Home Știri O firmă din Cluj ”în cumetrie” cu Deltamed a câștigat 300 milioane...

O firmă din Cluj ”în cumetrie” cu Deltamed a câștigat 300 milioane de lei

960

O companie clujeană din care face unul dintre foștii acționari de la Deltamed a câștigat de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) un contract cadru de peste 300 milioane de lei. Deja, primul contract subsecvent, în valoare de peste 70 milioane lei, fără TVA, a fost încheiat, astfel că firma va livra prima mașină de pompieri produsă de o companie portugheză. Pe lângă fostul acționar Deltamed, în firmă mai este acționar un reprezentant al asociației prin care statul a cumpărat spitalul modular Covid din județul Iași. Afacerea, în valoare de aproximativ 13 milioane de euro, este investigată de procurori.

În urmă cu două luni firmele Datasec din Cluj Napoca și Jacinto Marques de Oliveira din Portugalia au semnat cu IGSU un contract cadrul în valoare de 285.440.000 lei, fără TVA. Acordul este pentru furnizarea a câtorva autospeciale pentru stingerea incendiilor (cu apă și spumă 10000 litri) care vor ajunge la Inspectorat.

La licitație s-au înscris patru oferte, dar trei au fost respinse, astfel că a câștigat cea venită din partea firmei clujene Datasec Consulting și a celei din Portugalia (Jacinto Marques de Oliveira, Sucrs, Lda) care, practic, este producătorul echipamentelor. Sașiul autospecialei este de la Renault, o relație veche și stabilă a celor de la firma Deltamed, iar montajul va fi făcut de firma Tehnoprest-2001 din București, care se ocupă de acest tip de proiecte.

Firma Datasec Consulting, care se ocupă de încasarea banilor din acest contract, are domeniul principal de activitate ”Activități de consultanță în tehnologia informației”, este administrată de Vasai Dragos Emilian (42% din acțiunile societății) și Toparcean Razvan Adrian (42% din acțiunile societății), care sunt și acționari alături de Bodea Ovidiu Vicentiu (10%) și Mocanu Anca Codruta (5%).

Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 7,4 milioane de lei și un profit de peste 630.000 lei cu 5 angajați.

În 2019, ISU București a organizat licitația ”Acord-cadru de prestare a serviciu de întreținere și reparații instalații speciale ce se află montate pe autospecialele de intervenție și salvare de la înălțimi din parcul auto al autorității contractante, pe o perioada de 12 luni, pentru lot 3 – Bronto Skylift – F 70 RPX/F 38 RLX.” Estimarea inițială a valorii contractului a fost de 2.474.056, fără TVA, iar pentru această sumă firma clujeană Datasec Consulting a câștigat licitația. De altfel, a fost singura societate care a participat la licitație, la data respectivă Topârceanera singurul acționar.

El i-a cedat lui Dan Gorgan, patronul Deltamed, cele 50 de acțiuni pe care le avea la ”abonatul” ISU. Topârcean a lucrat în funcții de conducere la Deltamed timp de aproape 11 ani!

”Cesiunea, la valoarea nominală, a tuturor celor 50 părți sociale deținute de către asociatul-cedent, TOP RCEAN RĂZVAN ADRIAN, în favoarea asociatului-cesionar, GORGAN VASILE DAN. Asociatul cedent declară că a fost despăgubit la valoarea nominală a părților sociale și că nu mai are alte pretenții față de societate sau cesionar”, arată o notă a Monitorului Oficial. 

Implicat în achiziția unui spital modular Covid

Dragos Emilian Vasai, unul dintre acționari, este și reprezentantul ADI Euronest. Conform Actului constitutiv, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST s-a înființat în anul 2008 cu scopul de a programa și implementa proiectul regional cunoscut sub numele de SMURD. Ulterior, în 2012 asociația și-a adăugat în statut ”pregătirea şi promovarea, la toate nivelurile, a proiectelor destinate dezvoltării regionale, de interes comun pentru toate cele şase judeţe asociate, în domeniile serviciilor de sănătate, sociale, de transport, apă/apă uzată, mediu, administrație publică, educație etc. şi de a obţine finanţări interne şi externe necesare derulării acestora”.

Prin intermediul acestei asociații a fost cumpărat spitalul Modular de la Lețcani (Iași).

