O editură din Ungaria a intrat pe piața din România și a încheiat un parteneriat cu Editura Didactică și Pedagogică (EDP) în urma căruia editura de manuale de stat va beneficia de un număr de 5.000 de licențe ce le va pune la dispoziție unităților de învățământ preuniversitare din țară. Practic, profesorii trebuie să parcurgă un seminar online pentru a obține una dintre aceste licențe gratuit, iar un pachet premium costă în jur de 200 euro.

Eficiența învățământului digital ar putea fi sporită printr-o platformă inovativă din Ungaria

Ministrul Educației și directorul editurii de manuale de stat, Claudiu Săftoiu, fost șef SIE, le-a prezentat cadrelor didactice din România o platformă dezvoltată pentru învățământ digital. Prin urmare, s-au organizat seminare online (webminar) unde profesorii sunt instruiți pentru a folosi manualele 3D de la EDP care sunt accesibile în România în premieră și exclusiv prin editura de manuale de stat. Practic, cadrele didactice au fost informate că oferta educațională digitală ar putea fi îmbogățită cu o opțiune mult mai interesantă decât răsfoirea materialelor în format PDF care pot fi răsfoite pe pagina Ministerului Educației. Practic, seminarul online a avut ca și scop de a le prezenta participanților platforma mozaweb.com care conține o colecție amplă de manuale și materiale didactice accesibile prin programul mozaBook, pus la dispoziția utilizatorilor de către Editura Mozaik din Szeged, Ungaria.
Softrware-ul de la mozaBook a fost concepută de editura din Szeged special pentru utilizarea pe smartboard-uri amenajate în clase, introduse în școlile din Ungaria în 2008. Acest program realizat complet în Ungaria poate fi instalat pe calculatoare cu sistem Windows, respectiv pe smartphone-uri Android și iOS.

Marele avantaj al programului este că în afară de vizualizarea imaginilor, textelor, video-urilor din varianta digitală a manualelor, permite folosirea unor modele 3D interactive.

mozaBook și mozaWeb sunt disponibile în mai multe limbi, inclusiv în limba română. Editura își comercializează produsele în zeci de țări, produse care în mod normal se pot accesa contra cost.

Managerul de dezvoltare de afaceri al editurii Mozaik, Ildikó Török declara în urmă cu câteva luni că în urma epidemiei de coronavirus și odată apărută nevoia de începere a învățământului de la distanță, editura Mozaik a decis să le facă publice și gratuite, până în 15 iulie trebuia doar ca doritorii să-și facă cont pe pagina lor pentru a putea accesa materiale.

După primul seminar online apărut în România de la sfârșitul lunii mai, s-au făcut mai multe conturi noi pe mozaWeb în țara noastr

Cum a ajuns Editura Mozaik în parteneriat cu EDP

Deși în rândul profesorilor maghiari, editura Mozaik este cunoscută, ba chiar platforma mozaBook este folosită în Sfântu Gheorghe, parteneriatul dintre Mozaik și EDP s-a format prin intermediarul EduMagic Solutions, firmă specializată în cursuri de formare pentru cadre didactice. Firma respectivă cu sediul în Buzău a fost înființată în iunie 2019 și este condusă de Ditoiu Mihail Cristian și Sorina Andra Conea, adică cu câteva luni înainte ca EDP să semneze contractul de cooperare cu Editura Mozaik (noiembrie 2019). Acest contract asigură pentru EDP exclusivitate în România pentru trei ani în ceea ce privește platformele Mozaik. Adică EDP ar fi singura din România care poate încărca aici manuale aprobate de Ministerul Educației, completate cu materiale 3D, iar EduMagic va fi responsabil pentru suportul online.

Afacerea mozaWeb

5.000 de cadre didactice vor primi licențele mozaBook și mozaWeb pe care EDP le-a primit în cadrul acordului încheiat cu Editura Mozaik. Licențele vor fi distribuite printre profesorii cei mai interesați și instruiți dintre cei care au participat la cursul de formare, însă nu se cunosc detalii concrete. Cele 5.000 de licențe permit utilizarea gratuită a platformelor timp de un an. Practic, anul a început în noiembrie 2019 și se va încheia în noiembrie 2020, cu două luni după deschiderea anului școlar. Așadar, profesorii au început să fie pregătiți în masă pentru folosirea platformelor mozaBook și mozaWeb abia la jumătatea acestui an gratuit.

EDP are un interes financiar ca școlile din România, mai devreme sau mai târziu să plătească pentru licența mozaWeb și să plătească în mod indirect și pentru accesul la manualele EDP. În mod normal, un pachet mozaWeb Premium costă în jur de 200 de euro.

Autoritățile locale care susțin școlile sunt greu de convins să investească în software-uri educaționale, în timp ce calculatoarele achiziționate în perioada 2003-2009 sunt complet învechite, nu pot fi folosite. Calculatoarele ar trebui schimbate cel puțin o dată la cinci ani, însă astfel s-ar pierde licențele pentru software-uri achiziționate mai devreme, care sunt valabile pentru piesele esențiale ale acestor calculatoare.

Claudiu Săftoiu, fost șef SIE,director al Editurii Didactice și Pedagogice

În decembrie 2019, Claudiu Săftoiu a devenit director al Editurii Didactice și Pedagogice. Fost jurnalist, Săftoiu a fost consilier prezidențial al președintelui Traian Băsescu între 2004 și 2006, după care a fost director al Serviciului de Informații Externe (SIE) pentru 5 luni, în 2006-2007, apoi a fost președinte al Societății Române de Televiziune în 2012-2013.
Până anul trecut, funcția de director al Editurii Didactice și Pedagogice a fost deținută de Maria Nistor, o apropiată a fostului ministru social-democrat Liviu Marian Pop. Sub mandatul lui Valentin Popa, Ministerul Educației a încredințat direct, fără nicio licitație, în urma unor presiuni politice uriașe, un contract de 24 de milioane de lei către Editura Didactică și Pedagogică (EDP) ce era condusă de Maria Nistor, pentru editarea tuturor manualelor școlare de clasele I, a II-a și a VI-a.
Nici până astăzi, traseul celor 24 de milioane de lei nu a fost făcut public. Ministerul Educației a refuzat să spună pe ce s-au dus acești bani, de la cine a făcut Monitorul Oficial achizițiile necesare tipăririi manualelor, dacă EDP a dat bani pentru digitalizarea manualelor și cui. Totul sub pretextul oficial că acel contract încheiat între instituțiile statului Ministerul Educației – Editura Didactică și Pedagogică, contract încheiat din bani publici cu scopul de a realiza manuale pentru elevi, este secret

2 COMENTARII

  1. A luat cineva la purecat aceste manuale pentru a analiza conținutul lor? Oare cum e prezentată Istoria românilor de către o editură din Ungaria? Dar „educația pt. sănătate”, conține propagandă pro-masturbare, leghebete? Degeaba e în 3D, dacă conținutul e unul rău. Se cere investigat conținutul înainte de a cumpăra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.