Potrivit unei analize imobiliare se creionează apropierea unei crize pe piața de locuințe din Cluj. De asemenea, datele pot da o explicație pentru prețul mare pe metru pătrat construit din oraș.

Potrivit unei analize făcute de Ziarul Financiar, anul trecut în Cluj-Napoca s-au livrat mai puţine locuinţe – 1.995 de unități locative, faţă de 2.657 în 2020 şi 4.175 în 2019.

Cu toate acestea, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Braşov sunt principalii poli în care se concentrează cererea pentru locuinţe din ţară, aici înregistrându-se în total circa o treime din tranzacţiile la nivel naţional.

Efectele crizei aduse de pandemie au determinat o frânare a interesului pentru noi dezvoltări, investiţiile fiind, în unele cazuri, puse sub semnul întrebării sau pe hold. De pildă, recent, un proiect rezidenţial care urma să se dezvolte în Bistriţa a fost scos din planurile investitorilor din cauza condiţiilor economice din piaţă. Astfel, producătorul de materiale de construcţii TeraPlast din Bistriţa, controlat de omul de afaceri Dorel Goia, a renunţat la investiţia în proiectul imobiliar pe care îl avea planificat în Bistriţa împreună cu un partener, din cauza scumpirilor din ultimii ani cu materialele de construcţii şi energia.

„Decizia vine ca efect al climatului complex de pe piaţa construcţiilor, care a generat creşteri ale preţurilor materialelor de construcţii, coroborate cu evoluţia accelerată a costurilor cu energia şi combustibilii, care influenţează semnificativ costurile cu furnizorii şi materialele aferente proiectului imobiliar“, au motivat reprezentanţii TeraPlast, potrivit zf.ro.

La nivel naţional, anul 2021 s-a încheiat cu un stoc de 71.405 locuinţe noi, un număr cu 3.589 mai mare faţă de cel din anul precedent. Între acestea, dominante au fost apartamentele cu două camere, al căror număr a ajuns la 22.596, deşi au fost cu 455 (2%) mai puţine faţă de anul precedent, potrivit datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică (INS). În paralel, se vede o altă tendinţă nouă: creşterea numărului de locuinţe noi cu patru sau cinci camere şi chiar mai multe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.