
Ministerul Apărării a atribuit contractul „REALIZARE INFRASTRUCTURĂ – ZONĂ OPERAȚIONALĂ – ÎN CAZARMA 1833 CÂMPIA TURZII”- contract clasificat SECRET DE SERVICIU unei asocieri formate din patru firme. Licitația a fost contestată de grupul de firme din care face parte și afacerea UTI, controlată de Tiberiu Urdăreanu, dar, pe ultima sută de metri, contestația a fost retrasă. Nu de alta, dar firmele câștigătoare au lucrat anterior cu societățile lui Urdăreanu din grupul UTI.
La începutul lunii trecute, Ministerul Apărării a atribuit contractul „REALIZARE INFRASTRUCTURĂ – ZONĂ OPERAȚIONALĂ – ÎN CAZARMA 1833 C MPIA TURZII”- contract clasificat SECRET DE SERVICIU asocierii formate din firmele, în valoare de 492.945.579 lei, fără TVA, asocierii formate din firmele LEVIATAN DESIGN SRL (lider) – TELEKOM ROMANIA COMMUNICATIONS SA – UBITECH CONSTRUCȚII SRL – PETRODESIGN SA.
Licitația a fost împărțită în două etape, una de selecție și alta de evaluare a ofertelor. În urma primei etape s-a calificat doar asocierea care, în final, a primit contractul.
Rezultatul a fost contestat de asocierea de firme formată din INTRACOM CONSTRUCTIONS SOCIETE ANONYME TECHNICAL AND STEEL CONSTRUCTIONS, UTI GRUP SA, UTI FACILITY MANAGEMENT SA și BOG ‘ART SRL.
”Anularea adresei de comunicare a selecției pentru etapa a doua a procedurii de atribuire, respectiv către candidatul selectat asocierea TELEKOM ROMANIA COMMUNICATIONS SA – UBITECH CONSTRUCȚII SRL – LEVIATAN DESIGN SRL – PETRODESIGN SA”, se cerea în contestație.
Motivele au constat în faptul că ”autoritatea contractantă a respins oferta Intrakat (Intracom) invocând o pretinsă nerespectare a nu mai puțin de 12 cerințe de calificare, pornind de la premisa eronată că Intrakat România ar fi participantul în procedură, iar nu Intrakat Grecia, deși documentele din ofertă probau exact contrariul; de altfel, argumentele autorității contractante sunt contradictorii: pe de o parte, autoritatea reține în cadrul motivului de excludere referitor la avizul de securitate faptul că toate documentele de ofertă sunt depuse de către Intrakat Grecia pentru ca, ulterior, să își contrazică propriul raționament, afirmând (la numai câteva paragrafe distanță!) faptul că nu este depus niciun formular sau alt tip de document care sa precizeze calitatea acestei companii”, arată unul dintre motivele din contestație.
Din această asociere, potrivit datelor financiare și a contractelor publice câștigate, firma cea mai importantă este UTI, care îi aparține omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, un personaj deloc străin de afacerile Ministerului Apărării, el fiind maior rezervist şi fiul generalului Tiberiu S. Urdăreanu, fost şef al Comandamentului Trupelor de Tancuri şi Auto în vremea regimului comunist din România.
Însă, la scurt după depunere, contestația a fost retrasă.
”Ia act de renunțarea la contestațiile formulate de INTRACOM CONSTRUCTIONS SOCIETE ANONYME TECHNICAL AND STEEL CONSTRUCTIONS, UTI GRUP SA, UTI FACILITY MANAGEMENT SA și BOG ‘ART SRL, respectiv STRABAG SRL, în calitate de lider al asocierii STRABAG SRL – ALLIED ENGINEERS GRUP SRL, în contradictoriu cu MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE – UNITATEA MILITARĂ 02523”, se arată în documentația de la CSNC.
Unul dintre reprezentanții firmei LEVIATAN DESIGN SRL spune că s-au străduit să îndeplinească criteriile de eligibilitate. ”Dacă ne-am înscris noi ne-am străduit să îndeplinim toate criteriile pentru a deveni eligibili și să fim acceptați în cadrul procedurii restrânse pentru atribuirea contractului”. Compania se ocupă de construirea unui colegiu militar din România, un hangar din cadrul Aeroportului Otopeni, de studiul de prefezabilitate al bazei aeriene de la Câmpia Turzii, etc.
