Vestea că virusul West Nile se răspândește în România și s-au înregistrat decese în urma înțepăturilor de țânțar ar trebui să dea de gândit autorităților în ceea ce privește eficiența serviciilor de dezinsecție. Amintim în acest context că o angajată a Curții de Conturi a pus în pericol sănătatea tuturor clujenilor, neținând cont de faptul că un auditor nu are nici un drept de a ignora metodologiile specialiștilor pentru combaterea țânțarilor, cu atât mai mult cu cât aceasta nu este nici biolog și nici cercetător.

În urma cazurilor de decese raportate de infecție cu virusul West Nile, specialiștii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice împotriva ţânţarilor, să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă/ în jurul locuinţei, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă , să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer. Totuși, această situație nu poate fi ignorată nici de autoritățile statului care ar trebui să acționeze în folosul populației. Din păcate, în Cluj-Napoca un auditor al Curții de Conturi a pus în pericol toți cetățenii, neținând cont de recomandările Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, singura instituţie din ţară abilitată care desfășoară activități de interes strategic în domeniul asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației.

Concret, în urma unui control al Camerei de Conturi efectuat la Primăria Cluj-Napoca, doamna auditor Angela Gîmbuțan a ignorat metodologiile de lucru și de combatere a vectorilor, interpretând după propriul plac sau rea voință răspunsurile primite de la instituții abilitate. Aceasta a emis propriile metodologii de lucru neștiințifice privind dezinfecția și combaterea vectorilor în detrimentul populației și a copiilor din școli.

Spre exemplu, Angela Gîmbuțan nu a ținut cont de procedura de lucru pentru dezinsecție la instituțiile de învățământ din Cluj, fapt ce mărește riscul îmbolnăvirii populației prin infestarea orașului cu țânțari și alți vectori. Gîmbuțan a impus să se aplice soluția de lucru doar pe pardoseală, fără a fi aplicată și pe pereții laterali și tavan, iar dezinsecția nefiind efectuată corect pune în pericol sănătatea copiilor. În loc ca autoritățile statului să recomande îndreptarea erorilor, în caz că acestea existau, pentru ca serviciul să fie eficient, a fost folosit tot felul de tertipuri, prin interpretări proprii care nu au nicio legătură cu partea științifică recomandată de specialiști.

Abuz la Curtea de Conturi Cluj?

Conducerea Curții de Conturi a României a fost sesizată cu privire la abuzul și interpretarea Angelei Gîmbuțan prin care a atentat la sănătatea populației.

Mai mult, cu toate că Institutul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino recomandă pentru combaterea țânțarilor sunt recomandate până la 7 tratamente spațiale pe vegetația din domeniul public, la intervale de 2-3 zile, astfel încât să fie eliminaţi adulţii, ceea ce ar anula posibilitatea de depunere a ouălor şi reapariţia larvelor, Angela Gîmbuțan susține că este suficient să aplici un tratament la 7 zile, chiar dacă acest lucru nu ar ține sub control fenomenul. Mai mult, inclusiv din prospectul substanței K`Othrine Profi EC 250 reiese clar că aplicarea produsului în sistem ULV pentru combaterea țânțarilor nu are remanența de 7 zile, așa cum afirma doamna auditor Angela Gîmbuțan, ci maxim 24 de ore și asta în condiții normale de temperatură.

”Considerăm că acolo unde Autoritățile Publice Contractante au impus o singură trecere (n.r. un singur tratament), trebuie trase la răspundere pentru cheltuirea ineficientă a banilor publici. Sumele alocate pentru sănătatea populației sunt aceleași (având în vedere că ele se alocă pe suprafața localității respective), fie că se efectuează o trecere, fie că se efectuează șapte treceri. Diferența se reflectă în calitatea serviciilor și în profitul operatorului. Cel care nu are dotări tehnice și nici numărul necesar de personal calificat și care efectuează o singură trecere rămâne cu un profit de 70-80% din suma alocată (dar nu face calitate), iar cel care efectuează 7 treceri pentru aceeași sumă, rămâne cu un profit de 10-15%, dar efectuează servicii de foarte bună calitate. Cu alte cuvinte, în aceeași bani alocați pe o lună, unele societăți fac doar o trecere și iau suma alocată, iar altele fac șapte treceri pentru aceeași sumă. În concluzie, suma este aceeași, diferă doar calitatea!

Funcționarii precum doamna Gîmbuțan ”fac pârtie” pentru firmele care doar se fac că fac servicii, dar în fapt executa servicii de mântuială fără să investească în dotări și să asigure numărul necesar de personal”, arată firma Coral Impex într-o plângere adresată președintelui Curții de Conturi a României.

Un lucru grav este că cei care s-au ocupat de documentație la Cluj-Napoca nu au cerut opinia Institutului Cantacuzino în privința numărului de tratamente lunare contra țânțarilor (insectă care poate provoca boala Lyme), stabilind de capul lor numere mai mici decât era necesar. Într-o contestație formulată anul trecut de către cei de la Coral Impex au arătat cât de departe era caietul de sarcini de recomandările specialiștilor de la Cantacuzino.

De exemplu, din graficul cuprins în capitolul 11 (programul de prestaţii) al Programului unitar de acţiune de la nivelul municipiului Cluj Napoca, rezultă că în ceea ce priveşte activitatea de dezinsecţie de la nivelul municipiului, în perioada considerată caldă a anului (aprilie-septembrie) se vor efectua un număr de 12 treceri (câte două/lună), pentru combaterea ţânţarilor adulţi şi un număr de 3 treceri (în lunile aprilie, iunie şi august) pentru combaterea ţânţarilor în stadiu de larvă din spaţiile închise, clădiri; respectiv un număr de 6 treceri (aprilie-septembrie) pentru combaterea ţânţarilor în stadiu de larvă din spaţiile exterioare, maluri de lacuri şi malurile cursurilor de apă. Menționăm din nou că recomandarea Institutului de Cercetare Cantacuzino este în sensul în care pe parcursul unei luni, în lunile considerate ca fiind calde, să fie aplicate până la 7 tratamente, la interval de 2-3 zile astfel încât să fie eliminate toate generaţiile de ţânţari care apar.

O acțiune a mai multor grupuri de interese?

Un lucru semnalat de firma Coral Impex este faptul că ceea ce susține doamna auditor Angela Gîmbuțan cu privire la remanența produsului K`Othrine Profi EC 250, cum că poate fi aplicat la 7 zile în domeniul public este o aberație.

”Coincidență sau nu, aceeași aberație este susținută și de societatea DD Chim prin reprezentant (al cărei patron are prieteni la Camera de Conturi Cluj), în contestația din iulie 2017 privind atribuirea contractului de deratizare, dezinsecție prin licitație la Primăria Municipiului Ploiești”, arată firma Coral Impex.

Din contestația respectivă ”reiese că societatea DD Chim, cu toate că este veche pe piață nu cunoaște metodologia de combatere a vectorilor, ca de altfel și doamna Angela Gîmbuțan care susține exact aceleași aberații”, se mai arată în document.

Prin urmare, Coral Impex a informat Curtea de Conturi a României că ”ceea ce se întâmplă cu auditul la Primăria Municipiului Cluj-Napoca nu este un caz singular. Este evident că acțiunile sunt îndreptate împotriva firmei Coral Impex și se manifestă la nivel național de către mai mulți auditori ai Curții de Conturi din localitățile în care avem contracte cu municipalitățile. Scopul este de a ne destabiliza firma și a o elimina de pe piață pentru a face lor altor societăți, chiar cu riscul punerii în pericol a sănătății publice”, se mai arată în document.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here