Primăria Cluj Napoca a fost obligată de către instanţa de judecată să îi pună la dispoziţie unei avocate din Cluj Napoca,  Maria Irina Chilea o parcelă de teren cu o suprafaţă de 300 mp situată în Dealul Lomb. După lungi demersuri, avocata a solicitat comunicarea de urgenţă a actelor care stau la baza punerii în posesie a terenul, iar Direcţia Generală de Urbanism a stabilit că suprafaţa cerută de Maria Chilea este construibilă, Hotărârea din data de 29.03.2018 fiind menţinută.

 

În urmă cu aproximativ 15 ani, aproape 1500 de clujeni au solicitat administraţiei locale atribuirea unei parcele de teren de 300 mp în baza Legii 15/2003, însă oamenii au fost puşi să aştepte calendele greceşti. Mai puţin cei care au deschis procese împotriva administraţiei şi au câştigat, însă aceştia pot fi număraţi pe degete. Acum însă, cu ajutorul instanţei s-a făcut dreptate. Suprafaţa de 300 mp pe care Maria Chilea a dobândit-o a fost declarată construibilă, iar hotărârea nr. 144 din data mai sus menţionată prin care s-a aprobat atribuirea parcelei din Dealul Lomb în favoarea avocatei Maria Irina Chilea.

 

În 2004, avocata Maria Chilea a semnat cu Primăria Cluj Napoca contractul (nr 247/24.05.2004) pentru atribuirea unei parcele de teren de 300 mp, însă de atunci şi până acum administraţia locală condusă de tripleta Boc-Apostu-Moisin a refuzat să pună la dispoziţie parcela respectivă.

Avocata a primit dreptate din partea instanţelor de judecată, însă Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca reprezentat prin primarul Emil Boc s-a gândit să mai ceară o revizuire care ulterior a fost respinsă.

Pentru ca administraţia Boc să respecte legea a fost nevoie de procese şi cheltuieli nejustificate care, în final, vor fi suportate de la bugetul local, adică de clujeni.

În 2007, după trei ani de la atribuirea pe hârtie a parcelei de teren, avocata îi scria lui Emil Boc că se aşteaptă ca edilul să se implice personal în rezolvarea acestei probleme. ”Cu deosebită consideraţie, vă rog să vă implicaţi personal şi să verificaţi să nu se omită anumiţi beneficiari ai contractelor de atribuire. Mai clar, punerea în posesie să se realizeze pentru toţi cei ce au contracte de atribuire, iar nu după alte criterii ”aleatorii”. Menţionez că din anul 2004 când mi-am căutat singură în arhivă contractul de atribuire (nu se găsea acest contract) nu am fost convocată pentru informare în legătură cu punerea în posesie asupra acestui teren”, arăta femeia. În replică, primarul i-a răspuns că se aşteaptă viabilizarea zonei Dealul Lomb. ”Aşa cum am mai spus, cererile aprobate rămân valabile. După viabilizarea zonei Lombului şi predarea către consiliul local a terenului ce ne revine din asociere, acest teren va fi atribuit tinerilor”, explica Boc. Însă, se pare că de atunci şi până acum primarul a fost incapabil să se ocupe de viabilizarea zonei, chiar dacă au trecut peste 10 ani de zile pentru ca această problemă să fie rezolvată.

 

Condiţii de îndeplinit pentru primirea terenului

Cei care vor să primească o suprafaţă de teren gratuit din partea Primăriei trebuie sa îndeplinească mai multe condiţii. În primă fază trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Totodată, tinerii nu trebuie să deţină casă sau teren. Cererea de atribuire a terenului se face la consiliul local.

Legea mai precizează că şi părinţii solicitantului trebuie să completeze declaraţii pe propria răspundere, pentru că legea îi vizează şi pe aceştia: nu trebuie să deţină teren peste 500 de mp în mediul urban sau peste 5000 de mp în mediul rural. Dosarul este analizat în 15 zile de la depunere. În 15 zile de la aprobare, primarul trebuie să pună în aplicare hotărârea, pe bază de proces-verbal. Tinerii care primesc terenul au obligaţia să înceapă lucrările într-un an de când le-a fost atribuit terenul. În caz contrar, rămân fără el. Pentru a construi casa, trebuie să fie parcurse etapele obligatorii cu privire la obţinerea certificatului de urbanism, autorizaţiei de construcţie şi toate celelalte documente necesare, proiect, etc. După ce este gata casa, cei care au primit gratuit terenul pot solicita să-l cumpere de la stat, iar preţul se stabileşte în consiliul local după o expertiză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.