Administratorul interimar al companiei Pază și Protecție Cluj, Daniel Mihiș, care își va începe activitatea începând cu 6 noiembrie a rămas cu datoriile lăsate de social-democratul Robert Filip Cojan în cârcă. Surse apropiate acestuia ne-au declarat că Mihiș nu va rămâne mult timp la conducere pentru că postul este destinat social-democraților. Gazeta de Cluj vă prezintă noi dovezi că la această societate sentințele definitive nu se pun în aplicare.
Decizia instanţei, nepusă în executare
Chiar executorul judecătoresc recunoaşte că o hotărâre a instanţei de judecată nu poate fi pusă în executare. Suntem curioşi cum de instanţele care au fost deja sesizate nu iau nicio măsură în această privinţă.
”Avand in vedere titlul executoriu/ titlurile executorii decizia civila nr. 3186/ R/ 2013 a Curtii de Apel Cluj prin care debito area S.c. „PAZA SI PROTECTIE CLUJ” S.R.L., cu sediu in Cluj-Napoca, str. AI. Vaida Voevod, nr. 53-55, judo Cluj, a fost obligata sa o reintegreze pe postul anterior pe creditoarea SABOU ADRIANA LUCRETIA, cu domiciliul in Cluj-Napoca, str. Trifoiului, nr. 33 AI, judo Cluj, vâzând că sunt întrunite prevederile art. 667 si 903 Cod proc. civ., la cererea creditorului, Subsemnatul Executorul Judecatoresc, prin prezentul proces- verbal constat ca in urma somatiei din 17.09.2013 prin care debitoarea a fost somata ca in termen de 10 zile de la comunicarea somatiei sa o reintegreze pe creditoarea SABOU ADRIANA LUCRETIA pe postul detinut anterior, creditoarea, prin avocat NICOLETA SARCA s-a prezentat azi, data de 07. 10. 2013 la BEJ Stolnean R. Marius si a depus la dos. ex. nr. 844/ 2013 un proces-verbal, incheiat la 03. 10. 2013, intre creditoare si debitoare prin care se constata că debitoarea a emis decizia nr. 936/ 17. 09. 2013, insa aceasta decizie nu poate fi pusa in mod efectiv in aplicare, deoarece singurul post de director este ocupat. Acest proces-verbal s-a incheiat la cererea creditoarei pentru a-i folosi in aplicarea art. 905 C.pr.civ.
Drept pentru care s-a întocmit prezentul proces-verbal, azi, 07.10.2013, ora 13.00, în 3 exemplare”, arată executorul judecătoresc în procesul său verbal.
Consilierii judeţeni au vin
Consilierii judeţeni din cadrul CJ Cluj au schimbat organigrama companiei, desfiinţând postul de director înainte ca fostul director să îşi poată relua poziţia, după cum au decis definitiv şi irevocabil instanţele de judecată. Prin intermediul acestei poziţii există posibilitatea ca cei care au votat să fie puşi complici, deşi cu siguranţă ei se vor da “loviţi” şi vor spune că nu au cunoscut hotărârea. Reporterii Gazeta de Cluj vor sesiza Instituţia Prefectului Judeţului Cluj, care trebuie să dea aviz de legalitate pe toate hotărârile de consiliu judeţean. Oricum, se pare că aceşti consilierii judeţeni se pregătesc să ducă firma de pază din subordinea instituţiei, Pază şi Protecţie, pe calea spre faliment. Pe scurt, o hotărâre definitivă şi irevocabilă care nu s-a pus în aplicare poate aduce datorii mari societăţii. A adus deja 80.000 de lei şi sumele sunt într-o continuă creştere.
Surse de pe piaţă arată că dacă societatea intră în insolvenţă sau în faliment ar urma să fie preluată de o firmă concurentă, PP Protect, deţinută de social-democratul Teodor Pop Puşcaş. Societatea condusă la acea vreme de directorul demisionar Robert Filip Cojan, social-democrat cu state vechi, a mai încercat încă două procese, fără succes însă. A intrat în avocatură şi şi-a dat demisia de la firma de pază a judeţului. Acelaşi mare jurist certa Gazeta de Cluj că nu cunoaşte legile. De fapt, marele avocat Robert Filip Cojan a pierdut procesul cu “viaţa”: a pierdut toate procesele intentate fostei conduceri şi a înglobat societatea în datorii. Suntem curioşi cum se va descurca acesta în cariera de avocat, din moment ce în cariera de director al unei societăţi deţinute de stat a fost de-a dreptul “lamentabil”. Datoriile societăţii au crescut în acest an pe bandă rulantă, iar nu mare ne-ar fi mirarea dacă societatea ar fi preluată de către prietenul vechi al directorului, Pop Puşcaş Teodor.
“Admite cererea de lămurire a dispozitivului deciziei civile nr. 3186/R din 20.06.2013 a Curţii de Apel Cluj pronunţată în dosar nr. 18357/117/2012 formulată de pârâta SC P.P. Cluj SRL în sensul că funcţia pe care reclamanta a fost reintegrată este cea de director. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată. Decizia este irevocabilă. Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţa publică din 15.10.2013”, arată magistraţii de la Curtea de Apel Cluj într-o nouă sentinţă definitivă.
Metodele excepţionale, nereuşite
Metode excepționale de atac au fost încercate de oficialii de la Pază și Protecție pentru întârzierea punerii în practică a unei decizii definitive și irevocabile a instanței. Mai precis, directorul administrativ al instituției, social-democratul Robert Filip Cojan, a încercat o contestație în anulare și o cerere de revizuire a sentinței de repunere în funcție a fostei directoare, Adriana Lucreția Sabou, arătam într-un articol anterior. Deși aceasta a fost reîncadrată, postul ei nu apare în organigramă și atribuțiile ei sunt neclare.
Cheltuielile curg la Pază și Protecție Cluj. Pe lângă cei 80.000 de lei pe care societatea i-a plătit pentru schimbarea ilegală a fostului director, Adriana Lucreția Sabou, instituția mai are de plătit două procese care au fost făcute doar de dragul încercării tuturor posibilităților. Suntem curioși câte procese va mai trebui să piardă această instituție pentru ca actuala conducere să își dea seama că situația este confirmată de numeroși judecători, arătam într-un articol anterior.
Pază și Protecție Cluj este o societate care are în momentul de față 6 directori. Dacă anul trecut societatea a realizat un profit modic de 92.000 de lei, anul acesta, de când au venit social-democrații la conducerea ei, se pare că se încearcă falimentarea acesteia. Salariile angajaților au crescut de la 1.800 la 3.000 de lei fără niciun motiv, iar pierderile încep să curgă. Numărul angajaților a crescut pentru că directorul Robert Filip Cojan ar fi trebuit să își plătească anumite “datorii” față de partid, conform unor surse. Conform acelorași surse din cadrul companiei, nivelul pierderilor s-ar situa la circa 40.000 de lei pe lună. Gurile rele spun că se intenționează ca mai toate contractele pe care le derulează societatea să fie preluate de un alt social-democrat, Pop Pușcaș Teodor, care are o firmă în același domeniu, respectiv PP Protect. Valoarea contractelor societății s-ar situa la 400.000 de lei pe lună.
Tiberiu Hrihorciuc