Filiala Diaspora a USR are parte de o serie lungă de scandaluri şi abuzuri. După alegerile interne din iunie 2020, care au fost câştigate de către Emanuel Stoica, acesta a fost suspendat rapid din partid ca să nu îl încurce pe Radu Mihail la Senat, care dorea să îşi reînnoiască mandatul. Astfel Stoica nu mai poate candida la alegerile parlamentare.

Acum i-a venit rândul celui care a câştigat alegerile interne pentru desemnarea candidaţilor la cealaltă Cameră. Pe primul loc la Camera Deputaţilor a ieşit, după un vot categoric, Vlad Teohari. Acestuia i-a fost invalidată candidatura cu o zi înainte de termenul limită.

Motivul şi modul de operare par să fie luate de la PSD: are probleme de „integritate” pentru că a semnat, acum un an, o scrisoare în care combătea o decizie a conducerii USR, care suspenda cu hărnicie oamenii din partid. Acea scrisoare a fost semnată de peste 100 de membri cu funcţii de conducere din filialele din ţară şi din  străinătate, printre care actuali parlamentari şi europarlamentari. Singurul care plăteşte este însă Vlad Teohari. La timp pentru ca el să elibereze singurul loc eligibil al USR la Camera Deputaţilor, în favoarea cuiva pentru care însuşi Preşedintele şi toată „crema” partidului s-au expus în a-l susţine. Deşi regulamentul intern spune că nu se poate trece peste independenţa filialei, consfinţită prin vot. Dar de această dată abuzul recidivist al „Echipei Barna”, cum este numită în partid, şi-a găsit un adversar foarte puternic.

Dar de această dată abuzul recidivist al „Echipei Barna”, cum este numită în partid, şi-a găsit un adversar foarte puternic.

Noul primar al Braşovului, Allen Colliban, îl somează public, pe grupul intern de discuţii, pe Dan Barna să respecte legile interne şi valorile USR şi să anuleze acest abuz.

Tonul este clar, tăios şi argumentat: sancţiunea încalcă „libertatea de exprimare, garantată de Constituţie” şi „raportarea la criterii obiective în privinţa judecării integrităţii”. Întreaga argumentaţie în fotografiile alăturate.  

Este de menţionat că unul dintre cei care au votat pentru invalidarea candidaturii este şi el candidat. Actualul senator Radu Mihail, acuzat că a fost (este?) asociat într-o afacere tenebroasă în Franţa cu un ofiţer STS care a fost consilierul lui Mihai Tudose, în acelaşi timp în care spunea că încasa un ajutor de şomaj enorm de la statul francez, o sumă puţin plauzibilă, şi se prezenta ca antreprenor privat din Diaspora. Acelaşi senator a participat activ şi la suspendarea lui Emanuel Stoica, într-o comisie creată după acelaşi model şi acuzată de asemenea de abuz. Este o mare ironie să îl acuze acum pe Vlad Teohari de probleme de „integritate”, când este vizat de acuze similare, dar fondate, pentru care nu a fost deloc deranjat. De această dată se pare că s-a mers prea departe.

Dan Barna este din ce în ce mai criticat în partid. Allen Coliban este pe val şi nu i se poate reproşa nimic. Este şi prea târziu să fie exclus din USR. Ar putea însă să devină un nou pol de putere. Care să readucă USR la legalitatea şi entuziasmul etic de la început, când astfel de abuzuri păreau de neconceput.

Bate vântul schimbării de la Braşov? Primarul cere „demisii de bun simţ”. Îi va răspunde cineva? 

Sursa: Adevărul.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here