Ministrul Sănătății Nelu Tataru și secretarul de stat Raed Arafat

Prin Hotărârea de guvern nr 49 prezentată miercuri seara de secretarul de stat Raed Arafat și ministrul Nelu Tătaru au fost eliminate din calculul incidenței cumulate pe 14 zile la 1000 de locuitori focarele din centrele de îngrijire a persoanelor vârstinice și a copiilor. Prevederea figurează la articolul 64 din HG, scrie romania.europalibera.org.

La stabilirea incidenței la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și din spitale”.

Nici ministrul Tătaru și nici Raed Arafat nu au dat o explicație cu privire la motivele acestei noi prevederi, care va duce, inevitabil, la scăderea ratei de infectare.

Concret, luăm numărul de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori, iar din aceste cazuri se scad acele focare care sunt în instituţii, bătrâni, copii, bolnavi neuropsihici sau unităţile sanitare care sunt izolate sau carantinate şi atunci numărul de cazuri noi care rămâne se raportează şi se adună ultimele cazuri noi din ultimele 14 zile şi se scad focarele şi se raportează la mia de locuitori, a precizat ministrul sănătății.

Problema pe care nu o lămurește HG guvernului este dacă din aceste focare se consideră că face parte și personalul de îngrijre sau doar rezidenii acestor centre. Problema e importantă pentru că acestea nu sunt total carantinate, personalul putând veni și pleca de acolo, existând riscul de transmitere comunitară.

De altfel, secretarul de stat Raed Arafat a precizat în conferința de presă de ieri seară că personalul care lucrează în aceste centre de îngrijire a vârstinicilor va fi testat săptămânal, probabil exact din această cauză.

Tot personalul care lucrează în centrele de persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi, centrele rezidenţiale, cum spunem, pentru protejarea persoanelor respective tot personalul care lucrează acolo se va testa o dată pe săptămână, prin grija Direcţiilor de Sănătate Publică. Să reducem riscul, pentru că la acest moment programul nu mai este de 14 zile şi oamenii pleacă, vin înapoi, fac ture şi atunci este normal ca testarea să fie frecventă, pentru protecţia persoanelor care se află în aceste centre”, a spus Arafat.

Noua prevedere vine în contextul în care marți a existat o întreagă dispută în spațiul public legată de cifrele diferite ale incidenței pe București oferite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Potrivit INSP, în București se depășise deja pragul de 3, în timp ce GCS dădea cifra de 2,6. Diferența provenea din baza diferită de raportare a populației.

Cazurile de coronavirus din aceste centre rezidențiale vor intra în raportarea făcută de Grupul de Comunicare Strategică, dar nu vor intra în calculul incidenței la mia de locuitori, explică pentru Europa Liberă medcul Alexandru Rafila. Acesta spune că se încearcă în acest fel scăderea ratei incidenței.

În Uniunea Europeană eu nu am auzit să fie scoase din calcul incidenței cumulate aceste focare. La noi se face asta din același motiv pentru care s-a schimbat ieri baza de calcul a incidenței cumulate, mă refer la populație. Ca să scadă cifra. Dar cazurile acestea din centre intră în raportarea zilnică a GCS, deci e o măsură fără niciun rost”, ne spune Alexandru Rafila, expert OMS.

Medicul mai atrage atenția că depinde la cine sunt cazurile de infectare, dacă sunt la personalul de îngrijire atunci poate fi considerat caz comunitar. ”Din cauza aceasta nu se face nicăieri astfel, este ceva inventat ca să dea o senzație de siguranță, ceea ce nu se întâmplă tot umblând la cifre”, spune Alexandru Rafila.

O altă problemă mai este aceea că într-o localitate mică, focarele din centrele rezidențiale pot să aibă un impact la calcul incidenței, dacă într-un oraș cu 50.000 de locuitori, de exemplu, sunt 100 de cazuri într-un astfel de centru e mult, are relevanță, în schimb, la București nu are aceeași relevanță.

Potrivit ultimului raport existent pe site-ul Autorității naționale pentru drepturile persoanelor cu dizabilități , care datează din 25 septembrie, erau infectați 1017 rezidenți și se înregistraseră 325 de decese. Din rândul angajaților erau 538 infectați și 5 angajați decese.

Sursa: romania.europalibera.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.