Daca saptamâna trecuta Gazeta de Cluj a pus sub ,,lupa” averile deputatilor clujeni, saptamâna aceasta am pus ,,ochii” pe senatori. În urma unei analize atente, s-a constatat ca senatorul PNL, Norica Nicolai detine locul întâi în topul averilor senatorilor clujeni, fiind urmata îndeaproape de Eckestein-Peter, senator UDMR.

Traian Basescu, presedintele României s-a laudat în Parlament cu ceva timp în urma ca tara noastra are unele dintre cele mai dure declaratii de avere din Europa. Însa la o analiza mai amanuntita, rezulta ca aceste declaratii, desi sunt foarte aspre, sunt extrem de ineficiente si tratate cu dispret. În alte tari europene, declaratii de avere mai putin dure fac victime. De exemplu, în Polonia, primarul Varsoviei si alti 177 de primari au fost pe punctul de a-si pierde posturile pentru ca au întârziat cu depunerea declaratiilor de avere cu trei zile peste termenul legal. În schimb, în România, zeci de parlamentari, primari, consilieri sau simpli functionari au depasit cu mult termenul stabilit pentru actualizarea declaratiilor de avere. De exemplu, la Cluj exista politisti si judecatori  care nu si-au mai actualizat declaratiile de avere înca din 2005. Legea nr. 115/2006 pentru declararea si controlul averilor, cu modificarile din martie 2005, prevede ca toti cei care intra sub incidenta acestei legi ,,au obligatia ca, anual, în situatia în care dobândesc bunuri de natura celor prevazute în anexa, sa îsi actualizeze declaratiile de avere. Unii magistrati explica neactualizarea declaratiei prin faptul ca nu au dobândit bunuri noi, iar altii sustin pur si simplu ca au ,,uitat”. Potrivit aceleiasi legi, neactualizarea declaratiei pâna la data de 31 decembrie a fiecarui an duce la declansarea din oficiu a procedurii de control.

În afara legii

Printre senatorii carora le place sa traiasca ,,periculos” sunt udemeristul Eckstein Kovacs Peter si social-democratul Vasile Dâncu, care nu si-a actualizat declaratiile de avere din noiembrie 2007, respectiv decembrie 2006. Potrivit documentului respectiv, senatorul UDMR detine un teren intravilan pe strada Decebal, unde si-a construit doua case, valoarea totala impozabila a acestora depasind suma de 216.000 de lei. Eckstein nu este posesorul nici unui autoturism, însa, în schimb detine tablouri în valoare de 9.000 de euro. Totodata, Eckstein are un cont deschis la BCR în valoare de 8.000 de euro, la aceeasi banca având si o datorie de 43.500 euro pe care trebuie sa o achite pâna în anul 2025. Averea senatorului UDMR creste considerabil anual, având în vedere faptul ca în afara de indemnizatia de 47.000 RON pe care o primeste de la Senat, cabinetul sau de avocatura îi aduce un venit de aproape 103.000 RON anual. Un alt senator caruia îi place sa traiasca în ,,afara” legii este Vasile Dîncu, presedintele PSD Cluj. Conform declaratiei de avere din decembrie 2006, Dâncu este ,,sarac lipit pamântului”. Acesta nu detine terenuri, autoturisme sau bunuri sub forma de metale pretioase. Senatorul social-democrat are doar un apartament în Cluj-Napoca, situat pe strada Nicolae Titulescu, valoarea impozabila a acestuia ridicându-se la 40.000 de euro. Întreaga avere a lui Dâncu se ,,concentreaza” într-un certificat de trezorerie si un depozit bancar, în valoare de 10.000 de RON, respectiv 30.000 de euro. Vasile Dâncu îsi mai baga în buzunar, în fiecare an, 60.000 de lei, indemnizatia de la Senat si 25.000 RON, suma ce îi intra în cont de pe urma profesiei de profesor universitar.

