Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că proiectul noii legi a învățământului preuniversitar prevede o creștere de 40% pentru costurile salariale și de 370% pentru cheltuielile materiale.

Oficialul român a amintit că s-a reglat acoperirea costului standard pentru copiii antepreșcolari, urmând să fie rezolvată și finanțarea pentru preșcolari și pentru elevi.

Este prevăzută o creştere în proiectul noii legi a învăţământului preuniversitar – sperăm să se adopte în forma aceasta, din această perspectivă a finanţării, cel puţin – de 40% pentru costuri salariale, de la 6.386 per elev la 9.000 de lei per elev, şi (…) avem o creştere de 370% a cheltuielilor materiale din care se pot asigura toate acele cheltuieli de funcţionare a şcolilor şi grădiniţelor. E vorba de o creştere de la 485 de lei per elev, cât este costul standard pentru cheltuieli materiale acum, la 1.800 de lei per elev”, a precizat ministrul, potrivit Adevărul.ro.

Adevărata față a învățământului românesc în 2022. Câți elevi au trecut examenul maturității

Ministrul Cîmpeanu a mai precizat că trebuie să fie minim 20% investiția în cheltuieli materiale în raport cu salariile.

În momentul de faţă, raportul nu este de 1 la 5, raportul este de 1 la 12, de la 485 de lei cheltuieli materiale, la 6.386 de lei cheltuieli salariale. În acest mod înţelegem să susţinem şi dezvoltarea resurselor umane, atât de importante, dar şi dezvoltarea infrastructurii atât de necesare„, a afirmat Sorin Cîmpeanu.  

Ministrul Educației a afirmat că vor exista cheltuieli materiale pentru creșterea gradului de incluziune și de funcționare de genul cheltuielilor cu utilitățile.

În ciuda noilor reforme prin care învățământul românesc ar urma să fie schimbat, Sorin Cîmpeanu omite să vadă adevărul trist al școlii românești: anul acesta, peste 40 de mii de elevi nu s-au înscris la bacalaureat, în sesiunea de vară, dintr-un total de 151 de mii de elevi, adică 26%. Mai mult decât atât, peste 40% dintre elevi sunt analfabeți funcțional, ceea ce aruncă o umbră asupra modului în care profesorii își fac treaba la catedră.

Citește și: Sorin Cîmpeanu a anunțat că dispar inspectoratele școlare județene  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.