Miercuri, primarul Sorin Apostu a anuntat demararea unui parteneriat strategic intre un investitor privat, comunitatea stiintifica medicala si Primaria Cluj-Napoca. Este vorba de primul spital universitar privat din Romania, una dintre cele mai mari unitati sanitare private din tara. Edilul a anuntat ca acest proiect va crea 500 de noi locuri de munca, iar daca societatea Pelican, initiatorul proiectului, se va stabili la Cluj, va fi platitor de taxe catre municipalitate. Acest lucru este semnificativ pentru ca la Oradea, Pelican este al treilea platitor de taxe, a subliniat Apostu.
Spital de 50 de milioane de euro
Spitalul, care va avea o suprafata totala de 23.000 mp, va costa 50 de milioane de euro si va fi construit pe Calea Turzii, la numarul 148, unde au inceput deja lucrarile de santier. Primarul a declarat ca discutii cu societatea Pelican existau deja de ceva vreme, insa acestea s-au concretizat abia prin semnarea acestui parteneriat, motiv pentru care a asteptat inainte de a face publica investitia. Autorizatia de constructie pentru noua unitate sanitara a fost deja emisa, proiectul fiind aprobat si in Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU).
Spitalul universitar privat Pelican va oferi servicii ambulatorii si de spitalizare, in toate ariile de specializare medicala. Inca de la deschidere, prognozata pentru mai 2012, spitalul de 330 de paturi va fi incadrat in categoria 1 de spitale si va avea contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, fiind astfel accesibil pentru toti clujenii. Spitalul isi propune sa ofere locuri de munca pentru tinerii rezidenti, dar si sa-i aduca inapoi in tara pe medicii care au plecat sa mucneasca in strainatate. Potrivit oficialilor primariei, viitorul spital Pelican din Cluj va avea 10 sali de operatie multifunctionale, 2 sali de nastere naturala, 1 sala de nastere cu bazin cu apa, 2 sali cezariene, centru de imagistica, cabinet de radiote¬ra-pie, laborator de analize si laborator ana¬tomo-patologic.
Imprumut de la Erste Bank
Marius Adrian Maghiar, unul dintre proprietarii grupului Pelican, sustine ca proiectul va fi sprijinit printr-un credit de la Erste Bank, institutie care a finantat si primul spital al grupului Pelican, construit in 2008 la Oradea in urma unei investitii de 15 mi¬lioane de euro. Surse bancare citate de Ziarul Financiar (ZF) au declarat ca exista discutii cu actionarii grupului Pelican, dar ca acestea sunt in derulare, iar termenii contractului nu s-au definitivat deocamdata.
“Investitia de la Cluj a fost demarata. Am achizitionat terenul, am obtinut autorizatiile necesare constructiei, iar in prezent suntem in faza de realizare a fundatiei viitorului spital. Estimam ca pana in vara anului viitor, spitalul Pelican de la Cluj va deveni functional. Totodata, aceasta investitie va genera cateva noi sute de locuri de munca”, a declarat pentru ZF Transilvania Marius Adrian Maghiar.
Scandalul diplomelor false
Compania Pelican Im¬pex, care administreaza si spi¬talul din Oradea, este detinuta de medicii Marius Adrian Maghiar, Teodor Traian Maghiar, Ovidiu Gogu Cacuci si farmacista Felicia Sotoc, potrivit ZF. Conform site-ului Ministerului Finantelor Publice, compania Pelican Impex a fost infiintata in anul 1992, la Oradea, inregistand in 2009 o cifra de afaceri de 28,4 milioane de lei, cu un numar mediu de 214 angajati. Conducerea companiei nu a oferit informatii legate de nivelul afacerilor din 2010.
Sursa citata aminteste ca, in urma cu mai multi ani, familia Maghiar a fost im¬plicata in scandalul diplomelor false de la Universitatea din Oradea. Fostul rector al Universitatii din Oradea, Teodor Maghiar, tatal celor doi actionari de la Pelican, Marius Adrian Maghiar si Teodor Traian Maghiar, ar fi trimis Ministerului Educatiei situatii statistice cu date nereale referitoare la numarul de studenti, precum si alte persoane admise pe locuri fara taxa.
Diana Gabor