Ce poate fi mai minunat, într-o viață de om, dacă nu aducerea pe lume a unui nou membru al familiei? Pe lângă emoțiile intense și sentimentele unice pe care le simt părinții care își țin pentru prima oară în brațe nou-născutul, vor exista mereu și o serie de griji legate de aducerea acasă a celui mic / celei mici. Cum ar trebui amenajată și pregătită camera bebelușului pentru ca acesta să se simtă cât mai confortabil în ea?
Sfaturi extrem de practice pentru amenajarea corectă a camerei nou-născutului
- Podeaua, pereții și ferestrele camerei
- Înainte de orice altceva, este indicat să aplici un strat proaspăt de vopsea non-toxică pe pereți pentru a schimba aerul întregii încăperi. Culoarea o alegi personal, în funcție de preferințe. Dacă optezi pentru alb, poți adăuga câteva stickere decorative, pentru un plus de veselie. Avantajul stickerelor decorative este că se aplică foarte ușor, sunt foarte drăgălașe și pot fi schimbate oricând dorești.
- Pardoseala ar trebui să fie acoperită în mare parte cu un covor moale, plăcut la atingere. Bebelușul va avea multă “treabă” pe acel covor când va porni de-a bușilea în explorarea lumii sale colorate, pline cu jucării. Cele mai bune variante de covoare pentru cei mici sunt cele cu fir scurt, cu strat antiderapant pe spate, confecționate din țesături cu proprietăți antibacteriene.
- Pentru ferestre ai nevoie de draperii sau perdele care să se asorteze cu nuanța pereților și a covorului. Atenție la lungimea acestora! Nu trebuie să fie până în podea, ci strict cât să acopere zona ferestrei, pentru a nu exista riscul ca bebelușul să tragă de ele și să se accidenteze.
- Alegerea și mobilierului pentru noul membru al familiei
- În privința pătuțului, există mai multe variante dintre care poți alege: pătuț din lemn sau din metal; cu sau fără balustradă mobilă sau fixă; cu sau fără dispozitive de ajustare a înălțimii saltelelor etc. Așadar, vei alege pătuțul în conformitate cu ce așteptări de ordin funcțional ai de la el, dar și în funcție de buget.
- Cât despre poziționarea acestuia, orice specialist în amenajări interioare pentru case îți va recomanda să amplasezi pătuțul bebelușului cât mai departe de fereastră și de sursa de încălzire din cameră (radiator, calorifer, sobă). Asta ca să nu supui copilul la eventualii curenți de aer rece, la supraîncălzire, dar și pentru a-l feri de posibile accidentări.
- A doua piesă de mobilier importantă pentru camera unui bebeluș este masa de schimbat scutecul și hăinuțele. Dacă optezi pentru varianta clasică de masă de schimbat, asigură-te că este prevăzută cu destule sertare și compartimente pentru depozitarea tuturor obiectelor necesare nevoilor tale. Mai există și varianta raftului de schimbat, o piesă de mobilier ce are ca avantaj posibilitatea utilizării și în alte scopuri, după ce copilul trece de etapa scutecelor.
- Apoi, mai ai nevoie de alte câteva accesorii de depozitare, în care să pui hăinuțele și jucăriile copilului. În acest sens, există o multitudine de dulapuri, noptiere, coșuri, cutii sau băncuțe de depozitare.
- Nu uita de un scaun comod sau un fotoliu pentru tine. Vei avea nevoie de el cât stai să veghezi și să adormi copilul.
A fost mai simplu decât credeai, nu-i așa? Acum că știi regulile de bază ale pregătirii camerei bebelușului, nu-ți rămâne decât să te apuci de amenajarea propriu-zisă a încăperii. Spor la treabă!
sursa foto: shutterstock.com.
Foarte bun articolul!