Noul presedinte al PSD Cluj, Vasile Soporan, a acordat pentru Gazeta de Cluj un interviu în care vorbeste despre prioritatile partidului în perioada urmatoare, despre ruptura produsa între organizatia judeteana si centru si despre rolul lui Ioan Rus, Vasile Puscas si Vasile Dâncu în PSD Cluj.

Gazeta de Cluj: Ce sperati sa obtineti pe parcursul mandatului dumneavoastra?

Vasile Soporan: Speranta principala este legata de obtinerea unui rezultat bun la alegerile parlamentare , care sa ne apropie de scorul obtinut în anul 2004.

Gazeta de Cluj: Credeti ca veti reusi sa faceti ce nu au reusit Ioan Rus si Vasile Dancu?

Vasile Soporan: Nu cred ca numai raportarea la anumite persoane este benefica constructiei pe care dorim  sa o facem. Consider ca prin deschidere si abordare democratica într-un cadru organizatoric eficient vom construi o echipa functionala care sa faca echilibriu între generatii, între motivatia si aspiratia personala si cea existenta la nivel organizational. Împreuna cu Ioan Rus, Vasile Puscas, Vasile Dâncu si ceilalti colegi putem sa obtinem un rezultat mai bun.

Gazeta de Cluj: Pe ce directie va marsa PSD Cluj în urmatoarea perioada?

Vasile Soporan: Vom marsa pentru modernizarea partidului si continuarea procesului de descentralizare – atât la nivelul functiunilor statului cât si la nivelul functionarii partidelor politice. Spun acest lucru, deoarece am fost printre primii politicieni care, începând cu anul 2001, am militat pentru optimizarea algoritmului de împartire a atributiilor între puterea centrala si autoritatea locala.

Gazeta de Cluj: Dupa “festivalul de la Mamaia” putem vorbi despre o ruptura între organizatia clujeana si restul partidului?

Vasile Soporan: Se poate vorbi despre o ruptura, cu atât mai mult cu cât exista, la nivelul organizatiei judetene, nemultumirea – pe care o împartasesc si eu – conform careia decizia luata la Mamaia nu a fost una democratica. Exista, în momentul de fata, doua posibilitati. Una, poate mai spectaculoasa din punct de vedere mediatic, în care continuam – într-un moment foarte important pentru economia pregatirii alegerilor parlamentare – sa exprimam în continuare starile de nemultumire. A doua posibilitate – îmbratisata si de mine si de Biroul Permanent a Organizatiei Judetene – este de a gasi, pe problemele fundamentale, cai de comunicare pentru a stabiliza relatiile între structura centrala si cea judeteana în asa fel încât preocuparea majora sa fie legata de o buna organizare si pregatire a echipei care se va prezenta la alegerile parlamentare. Aceasta ultima varianta de actiune nu va fi deloc usoara deoarece unii, atât la nivel central cât si judetean pot sa interpreteze aceasta abordare ca fiind una de cedare. La o analiza mai serioasa se poate constata ca nu este asa, daca se are in vedere obiectivul obtinerii unor rezultate bune. Acest lucru este cu atât mai necesar cu cât, în perspectivele alegerii în baza unui vot uninominal si a repartizarii mandatelor proportionale cu scorul obtinut, batalia electorala cuprinde doua lupte – una externa, cu celelalte formatiuni politice si una interna, între candidatii aceleiasi formatiuni politice. Acestia din urma fiind motivati de obtinerea scorului cel mai bun. Prin urmare, este nevoie de coeziune si întelegere pentru ca orice factor perturbator are efecte negative asupra scorului care se va obtine.

Gazeta de Cluj: Ce rol vor avea Vasile Dâncu, Ioan Rus si Vasile Puscas în PSD Cluj?

Vasile Soporan: În primul rând, atât Vasile Dâncu, cât si Vasile Puscas sunt parlamentari, iar parlamentarii, conform statutului, sunt invitati la sedintele conducerii Organizatiei Judetene PSD Cluj.  Nu cred ca ne putem lipsi de experienta si expertiza celor trei colegi ai nostri. Mi-am propus sa avem o conlucrare foarte buna si sa fie în continuare actori importanti în perspectiva alegerilor parlamentare.

Gazeta de Cluj: De ce credeti ca Mircea Geoana a evitat sa vina la conferinta judeteana a PSD ?

Vasile Soporan: Sunt multe de spus. Consider ca în momentul de fata avem alte prioritati, între care si normalitatea relatiilor între centru si teritoriu, cu atât mai mult cu cât în cadrul întâlnirii de la Bucuresti am stabilit o procedura de comunicare directa si eficienta, care sa evite discutiile cu efecte perturbatorii în realizarea obiectivelor propuse.

Gazeta de Cluj: Care sunt principalele dumneavoastra obiective pentru viitor?

Vasile Soporan: Trebuie sa ne organizam mai bine cu totii. Avem obligatia de a crea o structura functionala pentru viitoarele batalii electorale.

Gazeta de Cluj: Care este principalul adversar al PSD Cluj, pe plan local ?

Vasile Soporan: Cred ca termenul corect ar fi de competitor pe scena politica locala. Desigur,  toate partidele de pe plan local ne sunt competitoare în aceasta batalie. PD-L si PNL sunt cei mai importanti competitori ai nostri. PD-L-ul este partidul care se afla la guvernare în plan local, iar PNL-ul se afla la guvernarea nationala. În consecinta, noi ne aflam în opozitie, atât la nivel local cât si national. Trebuie sa ne comportam si sa actionam ca un partid de opozitie, aici, la Cluj. Pe de alta parte, ne desparte clivajul stanga-dreapta. Prin urmare, vom face o opozitie constructiva si vom atrage atentia celor aflati la guvernare asupra tuturor greselilor pe care le fac sau le vor face. Cu siguranta ca nu vom ignora celelalte partide si le vom avea în atentie.

Adina Fartusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.