Noul an școlar va începe în câteva zile, dar cu toate acestea elevii din județul Cluj vor studia în continuare în unități de învățământ neautorizate. Aproape 70 de școli din Cluj, majoritatea din zone rurale, nu dețin autorizație sanitară deoarece au toaletele în fundul curții, le lipsește apa curentă și apa potabilă. Direcției de Sănătate Publică cunoaște întreaga situație.
Conform ultimelor date oferite de către DSP Cluj, în județ există 630 de obiective de învățământ preuniversitar (grădinițe, școli, licee, colegii, seminarii, licee tehnologice, internate, cantine, spălătorii, săli de sport sau ateliere de practică profesională). Dintre cele menționate mai sus, 90% adică 585, sunt autorizate, iar în ceea ce privește restul de aproape 70, acestea nu dețin nicio autorizație e funcționare. Principalele motive ale neacordării autorizației sunt lipsa apei potabile, lipsa apei curente și „grupuri sanitare necorespunzătoare, tip latrină”.
Un aspect care ne duce destul de mult în trecutul preistoric este faptul că elevii școlilor trebuie să meargă la toaletă în curtea școlii sau că nu au apă potabilă în incinta școlii, iar în anul 2019 NU este un lucru NORMAL fie că vorbim despre mediul rural sau urban.
Autoritățile locale dar și centrale sunt la cunoștința acestor carențe pe care nu le întâlnim doar în județul Cluj. În total în țară numărul școlilor cu toalete în fundul curții depășește 2.400, iar din acestea 23 sunt în Cluj. Reporterul de la Gazeta de Cluj a solicitat Direcției de Sănătate Publică o listă cu unitățile de învățământ preuniversitare din Cluj care funcționează fără autorizație de sanitară. Potrivit datelor oficiale, la momentul actual 68 de școli din întregul județ activează „ ilegal” dar mai mult decât atât pun sănătatea elevilor în pericol.
Școlile cuprinse în această listă se află în mediul rural, iar majoritatea sunt instituții de învățământ de la sate aflate la mare depărtare de centrul comunei și a orașelor din împrejurări. Principala cauză pentru neobținerea unei astfel de autorizații este lipsa apei curente, a canalizării, împrejmuirii etc. Nu este de mirare astfel că școlile funcționează fără autorizație deoarece în localitățile respective accesul este foarte greu iar lipsurile sunt nenumărate, de la infrastructura drumului, canalizare și toate cele.
Primarul comunei Chiuieşti, Gavril Mihuţ, de care aparţine satul Huta, întrebat de situația școlilor din comuna sa, dar în special de grădinița care conform listei primite de la DSP Cluj nu are autorizație sanitară de funcționare a declarat că: „Noi achităm lunar 260 de lei pentru chirie într-o casă particulară a unei familii din satul Huta. În două camere învaţă 14 copii la şcoală şi 16 sunt înscrişi la grădiniţă. Nu e adevărat ce a zis DSP, este apă potabilă în casa respectivă şi toaletă, sunt bănci, condiţii bune de învăţat”. Totodată primarul a afirmat că se fac demersuri în vederea construirii cât mai rapide a unei noi clădiri care va servi drept școală și grădiniță.
O altă grădiniţă din satul Someşu-Rece este neautorizată deoarece nu dispune de apă curentă, latrina fiind cu groapă simplă, curtea este neamenajată, cu animale, comună cu o locuinţă, iluminatul este insuficient, se folosesc sobe metalice, iar clădirea este insalubră, având pereţi şi tâmplărie degradate.
Cu toate că s-a văzut o evoluție comparativ cu situația din anul 2018 când numărul școlilor neautorizate sanitar erau 95 din totalul de 653 de obiective de învățământ preuniversitar în județ, în proporție de 15%, lipsa apei potabile și prezența latrinei în curte rămâne o problemă majoră în județul Cluj. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat în trecut despre această problemă că: “E o discuţie veche care nu va putea fi rezolvată pe termen scurt, pentru că e vorba de investiţii de foarte multe milioane de euro ca să introduci apa potabilă într-un sat la cinci kilometri sau 10 kilometri de centrul de comună, în condiţiile în care satul respectiv are o populaţie de 60, 70, 100 de oameni. E o chestiune care va persista mult timp de acum înainte„.
„Lista RUȘINII” cu unitățile de învățământ care nu dispun de autorizație sanitară conform Direcției de sănătate Publică Cluj este destul de lungă, comunele în cauză sunt următoarele: Câmpia Turzii, Aghireș, Așchileu, Baciu, Beliș, Bobâlna, Buza, Călățele, Cășeiu, Cătina, Chinteni, Chiuiești, Ciucea, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Frata, Gilău, Iara, Izvorul Crișului, Luna, Măguri-Răcătău, Mărișel, Mica, Mintiu Gherlii, Mociu, Moldovenești, Negreni, Panticeu, Ploscoș, Poieni, Recea Cristur, Săcuieu, Sânmartin,Tritenii de Jos, Tureni, Unguraș, Vad și Viișoara.
O veste bună pentru elevi a fost dată de către Inspectorul şcolar general Valentin Cuibus care a declarat , în cadrul şedinței de Colegiu Prefectural, că în această toamnă în judeţul Cluj vor începe şcoala 98.191 de elevi, precizând că până în 15 septembrie vor fi distribuite în şcoli 6500 de pachete cu rechizite pentru elevii cu situaţie materială precară. Cuibus a mai arătat că au fost comandate 89.807 manuale noi, fiind deja livrate unităţilor de învăţământ 85 la sută dintre acestea. Totodată, şeful ISJ Cluj a precizat că 92 de şcoli beneficiază de microbuze.
Toamna aceasta structura anului școlar a suferit modificări importante. Elevii vor începe cursurile mai devreme, în data de 9 septembrie 2019 și vor intra în vacanta de vara pe 13 iunie 2020. Mai mult, semestrul I se va încheia în luna decembrie, deci vacanta de iarna va fi și vacanta intersemestriala pentru elevi, scopul fiind acela de a fragmenta mai puțin semestrele.
Doamneee nici nu vreau sa stiu ce se intampla in lumea asta… incredibil!