Ministerul Afacerilor Interne plătește jumătate de milion de lei unei firme din Cluj-Napoca pentru digitizarea fișelor personale de serviciu ale foștilor securiști din România de la Departamentul Securității Statului care, pe vremea comuniștilor, funcționa în cadrul acestui minister. SC Zipper Service este legată de afacerile fostului vicepreședinte UDMR, Kerekes Gabor, condamnat în dosarul privatizărilor strategice alături de Codruț Șereș și Zsolt Nagy. Gabor a fost partener de afaceri cu Peter Eckstein Kovacs, fost lider UDMR și fost consilier prezidențial. Firma clujeană a încheiat contracte publice în valoare de milioane de euro.

Licitația intitulată ”Servicii de digitizare a documentelor de resurse umane” organizată de MAI a fost câștigată de societatea clujeană SC Zipper Service. Contractul, în valoare de 414.000 lei, fără TVA, a fost semnat în data de 10 mai.

Potrivit caietului de sarcini, ministerul vrea să digitizeze fișele de personal ale foștilor securiști.  În momentul de față, fișele sunt documente cartonate, pretipărite, completate olograf sau la mașina de scris și conțin date sintetice extrase din dosarele de personal ale angajaților MAI. Acestea au fost utilizate în perioada 1940 – 2004. Datele cuprinse în fișele de personal întocmite în perioada 1990 – 2004 au fost, în mare parte, introduse în actualul sistem informatic.

Fișa de personal este un document ce conține informații de personal despre o singură persoană, cum ar fi: date personale (nume, prenume, stare civilă), date cu privire la ocupații la încadrare, vechime în afara MAI, studii, istoric grade, istoric funcții, distincții, sancțiuni, situația în rezervă, precum și alte date. Numărul estimat de documente de resurse umane care fac obiectul prezentului acord cadru este cuprins între 300.000 și 600.000 de pagini și cuprind informații neclasificate și clasificate clasa secret de serviciu din gestiunea Direcției de resurse umane.

După digitizare, acestea vor constitui o parte a bazei de date informatizate care va fi migrată în noul sistem informatic ce va fi achiziționat în cadrul proiectului “Sistem performant de management al resurselor umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne” – SPMRU. 

Însă, nu oricine a putut participa la această licitație, ci doar societățile care au primit ”undă verde” de la DIPI (Direcția de protecție internă din MAI).  Cine nu a primit avizul respectiv nu s-a putut înscrie la procedura pentru obținerea contractului.

”Dacă, în urma verificărilor efectuate, DIPI nu eliberează operatorului economic solicitant avizul de securitate industrială, oferta în cauză va fi declarată inacceptabilă, în faza de evaluare a documentelor justificative de îndeplinire DUAE (Document Unic de Achiziție European) solicitate ofertantului clasat pe  locul 1 în clasamentul întocmit la finalizarea”, se arată în documentația licitației. 

Astfel, contractul a fost semnat cu firma clujeană Zipper Services.

Legături cu condamnații din dosarul Privatizărilor strategice

Firma Zipper Services a declarat pentru anul 2021 o cifră de afaceri de peste 112,6 milioane lei, un profit de 9,3 milioane, datorii de 20,1 milioane lei și 145 de angajați.

Administratori sunt cetățenii maghiari Karako Tamas și Pfalzgraf Balazs, împreună cu firma DIV TOTAL CONSULT SRL, care îi aparține lui Vijiianu Doru Ioan. El deține și 40% din valoarea acțiunilor sociale, iar compania maghiară ANY BIZTONSAGI NYOMDA NYRT pachetul majoritar.

Prin conducerea Zipper au mai trecut Karako Tamas, Molnar Gergely, Pap Gergely și Pfalzgraf Balazs. Anterior acestei structuri a acționariatului, pachetul social a fost împărțit de TIPO OFFSET SRL și ANY BIZTONSAGI NYOMDA NYRT, companie din Ungaria. La rândul ei, firma Tipo Offset era controlată de o altă companie maghiară, DIJBESZEDO HOLDING ZARTKORUEN MUKODO RESZVENYTARSASAG DIJBESZEDO HOLDING ZRT.

