Firma EPMC Consulting din Cluj Napoca a încheiat două contracte cu Ministerul Mediului, în valoare de peste 2 milioane de euro, pentru a face consultanță în domeniul schimbărilor climatice! Societatea este abonată la contractele de consultanță și studii de fezabilitate comandate de diverse instituții publice: spre exemplu, în decembrie 2019 societatea clujeană a încasat peste 4,6 milioane de euro ca să facă supervizarea lucrărilor de lărgire a plajei din Constanța. EPMC Consulting este patronată de Cristina și Horea Corpodean. Societatea a fost denumită anterior KVB ECONOMIC SRL și a aparținut fostului ministru al Mediului Sulfina Barbu şi a fostului ofiţer Silvian Ionescu.

Spre finalul lunii trecute, Ministerul Mediului a dat un contract în valoare de peste un milion de euro (5.100.000 lei, fără TVA) firmei EPMC CONSULTING din Cluj Napoca, care are un parteneriat cu Institutul de Geografie și Administrația Națională de Meteorologie. Nici nu a fost greu să câștige acest contract (Servicii de consultanță și expertiză pentru evaluarea impactului schimbărilor climatice și contribuții la realizarea Platformei naționale de adaptare și a Centrului de Monitorizare Climatică pentru proiectul «Consolidarea capacității instituționale pentru îmbunătățirea politicilor din domeniul schimbărilor climatice și adaptarea la efectele schimbărilor climatice» cod SIPOCA/MySMIS nr. 610/127579) ținând cont că la licitație a fost depusă o singură ofertă!

Potrivit caietului de sarcini al licitației, firma clujeană, în colaborare cu ANM și Institutul de Geografie va trebui să facă o ”analiză privitoare categoriile de produse și servicii climatice necesare pentru elaborarea Strategiilor și Planurilor de acțiune privind adaptarea la schimbările climatice la nivel național și regional, la care se adaugă realizarea unui studiu privind metodele de evaluare și predicție a impactului potențial al variabilității climatice (incluzând evenimentele meteorologice extreme) asupra sectoarelor cheie vulnerabile, inclusiv analiza spațială pentru identificarea diferențierilor regionale în scopul regionalizării riscurilor climatice actuale și viitoare” (!).

Dacă nu ați înțeles nimic din ceea ce vrea să facă Ministerul Mediului cu banii respectivi, mai aveți răbdare.

În luna martie a acestui an, ministerul a atribuit licitația ”servicii de consultanță și de expertiză privind elaborarea unei propuneri legislative, având drept scop „îmbunătățirea capacității Ministerului Mediului în gestionarea situațiilor de urgență, inclusiv a fenomenelor meteorologice periculoase”.

Contractul, cu o valoare de peste 1,1 milioane de euro (4.512.497 lei, fără TVA.) a fost câștigat tot de EPMC Consultog, Administrația Națională de Meteorologie R.A.

De această dată, cei de la EPMC Consulting vor trebui să facă un ”studiu de eficientizare administrativă a managementului situațiilor de urgență generate de tipurile de risc specifice ministerului și stării mediului, respectiv fenomene meteorologice periculoase, în scopul realizării activităților din cadrul proiectului ”Dezvoltarea capacității administrative a Ministerului Mediului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de riscurile specifice ministerului si a situațiilor privind starea mediului”, cod SIPOCA/MySMIS nr. 596/127554”.

Dacă nici acum nu s-a înțeles pe ce se vor cheltui cei peste 2 milioane de euro, trebuie specificat că firma EPMC Consulting s-a numit, până acum câțiva ani, KVB Economic și i-a aparținut fostului ministru al Mediului, Sulfina Barbu și lui Silvian Ionescu, fost agent de Securitate, iar după 1990 – secretar de stat, șef al Gărzii de Mediu, președinte al PDL Sector 3 și unul dintre apropiații lui Traian Băsescu. 

