Firma de arhitectură S.C. KXL STUDIO S.R.L. din București a câștigat contractul, în valoare de contractul 2.816.292,5 lei, pentru construirea Science Campus Cluj-Napoca. Este vorba de un proiect finanțat de Primăria Cluj Napoca în parteneriat cu UBB, care se va construi în zona Dealului Lomb. Arhitectul Andrei Lucian Nistor este autorul principal al proiectului, arh. Alexandru Grindeanu coautor, iar colaboratori sunt arh. Roxana Nistor, arh. Corina Cigoeanu, arh. Andreea Netejoru, arh. Oana Crăciun și arh. Ștefan Tănase.

De asemenea, colaboratori pe specialități sunt urb. Iulia Sabău, urb. Diana Constandache, urb. Vlad Nour, ing. Alina – Mihaela Păun.

În concurs s-au prezentat 17 proiecte, însă unul a fost descalificat (proiectul cu numărul 107) întrucât nu a prezentat Propunerea Financiară, încălcând Regulamentul concursului.

„Dacă ar fi de găsit o titulatură pentru acest proiect, aceasta ar fi probabil “Grădina Amfiteatru”, aceasta datorită generozității spațiului public ce deservește la niveluri diferite ansamblul, pe de o parte clădirea CLAS, pe de alta parte clădirea Facultății de Matematică, unificate de grădina amfiteatru.

Juriul a apreciat structura rațională cardo/decumani a strategiei relaționată la peisajul existent, orientarea corectă a spațiului public ascendent pe direcția est-vest privind către peisaj. Spațiul public este astfel un dispozitiv topologic cu valențe deopotrivă simbolice și ecologice. A fost apreciată de asemenea claritatea strategiei de ocupare a parcelei, potențialul de a fi edificată în etape clare.  Definiția spațiului public longitudinal ascendent coordonat cu menirea și caracterul  clădirilor de pe parcursul său presupun o tranziție judicioasă de la un caracter foarte public în zona de acces în holul clădirii CLAS până la caracterul semi-public în zona clădirii Facultății de Matematică, cap de perspectivă elevat orientat către est. A fost apreciat sentimentul de urbanitate împletit cu cel specific al unei grădini topologice. Toate clădirile care compun ansamblul sunt ușor accesibile, existând o varietate de spații exterioare ce pot servi ca spații de evenimente și  expunere exterioare cu valențe dedicate culturii și științelor naturii. Juriul a apreciat echilibrul dintre poziționarea și gabaritele volumelor precum și relaționarea acestora față de clădirea existentă a CREIC împreună cu vederile și conexiunile cu contextul natural înconjurător, cu direcțiile cardinale și cu decupajele ce permit momente de însorire asupra spațiului public” – aprecierea juriului.

Premiul II a fost câștigat de arhitecții de la PRÁCTICA ARQUITECTURA Y URBANISMO S.L.P. – Autori principali: PRÁCTICA ARQUITECTURA Y URBANISMO S.L.P. (Jaime Daroca, José Mayoral, José Ramón Sierra); Colaboratori arhitectură: Beatriz Whitham, Iván Iglesias, Costan Svinti,

Cine va proiecta și cum va arăta viitorul Science Campus din Lomb

iar premiul III a fost acordat arhitecților de la LBA ARCHITECTURE ET INGENIERIE în asociere cu NEWBRIDGE INFRASTRUCTURI SRL. – Autori principali: Laurent BECKER – architecte; Coautori: Justin BARONCEA, Cristina GINARA, Weirong LI, Nicolas TRIBOI; Colaboratori arhitectură: Codruta POP, Arina BOARIU, Mihai Barbu, Alex Voicu, Ioana Nanis, Radu Enescu; Colaboratori specialități: Razvan IONICA, Matei DERSIDAN, Ruxandra CIACOI

Cine va proiecta și cum va arăta viitorul Science Campus din Lomb

S-au acordat și două mențiuni onorifice – pentru proiectul realizat de Metapolis Architects în asociere cu Atelier Mass – Autori principali: Metapolis Architects (Mircea Munteanu, Cristian Panaite); Coautori: Atelier Mass (Silviu Aldea, Camelia Sisak, Sisak Tamás), AnthropoScene (Bogdan Ilie, Ana Sabrina Martinez), Studio de Peisaj Ana Horhat (Ana Horhat); Colaboratori arhitectură: Metapolis Architects (Diana Sava, Mihai Șom, Lucian Cornea, Mihaela Bâcu, Ciprian Ungurașu, Laura Dinu), Atelier Mass (Robert Vasiluț, Verona Musteață, Violeta Frișan, Daciana Briana Vancea, Narcis Sala); Colaboratori specialități: Studio de Peisaj Ana Horhat (Ivona Svinți, Claudia Uglea),

Cine va proiecta și cum va arăta viitorul Science Campus din Lomb

și pentru cel al SC URBAN SCOPE SRL în asociere cu Manda Works și S.C. Artconcept Building S.R.L. – Autori principali: S.C. Urban Scope S.R.L.; Coautori: Mandaworks AB; Colaboratori arhitectură: S.C.Artconcept Building S.R.L.; Colaboratori specialități: Urbanist Negru Ana-Maria, Arhitect Ciobanu Enescu Daria

Cine va proiecta și cum va arăta viitorul Science Campus din Lomb

Science Campus în Cluj-Napoca

Viitorul campus va fi amplasat în vecinătatea clădirilor Cluj Innovation Park și se va întinde pe o suprafață de 6,48 hectare, din care o suprafață de 3,48 hectare îi va reveni Primăriei pentru realizarea unui Science Center, precum și a unei piețe urbane și terenuri de sport, iar o suprafață de 3 hectare îi va reveni Universității Babeș-Bolyai pentru realizarea unui ansamblu complex de cercetare-dezvoltare-inovare, în forma specializării inteligente InfoBioNano4Health, incluzând și sediul Facultății de Matematică și Informatică, alături de un cămin studențesc.

În intervenția sa la evenimentul de anunțare a câștigătorilor concursului de soluții, Primarul Emil Boc a spus că a discutat despre campus și la Summit-ul pe tema educației și inovării de la Bruxelles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here