O clujeancă vrea să dea în judecată SRI Cluj pentru că serviciul refuză să îi deconspire pe cei care i-au turnat soțul la securitate pe vremea comuniștilor. Vereș Elena Alexandrina vrea să facă o plângere penală împotriva SRI Cluj pentru abuz în serviciu și obstrucționarea aplicării cu bună-credință a prevederilor Legii Deconspirării Securității Comuniste. Ea încearcă să afle cine l-a turnat pe soțul ei pe vremea comuniștilor, când religia era un subiect tabu. Mulţi dintre creştini au ajuns la centrele de reeducare, unde majoritatea au şi murit. Trimiterea lor după gratii a fost posibilă cu ajutorul turnătorilor, care participau la slujbele religioase şi apoi dădeau note informative Securităţii.

 

 

Clujeanca Elena Vereș încearcă să afle cine l-a turnat pe vremea comuniștilor pe soțul ei.

”Menționez că unul dintre informatorii care a făcut mult rău familiei mele și credincioșilor români din Cluj, a fost iredentistul maghiar Miszti Arpad, fost diacon din subordinea soțului meu, menționat în Notele informative anexate prezenței. Rog respectuos conducerea Serviciului Român de Informații să dispună Secției SRI Cluj să aplice cu bună-credința și celeritate prevederile Legii CNSAS, comunicându-ne urgent numele conspirativ al liderului maghiar penticostal Miszti Arpad, actualmente pastor asociat al Bisericii Române EMANUEL din Anaheim, California, USA”, arată clujeanca într-o adresă oficială.

Drept răspuns, SRI îi răspunde Elenei Vereș că ar fi mai bine să se adreseze la CNSAS. ”Urmare cererii dumneavoastră adresată Serviciului Român de Informații și înregistrată la Sectorul Relații cu Cetățenii cu nr. 52.181 din 20.04.2015, vă comunicăm că, în conformitate cu prevederile legale, documentele create de fostele organe de securitate au fost predate Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Ca urmare, pentru clarificarea aspectelor sesizate este necesar să vă adresați Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, instituție abilitată să rezolve astfel de solicitări, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 24/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 293/2008”, arată o adresă a SRI.

Însă, colegiul C.N.S.A.S. a deschis Dosarul Nr. 416/12/2012 și a cerut apoi Serviciului Român de Informații să comunice cu celeritate identitatea reală a informatorilor și colaboratorilor Securității Comuniste ce apar în dosarul menționat. ”Constat cu uimire și consternare că S.R.I. Cluj înțelege să-i conspire în continuare pe acești răufăcători, fapt pentru care mă văd obligată a va sesiza, înainte de a depune o plângere penală împotriva S.R.I. Cluj pentru abuz în serviciu și obstrucționarea aplicării cu bună-credința a prevederilor Legii Deconspirării Securității Comuniste”, mai arată Elena Vereș.

Turnătorii la organe

 

Gazeta de Cluj vă prezintă o serie de note informative date de informatori din cadrul cultelor religioase.

”S-a prevenit hirotonisirea secretă a unor preoți (la 24 martie 1979 s-a realizat prinderea în flagrant a episcopului Dragomir Ioan din Baia Mare și Botiza Ioan din Cluj Napoca, care au încercat să hirotonisească clandestin pe Bujor Gh Mesaros Simion și Prindus Augustin), catehizarea de tineri, întocmirea, multiplicarea și difuzarea de materiale mistico-religioase, transmiterea pe diferite căi ocazionale de mesaje unor reprezentanți ai Vaticanului și altor personalități cultice din Franța, RFG, etc.(este cazul lui Sabău Gh, fost preot greco-catolic care a intenționat trimiterea în exterior a unor materiale cu un conținut ostil statului nostru).

În cazul ”Apelul”, organele de securitate au continuat anchetarea informativă a unor clerici și laici selecționați a fi suspecți pe această linie continuând a întreprinde măsuri pe linia ordinelor rezultate din programul de măsuri, a indicațiilor și instrucțiunilor pe linie profesională pentru identificarea autorului lor.

Raportăm că în perioada ianuarie 1979 – decembrie 1980 organele de securitate și-au diversificat măsurile preventive acordând un rol important atragerii colectivelor de oameni ai muncii a factorilor educaționali. Astfel, un număr de 44 de elemente fanatice, pretabile la acte de dezordine și de natură protestatarp au fost date în grija colectivelor de oameni ai muncii. S-au făcut 40 de informări la organele de partid județene, cuprinzând activitatea de recrudescență religioasă ca urmare a incitării din exterior, ori alte cazuri mai deosebite pe această linie. Prin combinații informative au fost determinate 22 de elemente să renunțe la comiterea unor acte de natură protestatară în scopul obținerii aprobării de a pleca definitiv din țară. Au fost efectuate 65 de avertizări dintre care 30, pentru curmarea activității unor elemente greco-catolice și ortodoxe. În continuarea organelor noastre acționează pentru prevenirea inițierii unor acțiuni dușmănoase de către elemente ostile din cadrul cultului ortodox și a fostului cult greco-catolic: T. Herineanu, Andreicuț I., Pop Gavril., Flueraș V., Prundus Augustin, Ungureanu Vasile, Dancu Gavril, Gorcea Romulus, etc. Raportăm că în prezent am reactivat planurile de măsuri în probleme culte-secte acționându-se cu fermitate pentru aplicarea sarcinilor și măsurilor rezultate din programul de măsuri al DSS”, arată documentul extras din arhivele CNSAS. Acest document este semnat de Șeful Securității Colonel Dumitrascu N. și de Șeful Serviciului Pușccaș I.

 

Doi pastori penticostali, foşti turnători la SECU

  1. NICOLAE POP, pastorul penticostal al judeţului Cluj şi al Bisericii Nr. 1 „Carpaţi” Cluj-Napoca, alias/aka informatorul ”VALERIAN / VALERIAN IOAN”, născut la 6 Aprilie 1919, în Comuna Căprioara, Judeţul Cluj, fiul lui Ilie şi Nastasia.

 

  1. IOAN HUDREA, ex-pastor al Bisericii Penticostale Nr. 1 Turda, Jud. Cluj, alias/aka informatorul „TOMA VIRGIL”, născut la 6 Martie 1934, în Deleni, Jud. Cluj, fiul lui Ioan si Victoria.

 

1 COMENTARIU

  1. […] O clujeancă vrea să dea în judecată SRI Cluj pentru că serviciul refuză să îi deconspire pe cei care i-au turnat soțul la securitate pe vremea comuniștilor. Vereș Elena Alexandrina vrea să facă o plângere penală împotriva SRI Cluj pentru abuz în serviciu și obstrucționarea aplicării cu bună-credință a prevederilor Legii Deconspirării Securității Comuniste. Ea încearcă să afle cine l-a turnat pe soțul ei pe vremea comuniștilor, când religia era un subiect tabu, scrie gazetadecluj.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here