O asociație clujeană, Textilia, vrea să inițieze o afacere locală în comuna Sic prin intermediul căreia să producă materiale textile brodate. În prezent, localitatea Sic numără 2.900 de locuitori, însă tot mai mulți aleg să își părăsească căminul în căutarea unui loc de muncă. Aici intervine Textilia, care își propune să creeze noi oportunități de lucru și oferte de cursuri de calificare pentru cei patru angajați.

Asociația își desfășoară activitatea cu persoane angajate din categoria grupurilor vulnerabile. Activitatea structurii își propune să genereze venituri prin confecționarea de obiecte textile atent meșteșugite atât cu motive tradiționalespecifice zonei de Câmpie Transilvană, cât și motive tradiționale adaptate decorațiunilor moderne. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Conceptul de economie socială a luat naștere din necesitatea de a găsi soluții noi și inovatoare unor probleme sociale, economice sau de mediu. Este vizibil faptul că există numeroase comunități ale căror nevoi sunt insuficient acoperite de sectorul public sau privat. Utilizând principii ale afacerilor clasice și învățând din actele generoase ale organizațiilor caritabile, întreprinderile sociale rezolvă probleme sociale prin metode specifice afacerilor, precum producerea și vânzarea de produse sau servicii. Cu toate acestea, scopul final nu este acela de a obține profit, ci de a aduce lumea cu un pas mai aproape de bunăstare.

Managerul Asociației Balogh Tibor este de părere că structura de economie socială pe care o manageriază reprezintă o șansă pentru categoria de persoane vulnerabile provenite din mediul rural sau din zone izolate,  care au nevoie de un loc de muncă. Este pentru echipa care lucrează  în atelier un prilej,  de promovare, păstrare și transmitere a motivelor tradiționale  care se regăsesc pe covoare, feţe de masă, perne decorative, textile decorative .

Cu toate că centrul activității  îl constituie realizarea produselor tradiționale , clienții au posibilitatea de a opta pentru modele stilizate care pot pătrunde în casele secolului nostru. Produsele create în atelierul Textilia pot fi achiziționate de la punctul propriu de vânzare din satul Sic, sau prin intermediul magazinului online. Obiectele de artizanat mai pot fi zărite și în cadrul taberelor etnografice sau în vitrinele magazilenor de artizanat din Cluj-Napoca.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.