţean din punct de vedere financiar şi legal, preţul final urmând a fi stabilit după parcurgerea procedurilor legale”, se arată în informare CJ.

CJ se aştepta la creşterea costurilor

Consilierii judeţeni, proiectanţii şi constructorii au fost prezenţi ieri pe şantierul “Cluj Arena”. Directorul ACI, Dorin Aşchilean (coordonatorul consorţiului care execută lucrările), speră ca în decurs de 15 zile să aibă un răspuns final de la administraţia judeţeană în privinţa celor peste 14 milioane de euro pe care îi solicită pentru lucrări suplimentare adăugate proiectului iniţial al stadionului, potrivit Ziua de Cluj.
Consorţiul ACI, câştigător al licitaţiei de construire a viitoarei arene sportive din Cluj-Napoca, este format din ACI Cluj, Transilvania Construcţii, Con-A Sibiu, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca (UTCN), Dico&Ţigănaş, Bogart Construct, Das Engineering şi Grup 4 Instalaţii. În caietul  de sarcini întocmit de către Consiliul Judeţean Cluj la momentul anunţării licitaţeiei erau enunţate condiţii speciale de contractare, care prevăd posibilitatea de a accesa fonduri mai mari decât suma licitată. „Inginerul va înştiinţa beneficiarul şi antreprenorul ori de câte ori ia cunoştinţă de faptul că preţul contractului depăşeşte valoarea de contract acceptată sau orice valoare de contract convenită ulterior de beneficiar şi antreprenor, în cadrul unor acte adiţionale la contract”, se arăta în articolul 14.1 al caietului de sarcini.

Diana Gabor

Stadionul, sămânţă de gâlceavă

Amplasarea stadionului este motiv de ceartă în cadrul administraţiei locale. Consiliul Judeţean a anunţat că va revoca hotărârea prin care a cedat municipalităţii terenul de peste 15.000 mp pentru construcţia sălii polivalente dacă Primăria Cluj-Napoca nu va oferi circa 300 mp din zona parcului de joacă în vederea realizării accesului în stadion. Preşedintele CJ, Alin Tişe, a declarat că este pregătită pe ordinea de zi a şedinţei de vineri hotărârea pentru însuşirea documentaţiei cadastrale pentru reglementarea situaţiei juridice a unor terenuri aferente stadionului „Nu mai dăm nici un teren, atât timp cât primăria nu face nici un efort de a susţine acest proiect al Clujului”, a spus acesta. Consiliul Judeţean a anunţat că este dispus să ofere spaţiu suficient în zona terenurilor de zgură pentru mărirea suprafeţei parcului pentru copii, afectat de accesul spre stadion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.