Licitația pentru contractul de gestiune a depozitului de deșeuri CMID a administrației județene este blocată în cadrul a două procese deschise de SC Eco Sud SA, care a contestat în instanță procedura. De asemenea, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis să anuleze procedura demarată de CJ Cluj. Firma care a blocat licitația administrează mai multe gropi de deșeuri din țară, iar, potrivit informațiilor vehiculate în presă, ar avea o serie de legături cu organizația mafiotă Cosa Nostra.

Firma a cerut CNSC  anularea adresei nr. 11686/23.04.2020 și a tuturor actelor emise de autoritatea contractantă, în cadrul procedurii, precum și reluarea procedurii, de la momentul transmiterii invitațiilor de participare și obligarea autorității contractante la transmiterea către ea a invitației de participare, însoțită de documentația de atribuire, cu acordarea unui termen rezonabil pentru elaborarea și transmiterea ofertei, precum și obligarea autorității contractante la suspendarea procedurii, până la soluționarea cauzei pe fond.

În cadrul acestei contestații, CNSC  a decis să admită contestația formulată de către SC ECO SUD SA, în contradictoriu cu JUDEȚUL CLUJ (CONSILIUL JUDEȚEAN CLUJ) și a anulat procedura.

”La licitaţia deschisă organizată în vederea atribuirii contractului de concesiune având ca obiect: «Delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj», procedură publicată în SEAP prin intermediul Anunțului de concesionare numărul: PC 1001457, s-a promovat de către ECO SUD SA, Contestația nr. 15937/27.04.2020, iar până la soluționarea contestației, procedura de atribuire este SUSPENDATĂ. Procedura de atribuire fiind suspendată, nu a participat la licitație nicio societate, nu au fost depuse oferte, iar după soluționarea contestației, se va stabili de către autoritatea contractantă alt termen limită pentru depunerea ofertelor”, arată un răspuns al CJ Cluj.

CJ Cluj pus să refacă licitația

Într-o altă contestație, SC Eco Sud SA a cerut ”obligarea autorității contractante la adoptarea măsurilor necesare de remediere a documentației de atribuire și la stabilirea unui nou termen de depunere a ofertelor, ce nu va fi mai scurt de 30 zile de la data postării în SEAP a anunțului de tip erată, prin care vor fi remediate neregularitățile existente în documentația de atribuire. De asemenea, s-a solicitat de către contestatoare suspendarea procedurii de atribuire până la soluţionarea fondului contestaţiei”.

Și de această dată, CNSC a hotărât că administrația județeană trebuie să facă o serie de rectificări în cadrul procedurii pe care o are în derulare.

”Obligă autoritatea contractantă să elimine mențiunea „în limita Planului anual de evoluție a tarifelor privind colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor în județul Cluj aprobat prin Hotărâre ADI” de la Secțiunea II.3 din Instrucțiuni pentru ofertanți (fișa de date). – Dispune modificarea perioadei de mobilizare de la 90 zile la 135 zile. – Obligă autoritatea contractantă să publice în SEAP o erată cu modificarea datei-limită de depunere a ofertelor, perioada de la publicarea eratei până la data limită de depunere a ofertelor neputând să fie mai mică de 25 de zile. – Obligă autoritatea contractantă să modifice prevederile art. 8 alin. (1) lit. s) din contract în conformitate cu cele precizate în punctul de vedere și care să prevadă în mod expres dreptul delegatului de a cesiona creanțele bazate pe drepturi neîncasate, fără vreun acord prealabil din partea delegatarului. – Obligă autoritatea contractantă la eliminarea mențiuni „Plata către operatori se va realiza ulterior încasării acestor sume de la OTR-uri, cu periodicitatea cu care se fac aceste încasări”, de la art. 10 alin. (5) teza finală din draftul de contract. – Obligă autoritatea contractantă să comunice în SEAP o clarificare din oficiu în care să precizeze că asigurările prevăzute la art. 19.1 alin. (1) lit. c) din draftul de contract sunt cele prevăzute în legislația din domeniul muncii, respectiv contribuțiile pentru CAS și CASS. – Obligă autoritatea contractantă la publicarea în SEAP la secțiunea Clarificări a pct. X (pag. 13-15) din punctul de vedere nr. 14507/05.05.2020. – Dispune eliminarea din conținutul definiției Vt de la pag. 22 din anexa 3 a caietului de sarcini a parantezei „(prin proceduri de achiziție publică conform legislației în vigoare)”. Măsurile de remediere dispuse vor fi duse la îndeplinire în termen de 15 zile lucrătoare de la primire”, arată decizia CNSC.

În cadrul celor două procese care se derulează pe rolul instanțelor clujene, judecătorii au stabilit primele termene de judecată la începutul acestei luni.

