Un gând și o privire critică a lui Adrian Papahagi asupra dezvoltării (in)culturii din mentalul colectiv în contextul Sărbătorilor Pascale. El critică rețelele de socializare însă la rândul său tot pe o rețea de socializare a scris cateva observații, mai mult sau mai puțin pertinente:

Despre urările de Paşti:  

1. E potrivit să folosim imagini cu Hristos sau cu subiect religios doar dacă sunt icoane în tradiţia bizantină, reprezentări antice şi medievale (aţi observat că acestea nu pot fi niciodată de prost gust?), sau picturi/sculpturi ale unor imenşi artişti (preferabil morţi acum cel puţin 350 de ani). Se acceptă artişti moderni doar cu discernământ, pour les connaisseurs . Restul este kitsch.  

2. Evitaţi neopăgânismul kitsch: copilaşi, iepuraşi, ouşoare roşioare, mieluşei, apusuri spectaculoase (mov) sau răsărituri lucioase, figuri radioase ca în reclamele pentru pastă de dinţi sau ciocolată.  

3. Nu folosiţi niciodată urarea “Paşte fericit”, decât dacă vă adresaţi unui viţel, care are tot dreptul să pască fericit! Nu folosiţi formule lemnoase scrise de alţii! Dacă nu aveţi inspiraţie pentru a compune un text care să nu fie nici kitsch, nici banal, nici cu greşeli de scriere, limitaţi-vă la clasicul “Hristos a înviat” (dar vezi şi §4)!  

4. Nu trimiteţi pe sms, mail, messenger etc. urări colective şi nesemnate! Dacă trimiteţi urarea către un singur destinatar, dar nu personalizaţi mesajul, mai bine lipsă. E mai decent să comunici doar cu cei cu care te întâlneşti pe viu, sau de care îţi pasă suficient de mult ca să le adaugi un gând, sau măcar să-i numeşti. Nimeni nu se aşteaptă să primească urări de la toată agenda de telefon; nu vă simţiţi nici voi obligaţi să trimiteţi urări întregii voastre agende!”

Sursa: adevărul.ro

Citeste și:Adrian Papahagi descrie un scenariu apocaliptic într-o lume post-Covid 

5 COMENTARII

  1. Este potrivit sa ne oprim din balacareli,si un crestin cu buna pregatire,experienta , cu multa decenta sa spuna ca Sarbatoarea este prilejuita de Invierea Mantuitorului Isus Cristos, cum spun Scrierile ,Evenimentul a avut loc odata cu sarbatorile de Pesah (necrestine,chiar de sorginte pagana se spune). Formule invocate altele decat ‘ Hristos a inviat’ .Sarbatori fericite ! ,au degenerat in exprimari straine de religia crestina, ajungand vulgaritati cu iz comercial.chiar in pretinsa massmedia etc etc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here