Administratia locala a anuntat castigatorul concursului pentru proiectarea noului sediul al Filarmonicii clujene. Castigatorul este firma “Vaal Arhitectura”, in colaborare cu “Popp si asociatii”, proiectantul principal fiind Viorel Hurduc, un controversat arhitect bucurestean. Primarul Sorin Apostu a declarat ca proiectarea va dura maxim sase luni, dupa care va fi realizata licitatia pentru executie pe baza datelor tehnice prevazute de aceasta.
Primarul Sorin Apostu a anuntat saptamana trecuta numele proiectului castigator pentru proiectarea noului sediu al Filarmonicii din cadrul Centrului Cultural Transilvania (CCT). Este vorba de asociatiunea “Vaal Arhitectura” SRL, impreuna cu “Popp si asociatii”. Firma a obtinut 51 de puncte din cele 60 acordate pe baza criteriilor tehnice si va realiza proiectul pentru 2,4 milioane de lei. Centrul Cultural Transilvania va avea primul sediu de filarmonica realizat profesionist din Romania atunci cand proiectul va fi finalizat.
Cea mai buna sala de concerte din Europa
In concurs pentru proiectarea Filarmonicii au mai intrat inca sase firme, dintre care doua asociatiuni s-au clasat la egalitate dupa firma castigatoare, cu 30 de puncte. Din juriu au facut parte trei arhitecti romani si patru specialisti din alte tari europene, fiind prezidat de arhitectul-sef al municipiului, Ligia Subtirica. Unul dintre ei, Gabor Zobiki, este specialist in proiectarea de sali de concerte si este autorul Filarmonicii din Budapesta, considerata in termeni de acustica cea mai buna sala de concerte din Europa.
Acesta si-a oferit sprijinul pentru poiectul clujean si a inclus in raportul de evaluare a proiectelor participante la concurs o serie de sugestii. In ceea ce priveste acustica, purtatorul de cuvant al Primariei, Oana Buzatu, ne-a declarat ca fiecare echipa de proiectare lucreaza cu unul dintre putinii specialisti care exista in lume. Echipa castigatoare s-a consultat la realizarea ofertei cu un asemenea specialist, dar in faza de proiectare este posibil sa lucreze cu un acustician recomandat de arhitectii din comisia de evaluare, daca exista o sugestie in acest sens.
Functionalitatea, pe primul loc
”Nu am ales pretul cel mai mic, ci in functie de punctajul tehnic foarte clar, care este in concordanta cu caietul de sarcini. E ancorata in realitate, nu e atat de costistoare. Foloseste toate spatiile interioare si exterioare, este prezervat si monumentul istoric din zona”, a declarat primarul Sorin Apostu. Edilul a subliniat ca in selectarea castigatorului a contat si functionalitatea salii care poate fi folosita si pentru alt gen de spectacole si evenimente.
Negocierea pretului si a timpului de proiectare se vor face doar cu castigatorul, a aratat primarul. Cladirea multifunctionala si parkingul vor fi realizate in parteneriat public-privat, iar administratia spera ca lucrarile pentru aceste obiective si pentru cladirea Filarmonicii sa aiba loc in acelasi timp. Acestea vor dura cel putin doi ani, potrivit edilului. “Saptamana urmatoare vom semna contractul si apoi vom trece la negocierea pretului si a termenului de executie care nu poate depasi sase luni. Pe acest proiect se va obtine si autorizatia de constructie”, a declarat primarul Sorin Apostu.
“Distrugatorul Bucurestiului”
Proiectul desemnat castigator este al fostului arhitect-sef al Bucurestiului si presedinte al filialei bucurestene al Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) intre 2002 si 2006, Viorel Hurduc. Acesta a participat in trecut la un concurs de idei pentru realizarea unei sali de concerte in Japonia, calificandu-se in finala, a povestit presei clujene arhitectul-sef al municipiului.
Hurduc a mai participat la numeroase concursuri nationale si internationale de arhitectura si a fost premiat pentru participarea la realizarea ansamblului de locuinte “13 Septembrie” Bucuresti si la sistematizarea zonei centrale Barlad. La capitolul lucrari sunt mentionate multe proiecte si executii pentru un imobil de locuinte din Bucuresti, remodelari si reamenajari de hoteluri, sedii de societati, sedii de banci si case de vacanta, printre care Hotel Nord Bucuresti, sediul companiei Metanef, din capitala, studiourile de stiri din sediul PRO-TV sau hoteluri din Poiana Brasov (Sportul, Bradul, Poiana).