Posibile conexiuni cu Cosa Nostra

Potrivit presei, firma Eco Sud ar fi conectată la afacerile lui Nicolae Ninel Caval, acționar la firma Ecorec SA. Eco Sud și SC Activ Salubritate SA lucrează în tandem în cadrul mai multor contracte. Cea din urmă societate este controlată de afaceri din Italia, acționarul majoritar fiind IMPRESA SANGALLI GIANCARLO & C SRL Monza.

Această societate italiană a fost obiectul unei anchete a autorităților italiene. În cursul anului 2013, în Italia a fost finalizată operaţiunea „Clean City”, coordonată de Garda de Finanţe Milano şi Procuratura din Monza. Au fost vizate activităţi ilegale derulate de această firmă iar acuzaţiile au vizat infracţiuni de corupţie, trucarea de licitaţii publice, fraudă în formă agravată din fonduri publice şi emiterea de facturi false.

Anul trecut, patru italieni și un român au fost condamnați definitiv la închisoare pentru spălare de bani și legături cu o familie mafiotă italiană din cadrul Cosa Nostra. În cadrul afacerii, potrivit anchetei s-au rulat 60 de milioane de euro, bani care au spălați prin intermediul afacerilor cu deșeuri.

Alin Tișe, șeful CJ Cluj a menționat că a făcut sesizări la DNA în legătură cu acțiunile firmei Eco Sud.

”Am făcut o procedură simplificată și am dat RADP-ului provizoriu administrarea CMID-ului. Și acolo s-a contestat. Acum suntem la Curtea de Apel și așteptăm să se soluționeze cât mai repede situația. Dacă Curtea de Apel va spune că am greșit atunci când am dat provizoriu RAD-ului va trebui să repetăm. Dacă Curtea va spune că am făcut bine va anula atunci decizia Bucureștiuluiși vom încheia de îndată contractul cu RADP-ul.

Acesta este motivul pentru care stăm cu celulele închise cu cheie, deși ele sunt operaționale, sunt gata. Avem recepția făcută, avem avizul de la Ape, avem avizul de la Mediu și suntem în faza obținerii autorizației de mediu. E în perioada de dezbatere publică, în 30 de zile vom aveam inclusiv autorizația integrată de mediu.

Am făcut sesizări la DNA și la toate instituțiile statului. E o societate Eco Sud care a depus contestație, oameni care au blocat în țara asta licitații la multe dintre CMID-uri.

Din punctul meu de vedere, mafioți care încearcă să pună mâna pe contracte bănoase și care nu poate oferi nimic”, a declarat Alin Tișe în cadrul ședinței de consiliu județean.

Acuzați că importă deșeuri

Despre firma Eco Sud au apărut în presă o serie de informații potrivit cărora compania ar fi implicată în importul de deșeuri din Italia. Însă informațiile au fost dezmințite în cadrul unui comunicat oficial pe care îl redăm în integritatea lui.

”Subscrisa ECO SUD S.A.,cu sediul în București, str. Ankara nr. 3, sector 1, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București sub nr. J40/4022/2001, CUI RO 13838255, e-mail: office@ecosud.ro, reprezentată legal prin Președintele Consiliului de Administrație Adrian Mirel Scarlat, transmite următorul drept la replică prin ca‎re aduce la cunoștință faptul că au fost publicate o serie de articole care conțin afirmații neadevărate, tendențioase, incriminatoare și de natură a prejudicia în mod grav imaginea publică a companiei.
Profitând de contextul actual, în care deșeurile reprezintă un subiect intens dezbătut în toate mijloacele de comunicare, anumite publicații au preluat un articol, apărut în ziarul Puterea, fără să facă o minimă verificare a informațiilor. La rândul său, ziarul Puterea, în mod rău intenționat și lipsit de etică prezintă fapte care induc  în eroare cititorii și autoritățile! ECO SUD devine astfel ținta unui scandal de presă  prin care i se aduc acuzații nefondate.

Dezmințim categoric orice acuzație și orice interpretare de natură să pună în discuție credibilitatea companiei Eco Sud S.A.

Proiect Inaugurat înainte de finalizare

Potrivit unui comunicat al CJ Cluj, proiectul CMID a fost inaugurat

”Operatorul rampei temporare de deșeuri a RADP a notificat Agenția de Mediu în legătură cu atingerea pragului limită de 75% pentru depozitarea deșeurilor. În contextul deciziilor pe domeniul mediu ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și ținându-se cont de faptul că celula CMID este operațională, a fost asigurat fluxul deșeurilor sortate și ecologizate.

Investiția de la Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor are o valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, este cel mai mare centru de acest tip din România, cu o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.