Funar, un senator ,,sarac”

Daca la capitolul deputati clujeni am avut ce ,,purica”, în ceea ce îi priveste pe senatorii clujeni, lucrurile stau altfel, acestia fiind doar patru la numar. Unul dintre cei mai ,,populari” senatori clujeni nu este nimeni altul decât fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, peremistul Gheorghe Funar. Potrivit declaratiei de avere, actualizata în luna iunie a acestui an, acesta detine trei terenuri în judetul Cluj, unul forestier si doua agricole, toate fiind mostenite de sotia sa. Toate bune si frumoase, dar Funar a uitat un ,,mic” detaliu, acela de a specifica ce valoare au cele trei terenuri. În ceea ce priveste imobilele aflate în posesia senatorului peremist, acesta are un apartament achizitionat în anul 1975, situat pe strada Parâng nr. 8, având o valoare impozabila de 70.000 de lei. Potrivit aceluiasi document, la capitolele bunuri mobile sau bunuri sub forma de metale pretioase, Funar sta foarte prost, acesta neavând în posesie autoturisme sau bijuterii. Totodata, acesta nu a acordat nici un împrumut, dar nu are nici datorii, nici macar ,,de dragul” aparentelor. Iar în ultimele 12 luni, Funar nu a ,,scapat” de nici de un bun.  În schimb, fostul edil al municipiului, are trei depozite bancare, toate însumând 71.000 RON si actiuni în valoare de 1000 de lei la SC Transilvania S.A. Invest. Buzunarul lui Funar se mai umple cu 53.433 de lei anual, suma venita de pe urma postului de senator, iar ca si profesor universitar câstiga pe an în jur de 60.000 de lei.

Norica Nicolai, cel mai bogat senator clujean

Un ,,personaj” celebru este Norica Nicolai, fost candidat pentru fotoliul de Ministru al Justitiei, sansa de a ocupa acest post scapându-i printre degete datorita unor ,,erori judiciare” descoperite de seful statului. ,,Întâmplarea” a facut ca aceasta sa fie senator de Cluj, Gazeta analizându-i si ei situatia financiara. Prin urmare, conform declaratiei de avere actualizata în urma cu doua saptamâni, senatorul PNL detine un teren în judetul Ilfov, având o valoare impozabila de 610 RON, teren pe care îsi construieste în prezent o noua locuinta. În ceea ce priveste imobilele, Norica Nicolai are un apartament în Bucuresti, ce are o valoare impozabila de 12.870 lei. Ca orice femeie ce se respecta, Nicolai are la scara trei autoturisme, dintre care un BMW, iar privind bijuteriile, aceasta are inele si cercei în valoare de 5000 de euro. Nici la capitolul operelor de arta, nu sta rau, având în vedere ca are în posesie tablouri în valoare de 8.500 de euro. Senatorul PNL ,,s-a descotorisit” de un autoturism, marca Peugeot, obtinând în urma vânzarii 21.600 lei. Senatoarea si-a asigurat ,,batrânetea”, deschizându-si doua conturi la BRD, valoarea totala a depozitelor depasind 73.000 RON. Nicolai nu a acordat nici un împrumut, în schimb aceasta are datorii în valoare de 28.700 de euro catre Bavaria Leasing si Credit RIB. De asemenea, averea Noricai Nicolai creste anual cu 55.000 RON, indemnizatie primita de la Senat, venitul anual al sotului ei fiind de doar 9600 RON.

Legea 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor

Art. 1.

Se instituie obligatia declararii averii pentru demnitari, magistrati, functionari publici si unele persoane cu functii de conducere din regiile autonome, Fondul Proprietatii de Stat, Banca Nationala a României si bancile cu capital de stat, total sau majoritar, precum si procedura controlului averilor acestora în cazul în care exista dovezi certe ca unele bunuri ori valori nu au fost dobândite în mod licit.

Art. 2.

Presedintele României, deputatii, senatorii, membrii Guvernului, secretarii si subsecretarii de stat, precum si cei asimilati acestora, magistratii, consilierii judeteni si locali, primarii, functionarii publici care îsi desfasoara activitatea în cadrul autoritatilor publice centrale ori locale, membrii consiliilor de administratie si persoanele care detin functii de conducere, de la directori, inclusiv, în sus, în cadrul regiilor autonome de interes national sau local, societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, Fondului Proprietatii de Stat, Bancii Nationale a României, bancilor cu capital de stat, total sau majoritar, au obligatia sa-si declare averea, în conditiile prezentei legi.

Art. 3.

(1) Declaratia de avere se face în scris, pe propria raspundere, si cuprinde bunurile proprii, bunurile comune si cele detinute în indiviziune, precum si cele ale copiilor aflati în întretinere, potrivit modelului prevazut în anexa care face parte integranta din prezenta lege.

(2) Declaratia de avere se depune în termen de 15 zile de la data numirii sau alegerii în functie. În situatia functiilor eligibile, care presupun validarea, depunerea declaratiei se face înaintea acesteia.

(3) În termen de 15 zile de la data intrarii în vigoare a prezentei legi, persoanele care exercita functiile prevazute la art. 2 vor depune declaratia de avere.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.