Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale la nivel național, de la începutul anului curent până în luna august inclusiv, a scăzut cu 7,1% faţă de perioada corespunzătoare din 2019.

Singura regiune de dezvoltare unde numărul autorizaţii s-a majorat este Nord-Vest. La nivelul județului Cluj se remarcă o creștere a autorizațiilor de construire pentru clădirile rezidențiale.

La nivelul lunii august 2020, comparativ cu luna august 2019, se remarcă o creştere cu 565 a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, reflectată în toate regiunile de dezvoltare:

– Bucureşti-Ilfov (+185 autorizaţii); 

– Sud-Muntenia (+169);

– Nord-Est (+77);

– Centru (+44);

– Nord-Vest (+37); 

– Vest (+26);

– Sud-Est (+20); 

– Sud-Vest Oltenia (+7).

Potrivit sursei citate, tot în august 2020, însă raportat la luna iulie a anului curent, s-au eliberat 4.331 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, dintre care 65% pentru zona rurală.

În această marjă de creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+217 autorizaţii), se evidenţiază următoarele regiuni de dezvoltare:

– Nord-Est (+106 autorizaţii);

– Bucureşti-Ilfov (+77); 

– Vest (+37);

– Sud-Muntenia (+31); 

– Sud-Est (+18); 

– Centru (+4).

Pe de altă parte, scăderi au fost consemnate în regiunile de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (-40 de autorizaţii) şi Nord-Vest (-16).

Datele Institutului Național de Statistică relevă faptul că, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2020, au fost eliberate 26.323 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,1%, raportat la perioada similară din anul precedent.

Pe acest fond, scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare:

– Sud-Est (-528 autorizaţii),

– Bucureşti-Ilfov (-474),

– Centru (-322),

– Nord-Est (-232),

– Sud-Vest Oltenia (-195),

– Sud-Muntenia (-176) şi

– Vest (-168).

Singura regiune de dezvoltare unde numărul autorizaţii s-a majorat a fost Nord-Vest (+82).

Numărul autorizațiilor eliberate în Cluj este în creștere

În perioada de analiză ianuarie-august, la nivelul județului Cluj se remarcă o creștere a autorizațiilor de construcție în domeniul clădirilor rezidențiale.

Anul trecut, la nivelul județului Cluj (mediu urban + mediu rural), au fost eliberate 1.149 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, potrivit informațiilor transmise de Institutul Județean de Statistică.

În aceeași perioadă de analiză corespunzătoare anului curent, la nivelul județului Cluj a fost înregistrată o creștere cu 178 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale față de anul trecut. Astfel, în anul curent, în județul Cluj au fost eliberate 1.327 autorizații.

Cel mai mare număr de autorizații de construire înregistrat în acest an la Cluj corespunde lunii iulie, când au fost eliberate 220 de autorizații.

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţialeînregistrate pe toată perioada anului 2019 în municipiul Cluj-Napoca, este de 422.

Cluj, în top trei la numărul de ansambluri rezidențiale aflate în construcție

Județul Cluj este pe locul trei în România la numărul de ansambluri rezidențiale aflate în construcție în acest moment, după București și Ilfov.

“Într-o perioadă caracterizată de specialiști drept boom imobiliar, au fost identificate nu mai puțin de 950 de imobile de tip ansambluri rezidențiale noi în România. Valoarea cumulată e estimată la peste 45 miliarde lei”, susțineau experții IBC Focus în luna martie, potrivit presei locale.

Cele mai multe investiții anunțate în perioada analizată provin din București (268 proiecte monitorizate), Ilfov (175) și Cluj (158). Următoarele clasate sunt județele Timiș (112), Iași (96), Brașov (87), Sibiu (79), potrivit asistenței virtuale de vânzare la șantiere VICTA.

La finele anului trecut, în Florești, comuna vecină reședinței de județ, erau inventariate 95 de proiecte rezidențiale în diverse faze, dintre care 44 în faza de construcție, cu apartamente scoase la vânzare, conform platformei Faraagentie.ro.

Alte 51 de proiecte urmau să demareze în Florești în prima jumătate a acestui an. 

