Numarul asistatilor sociali este in crestere, in timp de contribuabilii sunt pe cale de disparitie

Sapou: Ultimele date statistice arata un numar tot mai mare al populatiei care este nevoita sa apeleze la ajutorul statului pentru a supravietui. Dintre acestia, un numar foarte mare, uneori chiar 80 %, apeleaza la mila statului fara a fi indrituiti, comitand fals in declaratii pentru a beneficia de ajutoare, in timp ce numarul contribuabililor la fondul de pensii de stat este in continua scadere.

Cele mai “cersetoare” judete din Romania

Pe fondul accentuarii crizei economice si a riscului destabilizarii zonei Euro datorita monedei euro, situatia asistatilor sociali din Romnania pune din nou accentul pe o problema economica grava, si anume aceea a numarului prea mare de asistati comparativ cu cel al contribuabililor. Statisticile diferentiaza judetele in functie de numarul celor care apeleaza sau sunt nevoiti sa apeleze la ajutorul statului pentru a supravietui. Astfel, faca unele judete au aproape jumatate din numarul cetatenilor asistati social, alte judete abia inregistreaza cateva dosare de genul.

In judetul Dolj, aproape 230.000 de persoane beneficiaza de sprijin din partea statului sub o forma sau alta, potrivit unei statistici intocmite de Agentia pentru Prestatii Sociale Dolj. Tot conform aceluiasi sondaj, ajutorul distribuit in acest an a ajuns la cifra de 40 de milioane de euro. Dintre acestia, cei mai multi bani s-au alocat, potrivit datelor centralizate de AJPS Dolj, pentru a asigura plata venitului minim garantat, avand in vedere ca 16.000 de dosare au ajuns pe masa institutiei de la inceputul anului. Potrivit unui comunciat al prefecturii Dolj, judetul a ajuns in aceasta situatie pentru ca de cele mai multe ori, primarii au folosit ajutoarele sociale drept moneda de schimb pentru acumularea capitalului electoral.„Sumele cheltuite cu ajutoarele sociale la nivelul Doljului sunt impresionante. Am ajuns la 20 de milioane de lei, in medie, platite lunar. In Ardeal, e jenant sa te inscrii la Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. La noi esti considerat fraier daca nu o faci“, declara pentru presa prefectul de Dolj, Nicolae Giugea

Lucrurile stau la fel de cumplit si in judetul Tulcea, acolo unde aproape jumatate din populatia de 250.000 de persoane primeste ajutoare sociale, multi dintre ei chiar fara a avea acest drept.  Conform statisticilor Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Tulcea, aproape 110.000 de persoane beneficiaza de ajutoare sociale sub diverse forme,  fie ca sunt indemnizatii pentru cresterea copilului, alocatii pentru sustinerea copiilor din familii monoparentale, ajutoare de incalzire, stimulente pentru persoanele care se intorc la munca, trusou pentru nou-nascut, sprijin pentru intemeierea familiilor, si asa mai departe.  

De cealalta parte a baricadei se afla, din fericire, judetul nostru. In Cluj, numarul locuitorilor asistati social a scazut anul acesta la 3.047 de persoane, comparativ cu anul 2010, cand erau 4.700 de astfel de cazuri, conform reprezentantilor Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale din Cluj. „Pana in 2010, ajutoarele sociale erau date prin intermediul Consiliilor Locale. Din 2011, am reusit sa reducem numarul asistatilor sociali. Ajutoarele nu mai sunt la mana primarilor. Nu mai decid acestia cui dau sau nu aceste ajutoare", declara Ana Barbu, directorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale din Cluj. Numarul alocatiilor de sustinere a familiei, spune directorul, a scazut de la 12.304 la 5.400
„Pana in 2010, ajutoarele sociale erau date prin intermediul Consiliilor Locale. Din 2011, am reusit sa reducem numarul asistatilor sociali. Ajutoarele nu mai sunt la mana primarilor. Nu mai decid acestia cui dau sau nu aceste ajutoare", a declarat Ana Barbu, directorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale din Cluj. Numarul alocatiilor de sustinere a familiei, spune directorul, a scazut de la 12.304 la 5.400. Raportat la numarul total al locuitorilor judetului, 692.316 conform recensamantului din 2007, numarul asistatilor sociali reprezinta un procent foarte mic, fata  de alte judete care se apropie si de 50%.

Romanii, obisnuiti sa se declare “handicapati” pentru a primi ajutoare

Chiar daca exista o categorie considerabila de persoane a caror supravietuire nua r fi posibila fara ajutorul de la stat, foarte multi incerca sa obtina in mod fraudulos aceste ajutoare. Statisticile arata faptul ca multi romani depun acte false in care declara venituri mult mai mici tocmai pentru a primi bani de la stat.

In judetul Tulcea, de exemplu, primariile intocmesc pe banda rulanta dosare de ajutor social pentru oricine depune o cerere in acest sens, iar documentul esential din dosar este declaratia pe propria raspundere a solicitantului ajutorului ca indeplineste conditiile legale pentru a primi acest ajutor. Potrivit unui director al Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca, „obligatia de a efectua verificari daca solcitantul  de ajutor social nu are mai multe proprietati decat scrie in lege si nu are venituri care l-ar face neeligibil pentru a primi ajutor social revine primariei unde are domiciliul solicitantul. Noi vom verifica prin sondaj, ulterior, impreuna cu primariile, corectitudinea declaratiilor".

Nici in alte parti ale tarii romanii nu sunt mult mai corecti in ceea ce priveste declararea veniturilor si in incercarea de a obtine venituri de la stat. Conform unei declaratii de presa recente a ministrului muncii, Sulfina Barbu, in judetul Sibiu s-au platit ilegal aproximativ 1 milion de euro pe an unor persoane care detineau fara drept certificate de handicap. Sulfina Barbu cita rezultatele unui control recent din judetul Sibiu, care arata faptul ca din430 de persoane verificate, 271 aveau certificate de handicap ilegal, fara sa aiba bolile scrise in certificat, iar alte 83 de persoane aveau un grad al bolii nejustificat de mare. "Practic, din 430 de persoane verificate, 354 fraudau banii pentru asistenta sociala. Daca intr-un singur judet frauda este de 82%, putem avea imaginea clara a dimensiunii fraudei din banii de asistenta sociala", declara ministrul muncii.

Box: Numarul asistatilor sociali vs. numarul contribuabililor la pensii si pensii private

Mai bine de 9 milioane si jumatate de romani primesc, intr-o forma sau alta, ajutor de la stat. In total, exista 50 de tipuri de astfel de ajutoare sociale, pentru care se cheltuiesc, anual, 2,4 miliarde de euro. Cele mai numeroase plati sunt pentru incalzire, concedii de maternitate si alocatii pentru copii.

In 1989, mai bine de opt milioane de angajati asigurau pensiile pentru ceva mai mult de 3,5 milioane de batrani. La momentul actual, Romania este nevoita sa se imprumute pentru a asigura plata pensiilor, din moment ce ultimele date statistice aratau faptul ca numarul pensionarilor era de 5,7 milioane, in timp ce angajatii nu depaseau 5 milioane.

Conform datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, la sfarsitul lunii martie a acestui an, erau peste 5 milioane de participanti la pensiile private obligatorii, mai mult cu 5% fata de martie 2010. Aproape toti participantii erau inregistrati cu cel putin o contributie virata de la inceputul functionarii sistemului de pensii administrate privat, in mai 2008.

Andrei TOMOS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.