Firma clujeană Operations Research SRL a câștigat mai multe proiecte pe fonduri europene, unele dintre fiind în parteneriat cu Universitatea Babeș Bolyai (UBB). În urma derulării proiectelor au apărut mai multe acuzații vizavi de modul în care reprezentanții firmei respective au administrat banii. SC Operational Research SRL este proprietarul brand-ului cityaudit.ro, sub care au fost cheltuiți banii europeni. Printr-o rețea de asocieri, firma respectivă este conectată la afacerile lui Mirel Palada, fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, și ale lui Cristi Burci, care face afaceri în mai multe domenii de activitate cum ar fi cel feroviar, dar și media.

Operations Research SRL este administrată de omul de afaceri Emil Pâslaru, care deține și pachetul majoritar de acțiuni. Societatea și-a înregistrat brand-ul cityaudit.ro, o platformă acum nefuncțională, dar care a înghițit câteva milioane de lei, sume provenite din accesarea de fonduri europene în tandem cu UBB.

“Asociația CITYAUDIT.RO, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca și Operations Research SRL, a lansat (16 ianuarie 2015, n.red), proiectul „Dezvoltarea spiritului antreprenorial și competențe profesionale sporite pentru studenții din Regiunea Nord – Vest”, contract POSDRU (…)”, arătă textul unui anunț de publicitate. În 2017, studenții care au lucrat în cadrul acestui proiect au lansat o serie de acuzații despre faptul că ei nu au primit niciun ban de la administratorul proiectului, SC Operational Rsearch.

Adrian Şuteu, unul dintre participanţii în proiect, fost student al FSPAC, în prezent masterand la altă facultate, a declarat că în cadrul proiectului trebuia ca fiecare student să realizeze un plan de afaceri pentru care urma să primească 2.500 de lei.

„În anul 2015, circa o sută de colegi de la FSPAC ne-am înscris într-un proiect european pe POSDRU, de dezvoltare antreprenorială, realizat de FSPAC în colaborare cu Asociaţia Cityaudit, în cadrul căruia trebuia să realizăm un plan de afaceri şi primeam un punctaj în baza căruia 70 dintre noi urma să primim câte 2.500 de lei. Problema e că trebuia să primim banii până în martie 2016, dar nu i-am primit nici până acum. Nimeni nu vrea să discute cu noi, este o totală lipsă de transparenţă. Credem că mai şi altă firmă implicată, SC Operations Research SRL. Ni s-a transmis doar că banii există, dar sunt suspendaţi, dar profesorii care au fost lectori în proiect au fost plătiţi, şi nu înţelegem cum se poate acest lucru. Cei de la FSPAC ne amână, nu ne dau informaţii”, a declara Şuteu.

Mirel Palada, consilier de stat, participa la un atelier tematic, inaintea Consiliului National al Partidului Social Democrat, la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, vineri, 20 martie 2015. MARIUS DUMBRAVEANU / MEDIAFAX FOTO

Conform registrului ONG-urilor din România pe lângă brand-ul nefuncțional cityaudit.ro, este înregistrată și asociația CITYAUDIT.RO. Datele publice arată că ONG-ul cityaudit.ro a fost fondat la București de către Cătălin Ștefan Stancu, Luminița Stancu și Ionel Ișan. Cătălin Ștefan Stancu este președintele asociației, dar și partenerul de afaceri al lui Mirel Palada, fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, în cadrul unei firme de casă a PSD-ului de sondare a opiniei publice. Este vorba de societatea Sociopol SRL.

Hop! și ”locotenenții” lui Cristi Burci

În cadrul altui proiect pe fonduri europene din cadrul programului Proiectul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice intitulat “Integrator de măsurare în marketing și audiență media”, al cărui beneficiar a fost SC Operations Research SRL, firma Trust Advisers Network SRL a câștigat 234.000 de lei. Contractul a avut ca obiect “Achiziție servicii de consultanță managerială în domeniul inovării”. Societatea Trust Advisers Network este deținută de către Manuela Daniela Tărniceanu.

Cristi Burci

Acesta nu este singurul contract încheiat între SC Operational Research și firma lui Tărniceanu. Ea se află în sfera de influență a lui Cristi Burci, proprietarul postului Prima TV și al cotidianului Adevărul, fiind asociată cu unul din oamenii de încredere al lui Burci, Wilson Stancu în mai multe companii.

Din 1990 până în prezent, numele omului de afaceri Cristi Burci a fost menționat în majoritatea afacerilor cu iz penal din România. S-a ocupat de afaceri în domeniul transportului feroviar, fiind protejatul fostului ministru Miron Mitrea. A făcut afaceri cu cadavre de origine animală prin intermediul afacerii Protan. Din cauza neregulilor sesizate în această afacere România a riscat să intre în procedura de infringement. A jonglat cu Agenția Domeniilor Statului în tandem cu omul de afaceri Dumitru Creștin care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Singurul dosar în care Burci a fost trimis în judecată este cel al  devalizării societății Romvag Caracal. Însă și aici procesul este în repaos, până la noi ordine.

Astfel se creionează modul în care autoritățile judiciare par că fandează atunci când vine vorba de Cristi Burci. Este de înțeles: pe de o parte, Burci este prieten cu ”somități” din PSD cum ar fi Victor Ponta, Miron Mitrea, Mircea Geoană, etc, iar pe de altă parte fiul lui, Carlo Burci, a devenit acționar la firma care i-a făcut campania electorală lui Klaus Iohannis, societatea fiind ”aplecată” spre PNL.

Spre exemplu, în 2001, când Miron Mitrea avea un cuvânt greu în PSD, firma Servtrans Invest SA a lui Burci a reușit să obţină vagoanele si locomotivele CFR Marfă la preţ de fier vechi. De asemenea, Burci a obținut contracte de zeci de milioane de euro cu societățile aflate din subordinea Ministerului Transporturilor pentru diverse prestări de servicii: de la publicitate la recuperări de creanțe sau erbicidarea căii ferate. Cu banii câștigați de la stat și-a adjudecat ulterior aproape toate firmele statului producătoare de vagoane, locomotive și alte materiale rulante. Niciun procuror nu s-a atins de afacerile respective !

Ce urmărea cityaudit.ro și cât a costat un proiect făcut doar pentru a sifona banii

Proiectul urmărește îmbunătăţirea programelor de învăţământ prin:

– adecvarea curriculară a unor discipline predate în cadrul programelor menţionate;

– dezvoltarea spiritului antreprenorial pentru studenţi;

– punerea la dispoziţia studenţilor a unui serviciu inovativ adecvat de documentare şi aplicaţii practice;

– îmbunătăţirea interacţiunilor între universitate şi mediul de afaceri în vederea definirii competenţelor necesare pentru adecvarea la piaţa muncii a programelor de studii.

Grupul ţintă este alcătuit din 250 studenţi din programe de studii de licenţă şi master, specializările Comunicare şi Relaţii Publice, Publicitate, Jurnalism şi Administraţie Publică, din toţi anii de studii şi 20 de persoane implicate în elaborarea programelor de studiu în învăţământul superior din regiune.

Proiectul va fi finalizat în luna noiembrie 2015.”

Contribuția UE la acest proiect a fost de 2,1 milioane de lei (jumătate de milion de euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.