Firma Zipper Service a încheiat contractul cu agenția Națională de Integritatea pentru realizarea unei noi platforme pentru postarea declarațiilor de avere și de interese ale angajaților din sectorul public. Compania, controlată din Ungaria, a câștigat doar anul acesta contracte în valoare de peste 40 milioane lei, fără TVA. Platforma celor de la ANI va costa peste 11 milioane de lei, fără TVA. Compania clujeană este legată de afacerile fostului vicepreședinte UDMR, Kerekes Gabor, condamnat în dosarul privatizărilor strategice alături de Codruț Șereș și Zsolt Nagy. Gabor a fost partener de afaceri cu Peter Eckstein Kovacs, fost lider UDMR și fost consilier prezidențial.

Cu batista pe țambal, adică fără licitație, Agenția Națională de Integritate a semnat un contract de 11,2 milioane de lei, fără TVA, cu firma SC Zipper Services din Cluj Napoca pentru realizarea unei platforme digitale pentru declarațiile de avere și interese.

Potrivit descrierii succinte a procedurii, cei de la Zipper Services vor trebui să se ocupe de Implementarea unei platforme integrate (platforma analiză avansată, servicii integrare sistem informatic și servicii implementare algoritmi de tip machine learning).

Pentru a nu organiza o licitație publică, cei de la ANI au preferat să facă un ”anunț de intenție utilizat ca invitație la o procedură concurențială de ofertare”.

Potrivi ANI, obiectivul acestei achiziții constă în creșterea capacității administrative a instituției, „în vederea optimizării proceselor administrative de asigurare a respectării normelor în materie de integritate aferente proceselor electorale și depunerii anuale, precum și adoptarea unor măsuri de simplificare a furnizării serviciilor ANI, prin implementarea unor sisteme informatice inovative”.

În urma unei proceduri competitive de negociere, în data de 12 octombrie 20214, Agenția Națională de Integritate a încheiat contractul nr. 1996/2021 cu societatea clujeană SC Zipper Service SRL, pentru 11.200.064,08 lei fără TVA, respectiv de 13.328.076.2 lei cu TVA inclusă (2.720.000 de euro).

Potrivit documentației de atribuire a contractului, viitoarea platformă va optimiza procesele operaționale de asigurare a respectării normelor în materie de integritate la nivelul ANI prin digitalizarea fluxurilor de lucru din cadrul instituției.

Concret, este vizată inventarierea și analiza proceselor, a compartimentelor responsabile în asigurarea fluxului de lucru, a legislației utilizate pentru furnizarea serviciilor și a procedurilor, instrumentelor de lucru, strict din perspectiva serviciilor gestionate de Agenția Națională de Integritate, pentru asigurarea respectării normelor în materie de integritate în organizarea proceselor electorale.

Proiectul vizează și retro-digitalizarea a 6.000.000 de declarații de avere și de declarații de interese aflate în arhiva clasică și cu valoare operațională prezentă.

Durata contractului este de 34 de luni calendaristice, iar valoarea inițială era de 14.948.841.03 lei, fără TVA.

Legături cu condamnații din dosarul Privatizările strategice

Firma Zipper Services a declarat pentru anul trecut o cifră de afaceri de peste 20 milioane lei, un profit de 3,1 milioane, datorii de 18 milioane lei și 143 de angajați.

Administratori sunt Vijiianu Doru Ioan, Karako Tamas, Molnar Gergely, Pap Gergely și Pfalzgraf Balazs, iar acționari majoritari sunt firmele TIPO OFFSET SRL și ANY BIZTONSAGI NYOMDA NYRT, companie din Ungaria. La rândul ei, firma Tipo Offset este controlată de o altă companie maghiară, DIJBESZEDO HOLDING ZARTKORUEN MUKODO RESZVENYTARSASAG DIJBESZEDO HOLDING ZRT.

Firma cea din urmă a cumpărat acțiunile Tippo Offset de la Kerekes Gabor, personaj implicat și condamnat în dosarul Privatizărilor Strategice.

Gabor a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de Codruţ Şereş, Zsolt Nagy, Mircea Călin Flore, Michal Susak şi Mustafa Oral.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Concret, în sarcina celor şase inculpaţi s-au reţinut comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC-OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.

Kerekes Gabor a fost implicat, de asemenea, într-o afacere media din care făceau parte mai mulţi lideri ai UDMR şi afacerişti celebri apropiaţi de fostul premier Emil Boc. Astfel, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în data de 8 mai 2006, a luat fiinţă compania SC Eureka Media SRL, firmă care a activat în domeniul radioului şi al televiziunii. Societatea a fost fondată, printre alţii, de Peter Eckstein Kovacs, cu un procent de 1,5% din acţiuni. Kovacs a deţinut funcţia de consilier prezidenţial, când la Palatul Cotroceni se afla Traian Băsescu. Vicepreşedintele executiv al UDMR de la vremea respectivă, Kerekes Gabor, deţinea un pachet de 3,5% din acţiunile SC Eureka Media SRL. Un alt asociat care iese în evidenţă este nimeni altul decât afaceristul clujean Zoltan Arpad Paszkany, patronul clubului de fotbal Universitatea Cluj, un apropiat al fostului premier, actual primar al Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Compania Eureka Media SRL a intrat în insolvenţă în cursul anului 2011.

Zeci de milioane date de statul român

Firmele în care a fost implicat Kerekes Gabor au primit numeroase contracte de la statul român. În 2007, CNADNR a atribuit firmei clujene Tipoholding SRL un contract de  47,2 milioane de lei pentru tipărirea rovinietelor. În 2014, Primăria Cluj Napoca atribuia un contract de 700.000 de lei firmei Zipper Data SRL, absorbită de Zipper Services, pentru distribuirea de somaţii, iar în 2012 şi 2015 municipalitatea craioveană contracta servicii similare de 135.000, respectiv 110.000 lei. Anul trecut, CNADNR a ales firma Zipper Services pentru trimiterea de amenzi şoferilor care circulă fără roviniete, pe baza unui contract de opt milioane de lei, fără TVA.

Condamnările Privatizărilor Strategice

În dosarul privatizărilor strategice, Codruț Șereș, fost ministru al Economiei, a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare de Înalta Curte. El a primit două condamnări pentru fapte diferite, pedepsele fiind contopite. Și fostul ministru al Comunicațiilor, Zsolt Nagy, a fost condamnat la patru ani de închisoare.

Celelalte condamnări definitive pronunțate de instanță sunt următoarele: Michal Susak (cetățean ceh) – 4 ani; Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetățean romano-englez – 4,6 ani; consultantul international Vadim Benyatov – 4,6 ani; Stamen Stanchev – 5,2 ani; Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației – 5 ani; Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al sefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizarii în Industrie – 4 ani, Gabor Kerekes, fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, – 4 ani, Mustafa Oral (cetățean turc) – 3 ani închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here