Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) solicită public președintelui Klaus Iohannis revocarea “de îndată”, adică acum, a Anei Birchall din poziția de ministru al Justiției, așa cum a dispus Curtea Constituțională.

„Este inacceptabil ca de 40 de zile Președintele Iohannis să nu respecte Constituția României, separarea puterilor în stat și domnia legii (rule of law). Într-un stat de drept legile sunt general obligatorii și nu facultative, motiv pentru care nici un român nu poate alege să respecte sau nu legea, după cum îi convine. Președintele oferă un model de urmat pentru fiecare cetățean. Or, dacă cel mai important om în stat, respectiv președintele țării, refuză să se supună legii fundamentale, de ce restul cetățenilor ar mai respecta Constituția și legile din România?”, arată Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), într-un comunicat de presă.

Concret, amintesc judecătorii, Curtea Constituțională, sesizată fiind cu o cerere privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Președintele României, generat de refuzul șefului statului de a revoca din funcție trei miniștri, printre care și ministrul justiției, Ana Birchall, a statuat prin Decizia 504/2019:

“108. Așa fiind, Curtea reține că revocarea reprezintă un mijloc legal pus la dispoziția prim-ministrului pentru vacantarea unei funcții din structura Guvernului, o măsură pe care prim- ministrul o propune Președintelui României exclusiv în sensul respectării formalismului și a principiului simetriei ce guvernează regimul actelor juridice de numire în funcții publice și față de care, fără a avea un drept propriu de apreciere, Președintele trebuie să se conformeze într-un termen legal de 15 zile de la data propunerii prim-ministrului.

109. Curtea reține că Președintele României nu a emis, nici până în prezent, decretele de vacantare a funcțiilor în urma propunerilor de revocare din funcție înaintate de prim-ministru în data de 26 august 2019, deși termenul legal de 15 zile a expirat.

110. Raportând cele mai sus arătate la circumstanțele specifice prezenței cauze, Curtea constată că Președintele României a încălcat dispozițiile constituționale ale art. 1 alin. (5) privind respectarea legilor, cu referire la normele incidente din Codul administrativ mai sus indicate, precum și ale art. 147 alin. (4) din Constituție, în considerarea jurisprudenței în materie a Curții Constituționale (Decizia nr. 875/2018), refuzând să dea curs propunerii de revocare formulate de prim-ministru, propunere față de care, așa cum s-a arătat mai sus, Președintele nu are un drept de opțiune.”

AJADO îl acuză pe președinte că, deși avea obligația constituțională să emită decret de vacantare a funcției de ministru al justiției în termen de 15 zile de la data de 26 august 2019, adică cel mai târziu până în data de 11 septembrie 2019, acest decret nu a fost emis nici până în prezent, 21 octombrie 2019.

„În concluzie, începând cu data de 11 septembrie 2019, de 40 de zile, Președintele României se află în afara statului de drept, încălcând flagrant și continuu legea fundamentală a României. În perioada mandatului său, Președintele Iohannis s-a autoprezentat constant că un susținător, apărător și luptător pentru statul de drept din România. Conform definiției, “stat de drept” (adică “domnia legii”, de la “rule of law”) înseamnă că toți cetățenii, indiferent de funcțiile ocupate, sunt sub lege și egali în fața acesteia, cu toții având obligația să o respecte. (…) Refuzul Președintelui Iohannis de a pune în aplicare “de îndată” încă o decizie a Curții Constituționale de soluționare a unui conflict juridic de natură constituțională încalcă valorile fundamentale ale statului român consacrate de art. 1 din Constituție”, potrivit sursei citate.

Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului transmite că numai respectarea Constituției și a legilor face diferența între o societate democratică, așa cum e socotită a fi România, și o societate totalitară, „unde se aplică legea junglei, în care cel mai puternic este întotdeauna conducătorul care se impune, chiar samavolnic, împotriva tuturor”.

„În raport cu principiile fundamentale ale democrații constituționale, că “nimeni nu este mai presus de lege” și “respectarea Constituției și a legii este obligatorie“, refuzul Președintelui Iohannis de a pune în executare o decizie a CCR dovedește că acesta se socotește mai presus de lege.Președintele României nu se poate pretinde un apărător al statului de drept, când el însuși refuză să pună în aplicare o decizie a instanței de contencios constituțional, obligatorie conform Constituției. Dacă cetățenii României ar urma exemplul Președintelui Iohannis, refuzând să se supună legii, România ar deveni nu doar nedemocratică, dar s-ar instaura haosul. Reiterăm solicitarea publică adresată Președintelui Iohannis, dacă este cu adevărat un apărător al statului de drept, să respecte Constituția, să se conformeze, de îndată – adică ACUM! –, Deciziei CCR 504/2019 și să dispună prin decret revocarea din funcție a ministrului justiției, doamna Ana Birchall”, conchid judecătorii.

1 COMENTARIU

  1. Un președinte cu jumatatea pe retrocedări frauduloase tip furt, infracțiuni imobiliare nedisjunse deci posibil nejudecate în penal, ca model de urmat , nu poate dispune ori comanda nimic legat de un ministru a cărei jumatate e pe agenda unui pedofil arestat pentru exploatare sexuală și trafic de persoane, ce crease „o vastă rețea de trafic sexual cu minore” (…) ce participau la petreceri cu prieteni din afaceri și politică, din ce spune presa. https://gazetadecluj.ro/numele-sotului-ministrului-justitiei-ana-birchall-apare-in-agenda-pedofilului-epstein/ Se pare că relațiile de comandă și subordonare a jumătăților celorlalte jumătăți, pot fi uneori subjugate de altă parte organizată de iobagi. Pseudomoșiéri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.