Firma cea din urmă a cumpărat acțiunile Tippo Offset de la Kerekes Gabor, personaj implicat și condamnat în dosarul Privatizărilor Strategice.

Gabor a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de Codruţ Şereş, Zsolt Nagy, Mircea Călin Flore, Michal Susak şi Mustafa Oral.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Concret, în sarcina celor şase inculpaţi, s-au reţinut comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC-OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.

Kerekes Gabor a fost implicat, de asemenea, într-o afacere media din care făceau parte mai mulţi lideri ai UDMR şi afacerişti celebri apropiaţi de fostul premier Emil Boc. Astfel, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în data de 8 mai 2006, a luat fiinţă compania SC Eureka Media SRL, firmă care a activat în domeniul radioului şi al televiziunii. Societatea a fost fondată, printre alţii, de Peter Eckstein Kovacs, cu un procent de 1,5% din acţiuni. Kovacs a deţinut funcţia de consilier prezidenţial, când la Palatul Cotroceni se afla Traian Băsescu. Vicepreşedintele executiv al UDMR de la vremea respectivă, Kerekes Gabor, deţinea un pachet de 3,5% din acţiunile SC Eureka Media SRL. Un alt asociat care iese în evidenţă este nimeni altul decât afaceristul clujean Zoltan Arpad Paszkany, fostul patron al clubului de fotbal CFR Cluj, un apropiat al fostului premier, actual primar al Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Compania Eureka Media SRL a intrat în insolvenţă în cursul anului 2011.

Peste 100 de milioane câștigate de la statul român din 2019

Din 2019 până în prezent, SC Zipper Services a încheiat contracte de peste 98 milioane lei, fără TVA, cu diverse instituții publice. De la servicii de printare a amenzilor auto, tipărituri de campanii publice, servicii de trimitere a corespondenței, scanare, până la cele de legătorie, cei de la firma Zipper au bifat aproape toate tipurile de achiziții.

Însă, Zipper și firmele în care a fost implicat Kerekes Gabor au câștigat contracte public și înainte de anul 2019. Ele au primit numeroase contracte de la statul român. În 2007, CNADNR a atribuit firmei clujene Tipoholding SRL un contract de  47,2 milioane de lei pentru tipărirea rovinietelor. În 2014, Primăria Cluj Napoca atribuia un contract de 700.000 de lei firmei Zipper Data SRL, absorbită de Zipper Services, pentru distribuirea de somaţii, iar în 2012 şi 2015, municipalitatea craioveană contracta servicii similare de 135.000, respectiv 110.000 lei. CNADNR a ales firma Zipper Services pentru trimiterea de amenzi şoferilor care circulă fără roviniete, pe baza unui contract de opt milioane de lei, fără TVA.

Condamnările Privatizărilor Strategice

În dosarul privatizărilor strategice, Codruț Șereș, fost ministru al Economiei, a fost condamnat de Înalta Curte de Justiție și Casație la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. El a primit două condamnări pentru fapte diferite, pedepsele fiind contopite. Și fostul ministru al Comunicațiilor, Zsolt Nagy, a fost condamnat la patru ani de închisoare.

Celelalte condamnări definitive pronunțate de instanță sunt următoarele: Michal Susak (cetățean ceh) – 4 ani; Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetățean româno-englez – 4,6 ani; consultantul international Vadim Benyatov – 4,6 ani; Stamen Stanchev – 5,2 ani; Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației – 5 ani; Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie – 4 ani, Gabor Kerekes, fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, – 4 ani, Mustafa Oral (cetățean turc) – 3 ani închisoare.

1 COMENTARIU

  1. În loc sa vadă ca populația este tot mai nemulțumită de actuala guvernare, ăstora le arde de PROSTII…DA DE PALGIATORI A-TI AUZIT???????NU POT SA CRED CA EXISTA ATATA INCOMPETENTA IN TARA ASTA….se ocupa de orice în afara de PROBLEMELE FREALE ALE TARII…..!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.