Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a semnat un contract pentru modernizarea infrastructurii rețelei de gaze medicale și energie electrică din clădirea istorică de pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca. Valoarea investiției este de peste 8,1 milioane lei și banii vor fi împărțiți între AHRA INST S.R.L., o firmă din Cluj-Napoca, și SC Hospital Technical Solutions, o societate implicată în dosarul de mită al Sorinei Pintea, fost ministru al Sănătății.
În data de 22 august 2023, Spitalul Județean de Urgență Cluj a semnat un contract pentru modernizarea unei infrastructuri spitalicești extrem de importantă, cea a gazelor medicale. Ținând cont de faptul că spitalul administrează un complex de clădiri istorice, unele dintre ele funcționând fără aviz de siguranță împotriva incendiilor, contractul vizează și rețeaua electrică și a sistemelor de securitate împotriva incendiilor.
Sunt relativ proaspete tragediile în care au izbucnit incendii în clădirile spitalelor și pacienții au murit asfixiati sau arși. Modernizarea acestei infrastructuri spitalicești se face cu bani europeni și unul dintre motivele invocate de reprezentanții spitalului pentru a primi fondurile a fost cel al pandemiei Covid-19.
Potrivit capitolului ”Descrierea achiziției publice” din documentația procedurii contractul ”Modernizare, reabilitarea și extinderea infrastructurii de gaze medicale, a rețelelor de energie electrică și a sistemelor pentru securitatea la incendiu în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca” cheltuielile pentru investiția de bază au fost calculate la 8.193.991,14 lei, alte cheltuieli au fost însumate la 222.948,40 lei, iar cheltuieli pentru probe tehnologice și teste au fost calculate la 110.795,76 lei.
Banii vin prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare – POIM (POIM nr. 1750/31.10.2022).
Potrivit caietului de sarcini, contractul de modernizare a infrastructurii de gaze medicale, a rețelelor electrice și a sistemelor de securitate la incendiu a fost scos la licitație în contextul creșterii capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19. Același document arată că grupul țintă din acest proiect este reprezentat de ”pacienții consultați și tratați în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj pe perioada pandemiei” precum și personalul medical și non medical din cadrul spitalului.
Însă, modalitatea în investiția se va realiza ridică o serie de semne de întrebare din cauza faptului că una dintre societățile care au semnat contractul este implicată într-un dosar de mită a a fostei ministre a Sănătății, Sorina Pintea.
Contractul a fost semnat cu firmele AHRA INST S.R.L. din Cluj-Napoca și HOSPITAL TECHNICAL SOLUTIONS SRL din București.
Mita lui Pintea: 7% din valoarea contractului
Hospital Technical Solutions, este societatea reprezentată de VALENTIN SCHNAIDER, care deține și pachetul majoritar de acțiuni. Evoluția acestei firme este surprinzătoare: a fost deschisă în 2018, an în care a declarat o cifră de afaceri de 3,2 milioane de lei și o pierdere de 300.000 lei. Însă, în următorul an cifra de afaceri a explodat la 40 de milioane de lei și profitul la 7 milioane!
De la această societate ar fi plecat mita primită de fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea. Procurorii anticorupție au precizat că banii ar fi fost dați în procent de 7% din valoarea totală a unui contract, respectiv că Pintea ar fi primit în decembrie 2019, de la reprezentanții firmei câștigătoare a licitației, suma de 10.000 de euro, iar în 28 februarie 2020 ar fi primit 120.000 de lei. Banii s-au dat printr-un intermediar, „proprietarul firmei care a subcontractat lucrarea de la câștigătorul licitației, într-o pungă de cadouri”. Contractul a fost semnat în 12 februarie 2019, dată la care Sorina Pintea era de câteva săptămâni ministru al Sănătății. Constructorul obiectivului precizat de DNA este Hospital Technical Solutions, iar contractul este în sumă de aproape 2,3 milioane de lei (exact: 2.299.000 lei, echivalentul a aproximativ 480.000 euro).
Suma totală pe care susține DNA că ar fi primit-o Sorina Pintea sub formă de mită este echivalentul a 35.000 de euro, adică aproximativ 7% din valoarea totală a lucrării.
Denunțătorul lui Pintea se pregătește pentru un contract de 50 de milioane euro
SC Hospital Technical Solutions, compania care a plătit mita Sorinei Pintea, și Minimed Solutions SR au realizat un parteneriat pentru contractul de reabilitare și extinderea Spitalului Județean de Urgență Tulcea, o licitație de aproximativ 30 milioane euro. Liderul grupului este societatea Construcții Erbașu, care se ocupă și de realizarea mai multor proiecte din Cluj Napoca. Printre ele poate fi amintit contractul de reabilitare al clinicii de neurologie sau construirea noului sediu al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca.
Minimed Solutions îi aparține lui Mihai Peptan. Fost consilier general PSD în București, găsit incompatibil de ANI în 2015, el a obținut numeroase contracte cu unități medicale din București și nu numai. Unul dintre contracte a fost obținut în toamna lui 2019, când, pe ”ultima sută de metri” a mandatului Sorinei Pintea, Minimed a fost declarată câștigătoare a unui contract în valoare de 152,8 milioane de lei (31 milioane de euro). Contractul a fost încheiat cu Institutul Clinic Fundeni, pentru un sistem integrat de radiologie și imagistică.
Pintea prinsă în flagrant
În urmă cu an, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei PINTEA SORINA, la data faptei manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect „proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente din Spitalul Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.
Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în incinta unității medicale pe care o conducea, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.
În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.