Valoarea spitalului modular a fost de 10,4 milioane de euro, iar curtea de conturi a descoperit o serie de inadvertențe în cadrul procedurilor de achiziție și a amendat ADI Euronest cu 60.000 lei, dar asociația a contestat amenda. Între timp, spitalul este închis, instalațiile electrice sunt defecte și căldura nu funcționează.

În paralel, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Iași au cerut Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Euronest toată documentația aferentă contractului de achiziție a Spitalului modular, dar și documentația despre recepția și punerea în funcțiune a obiectivului. Cererea de documente e motivată prin cercetările făcute în cadrul unui dosar penal instrumentat de procurorii ieșeni.

Până acum nimeni nu a fost trimis în judecată.

Din cadrul asociației fac parte majoritatea șefilor de consilii județene din zona Moldovei.

Fabrica de ambulanțe

Firma Deltamed, unul dintre principalii furnizori de ambulanțe și aparatură medicală de specialitate, a câștigat contracte de zeci de milioane de euro de la stat. Între 2010 și 2012, SC Deltamed, firma clujeanului Dan Gorgan, a câştigat peste două milioane de euro de pe urma licitaţiilor organizate de diverse administraţii judeţene care au dorit să cumpere ambulanţe tip SMURD şi aparatură conexă serviciilor medicale de acest tip. La data respectivă, Ministerul sănătății a cumpărat centre mobile pentru recoltarea sângelui în valoare de peste un milion de euro. Afacerea a fost făcută prin intermediul subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, unul dintre apropiaţii patronului SC Deltamed, Dan Gorgan. Ulterior, ambulanțele furnizate de Deltamed au ajuns să fie folosite de fundația Crucea Roșie, din care făcea parte și Mihaela Geoană în calitate de membru onorific.

În 2015, Primăria Cluj Napoca a cumpărat o ambulanță de la SC Deltamed, firmă patronată de Dan Vasile Gorgan, prietenul secretarului de stat, Raed Arafat. Pentru licitația ”Autospecială de intervenție necesară Departamentului Situații de Urgență din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca”, municipalitatea clujeană a dat 178.800 de lei, fără TVA.

În 2016, compania clujeană Deltamed, specializată în afacerile cu Ministerul Sănătății, a încheiat un contract cu Universitatea Babeș Bolyai în valoare de 324.500 de lei. Contractul ”Achizitie de instalatii, echipamente si instrumente independente pentru cercetare si componentele acestora” a fost atribuit prin procedura ”invitație de participare”, adică cei de la UBB au lansat o invitație firmei Deltamed, care a venit cu o ofertă.

300 milioane euro cu sirene

În toamna anului 2018, IGSU a semnat cu societățile Deltamed, Renault Commercial Roumanie și Țiriac Auto un acord cadru pe o perioadă de patru ani pentru furnizarea a 2.990 de ambulanțe în valoare de 216,68 milioane de euro, fără TVA. În cadrul acestui acord, 780 de ambulanțe de tip B 4X2 vor fi livrate de Deltamed și Renault Commercial Roumanie, care vor încasa 51,45 milioane de euro, fără TVA. De asemenea, tot Deltamed și Țiriac Auto vor livra 2.210 de ambulanțe tip B 4X4 în valoare de 165,23 milioane de euro, fără TVA.

370 de milioane pentru Grădinariu

În cadrul aceleiași licitații, IGSU a mai semnat un alt contract cadru, pentru achiziția de autospeciale pentru stingerea incendiilor, cu asocierea formată din firmele ROMPRIM  –

Volkan Itfaiye Araclari San. Ve Tic (societate din Turcia) – GRADINARIU TRUCKS SOLUTIONS. Valoarea a fost de 369.745.608 lei, fără TVA.

Patronii firmei Grădinariu Import export au legături de afaceri cu Stelian Ilie, un fel de ”mini-Sebastian Ghiță”, conectat la business-urile lui Gabriel Naghi, fost șef al SPP pe vremea lui Ion Iliescu.

Un general de contrainformații pus șef la IGSU

În funcția de șef al IGSU a fost numit generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi. În noiembrie 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit că Dan-Paul Iamandi a fost recrutat de organele de contrainformații militare „pentru încadrarea informativă a militarilor în teren și a cadrelor din unitatea să „în scopul prevenirii unor abateri disciplinare de la ordinea și disciplină militară””. Potrivit CNSAS, Iamandi a folosit numele conspirativ „Ioan Popă”, dar nu a semnat un angajament și nici nu a transmis informații către Securitate, astfel că nu i se poate atribui calitatea de colaborator sau lucrător al Securității.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here