Home Politică Numai patru candidati clujeni au semnat Pactul pentru Basarabia

Numai patru candidati clujeni au semnat Pactul pentru Basarabia

60

Candidații la alegerile parlamentare au fost invitați de către un grup de ONG-uri să semneze Pactul pentru Basarabia, un document prin care se angajează să susțină unirea celor două state românești. Dintre toți cei care cer voturile clujenilorr, numai patru politicieni au semnat acest document, ceilalți fiind probabil indiferenți sau ignoranți în legătură cu dezideratul unionist.

Romanian Global News anunță că 462 de candidaţi au semnat “Pactul pentru Basarabia” şi s-au angajat astfel că vor lua toate măsurile necesare pentru a contribui la procesul unificării României cu Basarabia. “Pactul pentru Basarabia” reprezintă un angajament şi un set de măsuri concrete, la nivel de asumare publică, legislativ, economic, educaţional şi instituţional, care vor fi implementate pentru reunirea celor două state româneşti, se arata într-un comunicat de presa al Platformei Civice “Acțiunea 2012”, inițiatorul Pactului.

Semnatarii pactului

Din județul Cluj, singurii candidați care au semnat acest pact sunt Irimie Popa, Radu Zlati, Mircia Giurgiu și Marius Nicoară, toți din partea USL. Deși fiecare din aceștia poate fi considerat un politician controversat, inițiativa lor este de admirat. Contactați de Gazeta de Cluj în urmă cu două săptămâni, candidații ARD au declarat că nu le-a fost prezentat documentul, motiv pentru care, probabil, numele acestora nu apare pe listă.
Marius Nicoară candidează pentru un post de senator în Colegiul 3, din zona centrală și cartierul Gheorgheni, în continuarea mandatului pe care îl deține în prezent, după ce a părăsit funcția de președinte al Consiliului Județean și a pierdut de două ori cursa pentru Primăria-Cluj-Napoca. De numele său se leagă eșecul Nokia de la Cluj și o serie de contracte care au căzut prost bugetului public, despre care Gazeta de Cluj a mai scris.
Irimie Popa este un alt politician ale cărui indiscreții au fost prezentate de publicația noastră. Astfel, acesta, fiind profesor la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, a făcut parte din comisia de doctorat a unei partenere de afaceri. În media clujeană a mai fost cunoscut atunci când a denunțat urbanismul de junglă din oraș. În prezent, a cerut voturile clujenilor din Colegiul 4 Camera Deputaților, care cuprinde zona cartierelor Mărăști și Dâmbu Rotund.
Mircia Giurgiu candidează pentru un mandat de senator în Colegiul 1 Cluj-Napoca. Giurgiu este în prezent deputat ales în Colegiul 1 în 2008 pe listele PDL, de unde a demisionat în urmă cu un an, rămânând neafiliat politic până recent, când și-a anunțat intrarea în PSD, pentru șansa de a-și continua cariera parlamentară. Giurgiu a candidat ca și independent la Primăria Cluj-Napoca și este prorector la Universitatea ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca.
Fostul consilier al lui Crin Antonescu, în timpul președinției sale interimare, a fost un nume surpriză pe listele electorale din județul Cluj. Acesta va candida la Colegiul 5 din Cluj, înlocuindu-l astfel pe Mihai Szeplekan, actualmente consilier judeţean. Zlati este profesor de istorie-ştiinte sociale la Liceul „Regele Ferdinand” din Sighetu Marmaţiei și membru PNL din 1990.

Ce implică documentul

Gazeta de Cluj a prezentat în urma cu o lună documentul propus de susținătorii unirii Basarabiei cu România ca angajament pe care candidații la alegerile parlamentare să și-l asume. „Pactul pentru Basarabia” propune un set de 19 măsuri din domeniul legislativ, economic și educațional, printre care se numără: susținerea în aparițiile publice ale politicienilor a „unirii celor două state românești și recunoașterea existenței unui singur popor pe ambele maluri ale Prutului”, „discursuri, în plenul Parlamentului, care să amintească de necesitatea refacerii unității naționale a neamului românesc”, „garantarea securității Republicii Moldova de către statul roman, în cazul unei agresiuni externe”, „finalizarea procedurilor pentru declararea zilei de 31 Decembrie ca Ziua Limbii Române”, „acordarea cetățeniei române în mod automat și simplificat celor care se declară etnici români în documentele oficiale din Republica Moldova”.
Alte măsuri vizează desființarea obligației de a deține minim 500 de euro pentru cetățenii Republicii Moldova care doresc să viziteze România, deschiderea pieței de muncă pentru toți cetățenii din Republica Moldova, crearea unui spațiu economic comun, prin integrarea celor două sisteme energetice naționale, subvenționarea taxelor suplimentare pentru produsele fabricate în Republica Moldova, integrarea infrastructurii aeroportuare, feroviare și rutiere.
De asemenea, Pactul prevede „crearea unui departament pentru reîntregirea Republicii Moldova aflat în subordinea primului-ministru”, armonizarea legislativă dintre cele două state, dar și deschiderea unui studio al TVR, la Chișinău, crearea la Ministerul Educației a unui birou responsabil cu integrarea culturală și socială a studenților și elevilor basarabeni aflați în România.

Primii de pe listă

Corespondenții Romanian Global News, prin inițiatorii pactului, Platforma Civica Acțiunea 2012, au identificat candidații care și-au asumat acest angajament, semnând petiția unioniștilor. Semnatarii sunt membri ai tuturor partidelor politice. Victor Ciorbea și Cătălin Croitoru, candidați pe listele USL, Gheorghe Udriște, Teodor Mărieș și Tudorel Prună din partea ARD, precum și Mircea Chelaru și Eugen Mihalache, candidați pe listele PP-DD, sunt primii semnatari ai Pactului pentru Basarabia.
Următorii care au ales să li se alăture sunt candidații pentru diaspora. Astfel, toți candidații angrenați în cursa electorală din colegiul 2 pentru Camera Deputaților – Europa de Est și Asia, care cuprinde și Republica Moldova, Eugen Tomac, candidat pe listele Alianței România Dreaptă, Victor Alexeev din partea Uniunii Social Liberale, Natalia Emciuc, aflată pe listele Partidului România Mare, precum și Gheorghe Vita, candidat al Partidului Poporului – Dan Diaconescu au semnat Pactul pentru Basarabia, transmite Romanian Global News.

Pactul pentru Basarabia (fragment)

”Considerăm că societatea românească s-a democratizat și responsabilizat suficient după căderea comunismului, dar și a blocului sovietic, pentru a revendica anularea pe cale pașnică și cu respectarea principiilor de drept internațional în vigoare a consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov .
Solicitam în mod deschis politicienilor care reclamă voturile românilor să se responsabilizeze și să aducă în granițele naționale cei peste trei milioane de români de la Est de Prut, privați de dreptul la Patria Mamă, bunăstare, securitate și identitate națională.
Considerăm că este necesar ca toți factorii de răspundere din România și Republica Moldova să fie promotorii solidarității naționale și ai reunirii românilor de pe cele două maluri ale Prutului, mai presus de ideologiile de partid.   
În acest sens, PACTUL PENTRU BASARABIA reprezintă un angajament și un set de măsuri concrete care vor fi implementate pentru reunirea celor două state românești.
Asumarea este publică, ceea ce înseamnă că semnatarii oferă o garanție a efortului depus în viitor în acest sens, nu un simplu artificiu electoral menit să extindă numărul votanților.”

Diana Gabor

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here