Platforma faraagentie.ro este un proiect al IBC Focus în cadrul căreia erau prezentate în luna martie a anului curent, 123 de ansambluri imobiliare din zona Cluj care au apartamente de vânzare și pot fi contactate fără intermediari. Alte 62 de ansambluri în faza de construcție / amenajare erau deja vândute.

Județul Cluj – în interesul antreprenorilor cu proiecte în domeniul rezidențial

Județul Cluj se afla la începutul anului 2020 în primele trei zone din România în privința proiectelor din domeniul rezidențial, cu aproape 800 de astfel de inițiative.

În 2019, în România 1.700 de antreprenori generali au realizat proiecte în domeniul rezidențial privat cu o valoare estimată la 79 de miliarde de lei, potrivit agenției de monitorizare în construcții IBC Focus.
Asistența virtuală de vânzare la șantierele din România VICTA a monitorizat în acest an 6.125 proiecte din domeniu, ce se întind pe o suprafață estimată la peste 49 milioane mp.

Capitala a fost în acest an campioana topului celor mai numeroase proiecte. Cu 1.049 de investiții în domeniu identificate de IBC Focus, aceasta depășește județul Cluj (787 proiecte) și județul Timiș (598 proiecte).

Potrivit aceleiași surse, cele mai active cinci companii de antrepriză generală pe domeniul analizat, din ultimele 12 luni au fost: Palex Construcții Instalații (37 proiecte), Rom Service Construct (30), Romtehnic Construct (29), Concelex (26), OVI Construction & Real Estate (23).

Primul dezvoltator imobiliar dublu certificat din țară se află la Cluj-Napoca

Ansamblul rezidențial Wings, dezvoltat de Studium Green

Studium Green a anunțat luna trecută prima precertificarea EDGE din România pentru proiectul rezidențial Wings.

Wings este primul ansamblu rezidenţial din România dublu certificat (EDGE și GREEN HOMES), care a primit certificarea la nivel de proiect EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies), lansat de către Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Auditul independent a fost realizat de către Green Business Certification din SUA prin compania de consultanță Green Building Consulting. 

Conform auditului EDGE, proiectul depășește limita de performanță de 20% îmbunătățire comparativ cu clădirile standard la categoriile energie, materiale și apă. Cel mai ridicat nivel de performanță fiind identificat la categoria eficiență energetică, ceea ce înseamnă facturi mai mici pentru ocupanți în perioada de operare. 

Certificarea EDGE vine în completarea soluțiilor sustenabile implementate prin sistemul de certificare GREEN HOMES și confirmă la nivel internațional nivelul de performanță superior al proiectului Wings.

Proiectul Wings vizează o abordare holistică prin implementarea măsurilor și a soluțiilor precum sisteme inovatoare de colectare separată la sursă inclusiv pentru biodeșeuri, materiale sustenabile premium cu carbon încorporat redus și non-toxice, grădini urbane organizate după principii de permacultură, stații de încărcare a mașinilor electrice, peste 2000 mp de terase înierbate, eficiența energetică superioară, unități sanitare cu debit redus de apă, iluminat LED inteligent, opțiune pentru monitorizare SMART a consumurilor în locuințe, design bioclimatic și biofilic – amenajarea spațiilor comune cu elemente naturale variate, 228 de spații pentru parcarea bicicletelor.

Vânzări rezidențiale “de pandemie” la Cluj

Județul Cluj se afla pe locul doi pe țară în privința vânzărilor de locuințe în luna august, conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În august au fost vândute, la nivelul întregii țări, 43.762 de imobile, cu 6.391 mai puține față de iulie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în august 2020, este cu 653 mai mare față de perioada similară a anului trecut.

Cele mai multe vânzări de imobile din luna august au fost înregistrate în București – 7.799, Cluj –2.705 și Brașov – 2.605. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Olt – 163, Caraș Severin – 224 și Sălaj – 327.

Numărul ipotecilor, la nivel național, în august 2020, a fost de 23.646, cu 3.496 mai mic față de luna august 2019. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate, luna trecută, în București – 5.440, Brăila – 1.747 și Timiș 1.473.

La polul opus se află județele Harghita – 59, Caraș Severin – 69 și Gorj – 78. Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în cea de-a opta lună a anului sunt Dolj – 459, Timiș – 380 și Galați – 374.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.