Președintele filialei PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a acordat pentru Gazeta de Cluj un interviu în care ne explică de unde vine motivația acestuia pentru încă un mandat de parlamentar. Aflați care sunt obiectivele lui dar și ce părere are acesta despre măsurile luate de către actualul guvern pentru a preveni pandemia.

  1. Reporter:  Credeți că aceste alegeri se desfășoară într-un moment inoportun în România, dată fiind criza sanitară? 

Alexandru Cordos: Cred inoportună insistența Guvernului de a desfășura alegerile dat fiind contextul actual. 

Nu cred că invocarea superficială a democrației și nevoia liberalilor de a nu coborî galopant în sondaje poate acoperi nepriceperea și neputința guvernului în gestionarea crizei sanitare în România. 

2) Reporter: Ce vă motivează să candidați pentru încă un mandat de parlamentar și de ce ați ales să vă mutați candidatura de la senat la camera deputaților? 

Alexandru Cordos: În primul rând dorința și obligația morală de ”restitui” Organizației Județene și cetățenilor județului Cluj tot ceea ce am primit din partea Partidului, la nivel de expertiză și cunoștințe, dar și ce am acumulat în urma experienței politice îndelungate. 

Activitatea politică în cadrul organizației PSD Cluj, alături de experiența acumulată în cele două mandate de senator 2008-2016, funcțiile deținute în Parlamentul României, poziția de vicelider al grupului parlamentar din senatul României precum și cea de chestor al senatului sunt elementele ce mă determină și mă motivează să candidez pentru încă un mandat. 

Partidul Social Democrat se află într-un proces de reînnoire, PSD Cluj continuă acest proces de reînnoire cu atat mai mult cu cât ultimii ani au însemnat un regres al performanțelor Organizației Județene, prin urmare am propus o echipă nouă pentru parlamentare și reamintesc că la Senat lista este deschisă de domnul profesor universitar doctor Vasile Dâncu, iar la Camera Deputaților deschide lista domnul Patriciu Achimaș Cadariu director medical al Institutului Oncologic Cluj Napoca și fost Ministru al Sănătății, urmat de Președintele Organizației Județene și fost senator Alexandru Cordoș. 

3) Reporter: Care sunt obiectivele dvs în ceea ce privește următorul mandat? 

 Alexandru Cordos: Principalele mele obiective vizează în primul rând problemele cu care se va confrunta noul parlament, ce vor fi multiple, diverse și urgente, atât în plan național cât și în plan regional. 

Prioritatea mea este îmbunătățirea infrastructurii sociale, menținerea locurilor de muncă asigurând totodată dezvoltarea României. 

Având în vedere situația sanitară prin care trecem, consider imperios necesară dezvoltarea infrastructurii medicale pe plan local, dotarea corespunzătoare a acesteia, prioritatea mea principală fiind asigurarea finanțării Spitalului Regional de Urgență Cluj în vederea finalizării acestuia și nu în ultimul rând dezvoltarea rețelei de policlinici.

4)Reporter:  Ce inițiative legislative vă veți asuma ca deputat în următori 4 ani? De ce acestea? 

Alexandru Cordos: În primul rând în domeniu celor pe care le-am menționat mai sus. 

În domeniul infrastructurii sociale, domeniul îmbunătățirii relațiilor de muncă, precum și în domeniul descentralizării deciziilor spre nivelul local. 

5) Reporter: Unde vă situați în acest moment vizavi de măsurile care s-au luat la nivel național pentru prevenirea pandemiei? Ce ați făcut diferit? 

Alexandru Cordos: Fac ceea ce face majoritatea populației, respect măsurile de siguranță. Încerc să-mi protejez familia, oamenii, să respect toate regulile în timp ce îmi desfășor atât activitatea profesională cât și cea politică. 

Dacă am avea instituții ale statului care să știe să comunice corect și să gestioneze eficient această criză m-aș putea raporta la mai multe elemente și măsuri de prevenire și atunci cu siguranță aș putea face mult mai multe lucruri pentru oamenii din jurul meu. 

6)Reporter:  Considerați că actualul parlament s-a implicat suficient în prevenirea răspândirii pandemiei sau a lăsat pe mâna guvernului majoritatea responsabilităților? 

Alexandru Cordos: Consider că parlamentul și-a arătat atât disponibilitatea cât și puterea de acțiunea în susținerea demersurilor guvernamentale de gestionare a pandemiei. Din punctul meu de vedere cred că atât opacitatea guvernului în prezentarea realității, cât și incapacitatea de a relaționa constructiv cu celelalte instituții au fost elementele hotărâtoare în pierderea controlului crizei sanitare pe care o trăim cu toții. 

7)Reporter:  Credeți că este sau nu nevoie de o reformă administrativ- teritorială la nivel național? Dacă da, în ce ar consta aceasta? Dacă nu, de ce? 

Alexandru Cordos: Dacă privim harta geopolitică și administrativ europeană, precum și alocarea fondurilor de dezvoltare răspunsul este DA. Consider că regiunile de dezvoltare ale României trebuie să aibă un rol mult mai important în viitor. Descentralizarea deciziilor spre nivelul local ar aduce o mai mare implicare și ar asigura o dezvoltare mai echilibrată pe orizontală a tuturor localităților. 

8) Reporter: Considerați că este nevoie de mai multă colaborare între grupurile parlamentare din camerele parlamentului? Cu ce puteți contribui dvs în calitate de reprezentant al grupului social-democrat la astfel de negocieri? 

Alexandru Cordos: Experiența mea de vicelider al grupului senatorial precum și de membru al biroului permanent îmi oferă posibilitatea de a vedea lucrurile atât în trecut cât și în perspectivă. În acest sens consider că grupurile politice parlamentare din cele două camere ar trebui să aibă o implicare mai mare în luarea deciziilor, asigurand astfel mijloacele necesare aprobării legilor în condiții de transparență maximă. 

Colaborarea, indiferent de situație și ideologia politică din care grupurile parlamentare fac parte este elementul esențial ce duce la o guvernare eficientă și corectă pentru cetățenii României.

9)Reporter:  Dacă PSD va reuși să formeze o majoritate în parlament, care credeți că ar fi cea mai potrivită persoană pentru a fi investită în funcția de prim-ministru și de ce? 

Alexandru Cordos: Partidul Social Democrat va reuși să creeze o majoritate în parlament și va guverna în folosul cetățenilor acestei țări. Avem multe personalități politice în partid care ar putea deține funcția de prim-ministru, cred însă că actualul președinte al consiliului național PSD Vasile Dâncu ar asigura echilibrul de care are nevoie România astăzi. 

10)Reporter:  În final, ce le transmiteți alegătorilor care au încă rețineri în privința participării la acest de scrutin? 

Alexandru Cordos: În primul rând le-aș spune oamenilor să aibă grijă de ei și de familiile lor, să fie solidari unii față de ceilalți și cel mai important să rămână uniți. 

Îndemn cetățenii să-și exercite dreptul de vot ferm și hotărât și să voteze cu gândul la siguranța unui viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here