Fostul șef al Poliției Constanța, chestorul Adrian Glugă, care a demisionat după tragedia de la 2 Mai, nu a rămas fără ocupație. În ciuda lipsei de calificări diplomatice, Glugă a fost numit consul și trimis să reprezinte România în Pakistan, fără a fi necesar un concurs pentru această poziție.

Fostul chestor constănțean Adrian Glugă a fost numit consul al României în Pakistan, deși nu a trecut printr-un concurs pentru a deveni diplomat. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a decis să-l includă în corpul diplomatic, în ciuda lipsei sale de pregătire în domeniu și a absenței unui examen necesar. Glugă a fost detașat direct în această funcție.

Legea pare să fie respectată doar formal Astfel, MAE a ocolit o lege care prevede că pentru funcțiile de consul general și șef al oficiului consular de carieră sunt eligibili membri ai Corpului Diplomatic și Consular al României sau persoane propuse de Secretariatul General al Guvernului, care nu fac parte din corpul diplomatic, dar respectă anumite cerințe.

Mutarea a fost făcută în taină. Deși Gulgă a fost numit consul încă din data de 7 mai, pe pagina de internet a Ambasadei României din Pakistan încă apare Claudiu Vasiel Cucu, care ocupă funcția de ministru consilier/consul general. Și fostul polițist a căutat să păstreze tăcerea. Singurul loc unde apare că este angajat al MAE este declarația de interese pe 2024, depusă de două ori pe site-ul Agenției Naționale de Integritate. În schimb, deși ar fi fost obligatoriu să depună și o declarație de avere, Gluga nu a ținut cont de această prevedere legală.

MAE a căutat să explice decizia prin faptul că cererile de vize pentru România din partea pakistanezilor au crescut foarte mult în ultimii ani, iar personalul este insuficient. 

„În vederea acoperirii temporare a posturilor vacante din Serviciul Exterior, în state unde activitatea consulară impune măsuri pentru a putea fi derulată în condiții optime, dată fiind subdimensionarea personalului consular alocat, MAE utilizează instituția detașării, respectiv cu personal din instituțiile din cadrul administrației publice, inclusiv din Ministerul Afacerilor Interne. Începând cu data de 7 mai 2024, persoana menționată a fost detașată, pentru o durată determinată, în calitate de consul, în cadrul secției consulare a Ambasadei României în Pakistan”, a fost explicația găsită de MAE.

Adrian Glugă a fost numit șef al Inspectoratului Județean de Poliție Constanța în 2020, dar a demisionat în 2023, după tragedia de la 2 Mai, când un tânăr sub influența drogurilor a intrat în plin într-un grup de tineri.

Aflată deja în campanie electorală, viitoarea candidată a USR pentru postul de președinte, Elena Lasconi, a reacționat la aflarea veștii că Glugă a fost angajat ca diplomat, deși nu are niciun fel de pregătire în domeniu.

„România în mandatul lui Iohannis pare că devine, în fiecare zi, țara lui „Așa vreau eu!” și „Pentru greșeli, plătesc doar nevinovații”. Mi se pare absolut revoltător ce au descoperit jurnaliștii de la Europa Liberă: comisarul Glugă, cel care conducea IPJ Constanța când a avut loc tragedia de la 2 Mai, a fost numit consul al României în Pakistan. Detașat în MAE, fără concurs, făcut consul și ținut totul cât mai pe ascuns.

i cer lui Klaus Iohannis, în calitatea lui de șef al politicii externe a României, să solicite, de urgență, retragerea de la post a comisarului Glugă și solicit Ministerului Afacerilor Externe să spună public cum a luat această decizie aberantă. Este o palmă peste obrazul părinților care și-au îngropat copiii. Este o palmă peste obrazul unei țări în care pare că dreptatea este doar pentru speciali!”, a scris politiciana pe contul ei de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.