Numele lui Hurduc este legat de un scandal urbanistic din 2006, atunci cand, alaturi de primarul de atunci al Capitalei, Adriean Videanu, in calitate de presedinte al Comisiei de Arhitectura a Capitalei, a propus demolarea centrului istoric al Bucurestiului pentru a construi zgarie nori in Piata Revolutiei si in jurul Parcului Cismigiu, “pentru ca vor juca rol de orientare pentru cei care se plimba in parc”. Supranumit dupa acest incident “distrugatorul Bucurestiului”, Hurduc a fost schimbat din functie dupa castigarea primariei generale a Capitalei de catre Sorin Oprescu.
Pietonala, element-cheie al proiectului
Valoarea estimata a constructiei este de 15 milioane de euro, in conformitate cu proiectul castigator. Termenul care va fi acordat firmei pentru proiectare este de maxim sase luni, dupa care se va organiza licitatia pentru executie. Caietul de sarcini al licitatiei pentru atribuirea lucrarilor de executie va fi bazat pe proiectul firmei de arhitectura bucurestene. Partenerii acesteia, potrivit primarului, sunt o firma specializata in structuri.
Proiectul va consta din doua sali de spectacol, un centru de conferinte, spatii de birouri, parking, sala de repetitii, centru multifunctional si un sediu pentru Filarmonica de Stat “Transilvania”. Sala de concerte, cu o capacitate de 1.200 de locuri, va fi separata de sediul Filarmonicii, dar vor exista doua pasarele de legatura intre acestea la etajele 1 si 2. La contruirea salii de concerte, primarul Sorin Apostu doreste sa aduca si un specialist de renume in acustica. Cele sapte corpuri pot fi construite independent unul de celalalt, motiv pentru care primaria va concesiona terenul pentru construirea unora dintre acestea.
Proiectul incorporeaza o cladire istorica
In spatiile ramase neconstruite ar urma sa fie amenajate mai multe spatii pietonale si cinci piatete, cea mai spatioasa, Piata Transilvania, urmand sa aiba 2.000 de metri parati. Aceasta piata va fi situata in fata principalei sali de spectacol. Una dintre propuneri a sugerat crearea unei strazi de legatura intre Bulevardul 21 Decembrie 1989 si Calea Dorobantilor, iar pentru accesul la parking crearea unei cai subterane de legatura spre strada Navodari.
Constructiile existente pe amplasamentul destinat Centrului Cultural Transilvania au fost deja demolate de catre compania SC Carpatec System, cu exceptia imobilului vechi de la strada, protejat ca monument istoric. Imobilele au apartinut Centrului Militar Zonal Cluj, iar dintr-un total de 11 constructii, doar noua au primit avizul Comisiei Zonale a Monumentelor pentru demolare, restul fiind considerate monumente istorice. Si managerul de proiect, arhitectul Mircea Dinculescu, a subliniat ca cele mai spinoase provocari ale proiectului au fost incadrarea cladirii intr-un spatiu extrem de incomod si respectarea unor constrangeri precum protejarea cladirilor istorice.”Este o bolta baroca, din 1750, in subsolul cladirii, pe care ma gandesc ca o putem folosi. Era un depozit pentru echipamente al armatei”, a explicat Dinculescu.
Proiect realizat in etape
Un proiect de mare anvergura, cum este cel pentru Centrul Cultural Transilvania, impune parcurgerea unei serii de etape. Intr-o prima faza, Primaria a organizat un concurs de idei pentru tema de proiectare a acestuia, castigata de Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN) cu doua propuneri. Aceste variante, combinate, constituie tema pe baza careia a fost gandit proiectul de investitie, impartit in doua sectiuni – parteneriatul public-privat prin care se va construi un parking subteran si o cladire multifunctionala si sala mare a Filarmonicii clujene, care va fi realizata de catre Primarie. De asemenea, noua tema a rezolvat problema cladirii istorice a vechii cazarmi, care va fi “inglobata” in proiectul noului CCT. A doua faza o constituie aceasta licitatie pentru proiectare, prin care se vor stabili toti parametrii pe care trebuie sa ii respecte constructorul la demararea lucrarilor. Executia va incepe abia dupa ce, pe baza proiectului, se va realiza un caiet de sarcini pentru licitatia care va adjudeca lucrarile achitate de Primarie. Pentru a doua sectiune a proiectului, Primaria va demara, de asemenea, o licitatie publica.
Diana Gabor
Proiectul in ansamblu pare coerent, bine gandit si cu impact urbanistic asupra zonei. Doar sala de concerte aduce prea mult cu sala Casei Universitarilor si este in contradictie cu restul compozitiei. Sper ca va suferi modificari substantiale pentru a capata nota de modernitate si indrazneala care acum ii lipseste.