La sfârșitul lunii septembrie, Serbia a desfășurat arme avansate la granița sa cu Kosovo, ceea ce a constituit una dintre cele mai mari acumulari militare sârbe de la sfârșitul războiului din Kosovo cu aproape un sfert de secol în urmă, potrivit Foreign Affairs.
Lucrurile se pot schimba radical, în condițiile în care încă nu s-a ajuns la o rezolvare a problemei Kosovo. Planul este clar: recunoașterea acestei regiuni de către Serbia în schimbul autonomiei minorității sârbe sub Asociația Municipalităților Sârbe (ASM).
Mai mult, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a dizolvat parlamentul şi a stabilit 17 decembrie ca dată pentru alegerile anticipate, transmite Reuters. Vučić ar dori să își întărească poziția în fața electoratului și a partenerilor externi în contextul încercărilor de normalizare a relațiilor cu Kosovo, principala pre-condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană.
La granița dintre Serbia și Kosovo au avut loc violențe pe 24 septembrie. Atunci, aproximativ 30 de sârbi înarmaţi au luat cu asalt satul Banjska din nordul Kosovo, predominant sârb, şi s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă. Ciocnirile de luna trecută au provocat o nouă preocupare internaţională cu privire la stabilitatea în Kosovo, care are o majoritate etnică albaneză şi şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă şi o intervenţie a NATO din 1999.
„Trăim vremuri dificile pentru întreaga lume, vremuri de provocări globale, războaie și conflicte, în care este necesar ca noi toți să fim uniți pentru a proteja interesele naționale și de stat vitale ale Republicii Serbia”, a declarat șeful statului naționalist de dreapta din Partidul Progresist SNS a cerut dizolvarea parlamentului.
Privind la ceea ce se întâmplă în Europa, cu războiul din Ucraina, și acum tensiunile dintre Serbia și Kosovo, șansele unei „căderi” într-un război mondial nu sunt excluse. Să ne amintim de pașii care s-au făcut în cel De-al Doilea Război Mondial. Din păcate, istoria se repetă, iar omul a demonstrat încă o dată că nu știe să învețe nimic din trecut.