În România sunt 1931 de cooperative agricole. Acesta este un trend ascendent (din 2016 de la 935 de cooperative, până în prezent s-a înființat practic câte o cooperativă la 2,5 zile) și totodată una dintre principalele surse de dezvoltare a agriculturii.

„Principalul factor pentru care mulţi fermieri s-au asociat este dat de accesul la fonduri europene prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Cooperativele au avut anumite avantaje la punctaj şi au putut accesa bani nerambursabili de până la 90% din investiţie, iar astfel au putut să şi crească mai rapid“, spune Horaţiu Raicu, preşedinte al Cooperativei Agricole Agrostar.

Primele 20 de cooperative agricole din România, după cifra de afaceri, au realizat anul trecut, în total, veni­turi de 933,5 milioane de lei, potrivit calculelor ZF pe ba­za datelor de la Registrul Comerţului.

Cele mai multe com­panii au avut venituri în scădere, din cauza secetei pe­do­logice, care a afectat puternic producţiile de cereale. Spre comparaţie, în 2019, primele 10 cooperative agricole din România realizaseră venituri totale de 855,3 milioane de lei.

Sursa: cotidianul.ro

Citește și: Vara cuțitelor lungi între liberali

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.