Ministerul Educaţiei a finalizat ordinele de ministru privind aprobarea calendarului şi metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat 2010. Examenul naţional are, începând cu acest an, o nouă structură care presupune susţinerea a două tipuri de probe: evaluări orale şi practice, pe parcursul întregului an şcolar şi evaluări scrise după încheierea şcolii. Astfel, înscrierea elevilor se va face în intervalul 14-18 decembrie 2009, iar probele orale vor începe în 11 ianuarie 2010 şi se vor încheia în 22 aprilie 2010, cu evaluarea probelor lingvistice într-o limbă modernă. Prima afişare a rezultatelor va avea loc în 3 iulie 2010 şi va fi urmată de depunerea contestaţiilor în aceiaşi zi. 
 
Soluţionarea contestaţiilor se va face în perioada 5-6 iulie 2010, iar afişarea rezultatelor finale în ziua de 7 iulie 2010. Sesiunea de toamnă se va desfşura între 23 august şi 8 septembrie 2010, înscrierile fiind stabilite pentru săptămâna 5-9 iulie 2010. La proba de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal, elevii pot alege oricare limbă modernă studiată în liceu, indiferent dacă a fost studiată drept limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, dacă a fost studiată în regim normal, intensiv, bilingv ori dacă a fost disciplină obligatorie sau opţională.
 
Evaluarea competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se face prin trei tipuri de probe, după cum urmează: probă scrisă, cu durata de 90 minute, probă orală, cu durata de  10-15 minute şi probă de înţelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute. Probele scrise prin care sunt cuantificate competenţele formate pe durata învăţământului liceal se susţin după încheierea anului şcolar, în faţa unei comisii formate de inspectoratul şcolar judeţean. Se consideră promovaţi elevii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au susţinut probele prevăzute în interiorul anului şcolar, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media aritmetică, formată din două zecimale exacte, a notelor obţinute la probele scrise este cel puţin 6.
Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.