Urdăreanu și Vișoiu, afaceriștii din umbră
După cum menționam anterior, liderul asocierii care a câștigat contractul de jumătate de miliard de lei pentru realizarea infrastructurii bazei militare de la Câmpia Turzii este firma LEVIATAN DESIGN. Firma este administrată și deținută de Podaru Cătălin Robert. Anul trecut, societatea a fost o cifră de afaceri de peste 12,5 milioane lei, un profit de 3,7 milioane și 44 de angajați.
UBITECH CONSTRUCȚII este administrată tot de Podaru Cătălin Robert, care deține și pachetul majoritar al firmei. Firma are 30 de angajați, o cifră de afaceri de 83 de milioane și un profit de peste 11 milioane de lei și se ocupă de activități de arhitectură.
Un alt administrator al SC Ubitech este societatea COPRAAG ADMIN care este conectată, prin acționari și administratori, de firma COPRAAG ENTREPRENEUR, la care acționari sunt ASCON PARTNERS și Ubitech Construcții.
În urmă cu doi ani, Copraag Entrepreneur SRL, firmă înființată în 2017 – adică fără niciun portofoliu reprezentativ, a primit mai multe contracte, în valoare de aproximativ 30 de milioane euro, pentru construcția în România a unor proiecte militare secrete NATO.
În cadrul acestor proiecte, principalul subcontractant a fost firma lui Tiberiu Urdăreanu, UTI Grup SA.
O altă filieră pe care se merge în cadrul tandemului UBITECH CONSTRUCȚII – LEVIATAN DESIGN SRL este cea a milionarului Valentin Vișoiu. Conexiunile sunt realizate prin faptul că acționarul de la Copraag Entrepreneur SRL este format din SC Ubitech Construcții și ASCON PARTNERS care au pachete egale de acțiuni. Ascon este deţinută de Nelu Ciobanu, director general la Conarg Construct SRL din Piteşti, parte a grupului de firme Conarg, controlat de milionarul Valentin Vişoiu.
Recent, Vișoiu a fost obligat de Tribunalul Bucureşti să restituie către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) suma de 76 milioane euro, decizia nefiind definitivă.
DNA a anchetat despăgubirile primite de Valentin Vișoiu, partenerul său de afaceri, Florin Șerban Barbu, și Gheorghe Adrian Manole, dar nu i-a inculpat pe cei trei, ci doar pe membrii CCSD din cadrul ANRP care le-au acordat despăgubirile. Vișoiu a fost deferit Justiției însă în dosarul Publitrans al fostului primar Tudor Pendiuc. În februarie anul trecut, el a fost condamnat în primă instanţă la şapte ani și opt luni de detenție, dar decizia nu este definitivă.
Exproprieri contestate la Câmpia Turzii
În 2018, guvernul României a aprobat o investiție de 1,6 miliarde de lei (peste 330 de milioane de euro) pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, în ideea că acolo vor veni următoarele cinci avioane F-16 pe care România le cumpără din Portugalia.
Suma cuprindea și exproprierea a peste 370 de hectare de teren din comuna clujeană Luna, unde se află baza aeriană. Statul le-a oferit celor 1.326 de proprietari despăgubiri de circa 1,18 milioane de lei, însă mai mulți proprietari au dat statul în judecată pentru că au considerat sumele prea mici.
Până în martie 2020, din proiectul de investiții al României la Câmpia Turzii, etapizat pe 5 ani, se realizase doar împrejmuirea noului perimetru al cazarmei 1833 Câmpia Turzii.
Afaceri de consul onorific în Nigeria
SC Petrodesign este fostul Institut român de chimie industrială (IPROCHIM) care, după privatizare, a ajuns în patrimoniul fraților Furtoș Popa, iar statul român și-a păstrat o participație de 3%. Unele surse susțin că unul dintre frați ar fi ”protejatul” SIE. Cert este că familia Furtoș are și afacerea Dextron din Nigeria. Mircea Furtos a fost consul onorific al României în Nigeria, iar de afacerile lui se leagă și răpirea din 2016 a lui Cristian Nedelcu, angajat la Dextron.