CJ Cluj a semnat contractul pentru transportul levigatului de la Pata Rât. Valoarea contractului pe care administrația județeană l-a semnat cu SC HOFSTETTER ENVIRONMENTAL SRL este de peste un milion de lei, fără TVA. Societatea a afost înființată anul trecut.

Scurgerile de levigat de la Pata Rât au început în urmă cu aproape 5 ani, când în zona fostului depozit de gunoi a apărut un ”lac” care se întindea pe o suprafață de aproape 9 hectare.

Între timp, situația s-a mai remediat prin instalarea unor stații de neutralizare a deșeurilor care se scurgeau în cursul unui râu din apropiere.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj i-a cerut Consiliului Judeţean încă din 2017 să ia „în regim de maximă urgenţă” mai multe măsuri „în vederea stopării fenomenului de poluare masivă a pârâului Zăpodie”. Printre aceste măsuri se numără eliminarea levigatului.

În Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţile vorbeau că rezultatele analizelor de laborator al lichidului toxic arată existenţa unui fenomen de poluare, cu depăşiri ale valorilor legale şi de 750 de ori.

Consiliul Judeţean a închiriat în 2017 o staţie de osmoză inversă pentru curăţarea levigatului de la Pata Rât, întins pe 9 hectare de teren în urma unor ample alunecări de deşeuri, pentru care a plătit 39.000 de euro pe lună. Această staţie trebuia pusă încă din 2017 în funcţiune, dar Consiliul Judeţean a întârziat mai bine de 6 luni să îi dea drumul.

În noiembrie 2017, Garda Naţională de Mediu a amendat Consiliul Judeţean Cluj cu 80.000 lei pentru problemele de la groapa de gunoi de la Pata Rât.

În luna martie 2018, Consiliul Judeţean a fost amendat, din nou, cu 100.000 lei și s-a ales şi cu o plângere penală din partea Gărzii de Mediu din cauză că nu a fost oprită poluarea cu levigat de la Pata Rât.

În 2020, Consiliul Județean Cluj a lansat o licitație pentru achiziția de servicii de colectare, transport și eliminare a concentratului rezultat în urma epurării levigatului de la depozitul de Pata Rât care se ridica la 7,3 milioane de lei bani publici.

1 COMENTARIU

  1. Oare aceast fel de a face bani se învață la școlile economice superioare?
    Facem un dig ca apa să băltească. Apa fiind periculoasă nu-i așa? Mai apoi angajăm o firmă înregistrată în Elveția, pariu că sînt de-ai casei!, cu un milion să scoată apa. Desigur n-o să termine treaba într-un fel sau altul dar nu-i poți trage la răspundere fiind din altă țară, dau faliment samd.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.