Revitalizarea Parcului Feroviarilor din Cluj-Napoca vine la pachet cu o notă de plată umflată artificial. Camera de Conturi Cluj  acuză Primăria că a achitat nejustificat Companiei Nord Conforest, deținută de frații Așchilean, suma de 386.696 de lei pentru lucrări care pe hârtie arată bine, dar în teren nu prea există. 

Legalitatea, doar pe hârtie cu girul Primăriei

Raportul arată că Primăria Cluj-Napoca a efectuat plăți către firma de casă  Nord Conforest pentru suprafețe mai mari decât cele executate efectiv. Mai exact, 684,91 mp de lespezi din piatră de andezit (de 15 cm grosime) plătiți, dar inexistenți pe teren şi 49,28 mp de dulapi de lemn (12×4 cm) facturați în plus. Această manevră a dus la supraevaluarea cheltuielilor și, implicit, la falsificarea situațiilor financiare oficiale încheiate la 31 decembrie 2023.

Plata acestor lucrări fantomă încalcă mai multe legi privind gestionarea banilor publici, inclusiv Legea finanțelor publice locale nr. 273/2006 și Ordonanța 119/1999 privind controlul financiar preventiv. Pe scurt, s-au decontat sume care nu corespund realității, iar autoritățile locale au girat aceste plăți fără o verificare riguroasă.

Fie prin neglijență, fie prin complicitate, edilul Boc tolerează plăți pentru lucrări inexistente, alimentând un sistem în care fondurile orașului sunt drenate fără nicio responsabilitate reală. În loc să fie folosite pentru investiții necesare, banii contribuabililor ajung să umfle artificial facturi și să acopere lucrări doar pe hârtie, transformând bugetul local într-o sursă de profit pentru firmele de casă ale primăriei.

Schema prin care fraţii Aşchilean profită de banii publici cu concursul Primăriei Cluj-Napoca

Pe 29 aprilie 2021, firma Nord Conforest a fost desemnată câștigătoarea licitației organizate de Primăria Cluj-Napoca pentru modernizarea Parcului Armătura, un contract estimat la peste 17,9 milioane de lei. Oferta depusă de companie a fost de puțin peste 14 milioane de lei.

Rezultatul licitației a fost contestat pe 6 mai 2019, chiar în ultima zi posibilă, de către asocierea clasată pe locul al doilea, Garden Center Grup, firmă controlată de Ioan Olteanu, supranumit în presa bucureșteană „părintele spațiilor verzi din Capitală”. Garden Center Grup a reclamat faptul că Primăria Cluj-Napoca a refuzat să ofere clarificări esențiale, mai ales în ceea ce privește acceptarea ofertelor depuse de ACI Cluj și Nord Conforest. Compania a susținut că cele două firme nu ar fi trebuit să participe la licitație, având în vedere că frații Dorin și Ion Așchilean sunt acționari în ambele societăți, ceea ce ar încălca legislația concurențială.

În contestația depusă la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), Garden Center Grup a argumentat că Primăria era obligată prin lege să descalifice cele două societăți din cauza legăturilor dintre acționari. De asemenea, contestatarii au vrut să afle dacă Primăria solicitase clarificări Consiliului Concurenței privind situația ACI Cluj și Nord Conforest.

În 2020, la nivelul ACI Cluj au izbucnit tensiuni majore. Doi dintre acționarii importanți, Horia Ciorcilă (președintele Băncii Transilvania) și Gicu Gânscă (fondatorul Grup4Instalații), au demisionat din Consiliul de Administrație fără a-i informa în prealabil pe frații Ioan și Dorin Așchilean, fondatorii companiei..

În decembrie 2020, la conducerea ACI Cluj a fost numit un nou director general, Iulian Marian Butnariu, inginer telecomunicații, cunoscut pentru legăturile sale politice și implicarea în consiliile de administrație ale unor companii de stat. În ciuda acestor schimbări, Ioan Așchilean a rămas președintele Consiliului de Administrație al ACI Cluj.

ACI Cluj, compania-mamă din care s-a născut şi Nord Conforest, împărtășește nu doar structura de conducere, ci și beneficiile contractelor publice. Mulți dintre oamenii săi de bază ocupă funcții similare în ambele firme. La fel ca  Nord Conforest, ACI Cluj s-a specializat în proiecte finanțate din bani publici, având în portofoliu lucrări de anvergură pentru Cluj-Napoca, precum Sala Polivalentă sau terminalul de pasageri al Aeroportului Avram Iancu, în parteneriat cu Bog’Art și UTI. Este, așadar, imposibil ca Primăria Cluj-Napoca să nu fi fost conștientă de cine beneficiază de aceste contracte. La fel ca la Parcul Feroviarilor si pentru parcul Armătura cele doua firme s-au contestat, iar Emil Boc a aprobat personal procedura licitației în timp ce  contestația depusă de Garden Center Grup la Consiliul Concurenţei s-a dovedit a fi  sortită eșecului.