Băieții deștepți care știu când plouă

Compania “mamă”, KVB Economic SA a fost administrată de Stan Răzvan Zamfir, un fost consilier PD la Comisia de învăţământ şi unul dintre apropiaţii lui Liviu Negoiţă. În 2007, după ce au rămas fără funcţii publice, Sulfina Barbu şi Silvian Ionescu au intrat în acţionariatul firmei, alături de o serie de şefi de la Mediu. În 2009, când Barbu a devenit deputat PD-L şi Ionescu şef al Gărzii de Mediu, KVB Economic a încheiat un contract cu OMV-Petrom. Octavian Popa, unul dintre foştii şefi ai Gărzii de Mediu, a dezvăluit că această societate este suspectă de o serie de tranzacţii ilegale, iar inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au derulat o anchetă. Însă după circa jumătate de an de investigaţii, ancheta inspectorilor ANI a rămas în coadă de peşte pentru că cei doi oficiali PD-L au renunţat la acţiuni, iar KVB Economic a renunţat la contractul cu OMV-Petrom şi cazul a fost clasat.

În 2015, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Metropolitan, consiliată de firma de consultanță EPMC a încheiat un parteneriat cu firma Eco Rom Ambalaje.

”Au avut loc întâlniri cu echipa care asigură asistentă tehnică pentru sprijin managerial în implementarea proiectului SMID Cluj, Asocierea EPMC Consulting-Ramboll SEE România, în vederea finalizării Studiului de oportunitate pentru fundamentarea soluției optime de delegare a serviciului de colectare și transport al deșeurilor în județul Cluj, a Regulamentului de Salubrizare, a Fișei de date, a Caietului de sarcini și a Contractului de delegare pentru serviciul de colectare și transport al deșeurilor în județul Cluj”, se arată într-o notă a administrației locale.

Atât doar că societatea respectivă a cerut intrarea în insolvență și se află în cadrul unei anchete făcute de procurorii PÎCCJ care ar fi descoperit o fraudă de peste 50 milioane de euro. Investigația durează de aproximativ trei ani și până acum dosarul nu a ajuns în instanță.

În 2015, inspectorii de la Ministerul Mediului au făcut un control la firmele care se ocupă de colectarea selectivă a deșeurilor și s-a descoperit că multe dintre firme nu au atins ţintele de colectare, motiv pentru care au fost aplicare amenzi. În cazul ECO-ROM AMBALAJE SA, sancţiunea a fost de 12 milioane euro, dar a fost contestată de companie.

Grație consilierii făcute de EPMC Consulting, serviciul de gestionare al deșeurilor a fost delegat de CJ Cluj către Asociația de dezvoltare ECO Metropolitan, ”în municipiul Cluj Napoca (prin contractul de concesiune a serviciului de salubrizare în fracția uscată, amestecate toate deșeurile reciclabile – și prin protocolul de colaborare încheiat între Primărie și ECOROM Ambalaje și în baza contractelor de parteneriat între ECOROM Ambalaje și operatorii de salubritate – pe trei fracții: hârtie/carton, sticlă, plastic și metal)”.

Peste 22 milioane lei pentru supervizarea plajelor

EPMC Consulting a câștigat contractul ”Asistență Tehnică pentru supervizarea lucrărilor din cadrul proiectului „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE – FAZA II (2014-2020)” licitat de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Valoarea lui este de 22.701.560 de lei, fără TVA.

Practic, firma clujeană va superviza un proiect de peste 800 milioane de euro în cadrul căruia plajele de pe litoralul românesc vor fi lărgite prin dislocarea din mare a 2,5 milioane de metri pătrați de nisip.

Firma clujeană va asigura serviciul de “dirigenție de șantier” pentru 11 sectoare de plaje sau faleze care, conform proiectului, au termenul de finalizare anul 2023.

Ce face platforma Ro- Adapt

Lucrările obținute de firma clujeană fac parte dintr-un program, Ro-Adapt, prin care România încearcă să răspundă la schimbările climatice. Obiectivul general al proiectului este revizuirea strategiei naționale privind schimbările climatice și elaborarea Planului național de acțiune pentru implementarea acesteia (2021-2030).

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: – Dezvoltarea de mecanisme de coordonare și monitorizare a politicilor și acțiunilor de adaptare la schimbările climatice prin intermediul unor servicii interconectate și proiectate astfel încât să asigure o calitate bună a mediului și protecția cetățenilor în contextul situațiilor generate de riscurile climatice extreme (valuri de căldură / frig, secetă, precipitații abundente generatoare de inundații, viscol etc.) și poluarea atmosferică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.