Parlamentul actual dorește să aducă noi modificări Codului de Procedură Penală. Una dintre ele presupune schimbarea articolului 391. Soluționarea cauzei. Astfel conform proiectului de lege modificarea adusă articolului 391 va schimba termenul de deliberare și pronunțare a hotărârii instanței.

Dacă conform actualului articol termenul este de 15 zile pentru deliberare și pronunțare de la închiderea dezbaterilor, după noul articol va fi de 30 de zile. Conform actualului aliniat 2 al articolului 391 NCPP, instanța de judecată are posibilitatea de a amâna pronunțarea cu cel mult 15 zile. După modificare, instanța poate amâna cu 30 de zile prounțarea. Mai mult decât atât instanța are posibilitatea de a amâna de două ori pronunțarea și redactarea hotărârii. Asta înseamnă că de la încheierea dezbaterilor și până la pronunțare pot trece 90 de zile. Însă modificarea articolului 391. nu se termină aici. Consiliul  Superior al Magistraturii a adus la rândul său un amendament coform căruia deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii poate avea loc într-un termen de 60 de zile. Deci, la aceste 60 de zile se poate adăuga o primă amânare de 30 de zile și o a doua amânare de 30 de zile. Astfel se ajunge la posibilitatea ca instanța să delibereze, să pronunțe hotărârea la 120 de zile de la încheierea dezbaterilor.

Gazeta de Cluj a discutat cu avocatul clujean Budisan despre acest subiect, iar din punctul său de vedere eficiența acestei modificări este discutabilă. Cu cât este întârziată/amânată mai mult pronunțarea într-o cauză cu atât mai mult este amânat aplicarea dreptului. Practic, cineva care are câștig de cauză la data de 10 mai va avea câștig de cauză și la 10 iunie și la 10 iulie și la 10 august, însă punerea sa deplină în drepturi poate fi amânată.  

Gazeta de Cluj a discutat și cu avocatul Ciprian Păun despre acest subiect. Desigur prezentăm o opinie a unui practician care cunoaște bine aceste termene, fie ele scurte sau lungi. Din experiența sa, este bine ca judecătorii să nu fie presați de termene pentru deliberare, pronunțare și motivare. Cu atât mai mult cu cât avem de a face cu spețe penale. În mod cert magistrații sunt avantajați de acordarea mai multor zile pentru deliberare, pronunțare și motivare deoarece având mai mult timp la dispoziție acestea pot fi mult mai temeinice. În plus, daca discutăm despre apel, hotărârea instanței, când aceasta va avea mai multe zile pentru deliberarea, are mai multe șanse să fie diferită față de cea în primă instanță. Așadar, după avocatul Ciprian Păun această modificare legislativă este foarte bună. Totuși, ar fi necesară o nuanțare în ceea ce privește când și de ce deliberarea să poată suferi o amânare cu 30 de zile sau chiar două amânări succesive. Dacă ne referim din nou la materia dreptului penal, ar trebui foarte bine analizată situația în care cineva riscă să stea în arest preventiv 120 de zile, sau altcineva este subiectul controlului judiciar în tot acest timp sau altcineva are un sechestru judiciar.

Gazeta de Cluj a discutat de asemenea  cu judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul din Cluj Napoca. Astfel, magistratul consideră că această modificare adusă Codului de Procedură Penală este benefică. Acum judecătorii au mai mult timp la dispoziție pentru a delibera și pentru a scrie o motivare a hotărârii cât mai pertinentă. Cel mai probabil după această modificare a CPP,  Curtea Constituțională a României va cere ca odată cu hotărârea judecătorească să fie scrisă și motivarea. Până în prezent există o inadvertență. Judecătorii se puteau pronunța pe fond și ulterior puteau scrie motivarea deciziei lor. Acum, având mai mult timp la dispoziție firesc este ca odată cu pronunțarea să fie redactată și motivarea. Totuși, rămâne o chestiune încă nerezolvată problema cazurilor urgente, cu persoane aflate în arest, fie arestul chiar și provizoriu. Se aplică aceste termene în cauzele penale urgente? Dacă da, cum mai poate fi soluționată cauza cu celeritate atunci? Așadar, în mod cert este o modificare de etapă,  benefică, dar nu definitivă.  Mai ales dacă ne gândim la completurile de judecată din recurs sau/și apel unde deliberarea nu mai este una individuală ci colectivă, iar întreaga procedură devine mai complexă decât în primă instanță. Putem consideră ca vor urma și alte modificări aduse Codului de Procedură Penală.

Citește materialul complet despre justiție în ziarul printat Gazeta de Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.