Fraţii Aşchilean au aplicat aceeaşi rețetă, trasă la indigo, pentru două parcuri din Oradea

În anul 2024, familia Așchilean a participat în Oradea la licitațiile pentru două proiecte: Parcul I.C. Brătianu și Parcul 1 Decembrie. Așa cum au făcut și la Cluj, au venit cu tupeul bine cunoscut, aplicând aceeași schemă: atât ACI Cluj, cât și Nord Conforest se află pe lista celor care au depus oferte pentru aceste două proiecte verzi, unde se bat pe aproape 80 de milioane de lei. Mai exact, CONSTRUCȚII BIHOR cu terț susținător ACI CLUJ și cu subcontractanții ADIDEM GARDENER și MOGATECH ENERGY şi NORD CONFOREST cu subcontractanții: INTERCOM ENERGY, INFOCOMM SYSTEMS, ANTREPRIZA DE REPARAȚII ȘI LUCRĂRI ARL CLUJ și RITMOTEH SRL. Asemănarea cu ce s-a întâmplat în Cluj este evidentă: aceleași firme, aceleași practici dubioase, doar locația diferă. 

Nord Conforest țintește contract după contract cu Ministerul Apărării

Din 2019 până în prezent Nord Conforest a beneficiat de 25 de contracte publice încheiate cu Ministerul Apărării – Unitatea Militară 02444 Sibiu. Cel mai recent datează din 7 februarie 2025.
Conform informaţiilor disponibile pe portaul licitaţiilor publice, proiectul de investiţie imobiliară constă în execuţia lucrărilor de consolidare, reabilitare și recompartimentarea a pavilionului F – Bloc alimentar (bucătărie și sală de mese), și pavilionului G3 – Magazie alimente. Lucrările sunt necesare în vederea asigurării și desfășurării în condiții mai bune, a activităților specifice cazărmii 374 Ghimbav. Cerința primordială a activităților fiind asigurarea gradului optim de funcționare a unei bucătării în cadrul unei săli de mese ce deservește o capacitate mai mare de personal, activități ce nu se pot realiza decât în spații amenajate și dotate corespunzător, iar  obiectul contractului îl constituie execuţia lucrărilor de construcții și instalații, inclusiv utilaje şi echipamente cu montaj, dotări și organizare de șantier conform proiectului tehnic de execuţie cu detalii de execuţie – P.Th.+D.E, având ca obiect ”Lucrări de intervenții la pavilioanele F și G3 din cazarma 374 Ghimbav”. Valoarea contractului este de  2.755.123,80 euro.

Tot în acest an, Nord Conforest a obţinut un nou contract public cu  Primăria Cluj-Napoca, în valoare de 4.990.936,80 euro. Obiectul contractului îl reprezintă execuţia lucrărilor și furnizarea dotărilor în cadrul proiectului „Înființarea unui centru integrat de colectare prin aport voluntar – RUNDA 1”. 

Conform ultimelor date financiare raportate, în 2023 Nord Conforest a avut o cifră de afaceri de 21 147 429 euro şi un profit net de 1 567 970 euro. Firma-mama ACI Cluj a înregistrat, în anul 2023, o cifră de afaceri de 61 609 684 euro  şi un profit net de 5 771 638 euro.

6 COMENTARII

  1. …grupul organizat al funcționarilor publici specializat în falsuri în înscrisuri și „jocuri” cu bani publici e mai presus de legea penală ?
    De ce nu se autosesizează organul penal clujean sau național ?

  2. Nimeni nu răspunde..bok asta e departe,departe in urma lui Bojan,care chiar face administrație buna..asta al vostru e mai mult cu goarna..a învățat asta la UASCR..

  3. Primaria plateste doar in baza situatiilor de lucrari confirmate de dirigintele de santier .
    Aici decine interesant: dirigintele de santier este acelasi de la malurile Somesului, Padurea Clujenilor de me Muncii , etc . Dirginte care a semnat anul trecut 39 de contracte statul si care ansemnat cu Primaria Cluj “acord cadru pentru servicii de dirigebtie de santier “( ca sa nu se mai oboseasca oamenii lui Boc sa organizeze licitatii si ca nu cumva sa castige unul care “nu semneaza “.
    Cine este dirigintele ? Cati anagajati are ? Cat timp are ,raportat la numarul de angajati, sa aloce fiecarui proiect?
    De aia toate lucrarile din CJ ies cum ies (in timp , in buget si la calitatea “care se vede “)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.