O firmă implicată în dosare de corupție din Bulgaria a ”aterizat” în Cluj Napoca într-un contract de 70 milioane lei, fără TVA, pentru extinderea rețelei de canalizare și apă potabilă din Cluj Napoca. Nu este singură, ci în tandem cu o afacere de apartament din oraș care are lipici la contractele publice. Oficialii Companiei de apă Someș nu au vrut să spună în ce zone din oraș se va extinde canalizarea, pe motiv că nu vor să fie sunați de clujenii care așteaptă ca pe un semn divin această lucrare. Firma bulgărească nu a aterizat de una singură în Cluj, ci cu ajutorul ”parașutei” PSD.

La fiecare ploaie mai serioasă canalizările din Cluj Napoca refulează, scoțând pe trotuare și străzi dejecții. Motivul pentru care se întâmplă este cunoscut de toată lumea: rețeaua de canalizare este subdimensionată în contextul exploziei imobiliare scăpate de sub control de Primăria Cluj Napoca.

De 1 martie, Compania de Apă Someș a semnat un contract pentru extinderea canalizării și a rețelei de apă potabilă în Cluj Napoca. O asemenea lucrare nu a mai fost făcută de ani de zile, chiar dacă administrația locală clujeană emite pe bandă rulantă autorizații de construcții. În zonele unde, spre exemplu, erau construite case unifamiliale, acum se ridică blocuri de minim patru etaje cu zeci de familii.

Contractul ”Extinderea rețelelor de alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Cluj-Napoca” vizează extinderea rețelei de apă și canal pe 28 de km, iar lucrările sunt plătite cu bani europeni (Programul Operaţional Infrastructura Mare, Axa prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, Obiectivul Specific 3.2. Creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei).

Valoarea lucrării este de 70.002.818,71 milioane lei, fără TVA, iar banii vor intra în conturile a două firme: una din Bulgaria, HYDROSTROY AD, implicată în dosare de corupție, și alta din Cluj Napoca, DECONSTRUCT AG, care are un ”abonament” la lucrările administrației locale și județene.

Ținând cont că în Cluj Napoca extinderea canalizării vine ca un semn divin pentru unii dintre locuitorii orașului, am încercat să află care sunt zonele vizate.

Dar se pare că întreaga afacere este secretă, cel puțin din punctul de vedere al Companiei de Apă Someș, a cărei reprezentant a refuzat să spună care este zona vizată.

”Programul are 34 de contracte pe județele Cluj și Sălaj. 26 sunt lucrări efective, celelalte de servicii și achiziții.

Cluj Napoca va beneficia de contracte de extindere a lucrărilor și urmează să semnăm contractul de reabilitare a rețelelor. În principal se extind rețelele în zonele rezidențiale nou apărute de la finalizarea ultimului program care s-a terminat în 2015. Lista străzilor nu este publică pentru că dacă o dăm o să sară lumea, să ne sune, să ne roage să facem lucrări în zonele lor. Contractul este împărțit în două tranșe. Pe străzile pe care se începe prima dată se cade de acord cu primăria și constructorul ca să corelăm cu programele de asfaltare. Contractul acesta are o durată de doi ani de zile”, explică Lucian Croitoru, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș.

Firmă de apartament cu faxul pornit pentru ziariști

Am încercat să aflăm detalii despre lucrare de la firmele care au obținut contractul.

SC De Construct AG are sediul într-un apartament dintr-un bloc nou construit pe strada Recoltei. La telefonul companiei, după ce persoana care a răspuns a aflat că este sunată de un ziarist, brusc, a intrat un ton de fax care a întrerupt convorbirea. La apelurile următoare am discutat cu același ton de fax care, la fel ca purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș, nu a reușit să ofere detalii despre proiect.

Însă, reprezentanții firmei De Construct AG SRL au abilități de comunicare, altfel nu s-ar putea explica contractele publice câștigate până acum. De pe site-ul companiei, din categoria proiecte, se înțelege că firma a lucrat doar la centrul de deșeuri administrat de CJ Cluj, însă De Construct AG  se mai poate mândri cu multe lucrări contractate de la Primăria Cluj Napoca.

A fost singura firmă care a participat la licitația ”ACORD CADRU SERVICII DE PROIECTARE SI EXECUTIE LUCRARI DE ALIMENTARE CU APA SI CANALIZARE PENTRU REALIZARE OBIECTIVE DE INVESTITII DIN MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA” estimată de oficialii primăriei clujene la suma de 4.799.174,44 lei, fără TVA, astfel că oficialii administrației conduse de Emil Boc au reușit să negocieze din contract aproximativ 400 de lei!

Afacerea patronată și administrată de Vladan Alin Irinel s-a ocupat de proiectarea instalațiilor unor case și de proiectarea instalațiilor la adăpostul de câini și a pieței OSER de pe str Bobâlnei, a parkingului de pe str Trotușului, a Platformei depozitare deșeuri Cluj-Napoca str. Platanilor, toate aceste contracte fiind acordate de Primăria Cluj Napoca!

De asemenea, tot Primăria Cluj Napoca a mai plătit acestei firme 7.000 lei, fără TVA, pentru studiul de fezabilitate necesar instalării unei singure toalete publice în municipiul condus de Emil Boc!

Patronul firmei a mai fost asociat în cadrul firmei GRANDART CONSTRUCT INSTAL SRL. alături de POP RAZVAN-ADRIAN.

Cireașa bulgărească de pe tortul canalizării are sâmburele corupției

Am încercat să află detalii despre contractul încheiat cu Compania de Apă Someș și de la oficialii companiei Hydrostroy AD, așa că am contactat birourile din Bulgaria. Firma nu are nicio entitate fiscală în România, lucru confirmat și de angajații bulgari.

”Nu știu să avem vreun birou în România, dar dacă vă interesează ceva trimiteți vă rog un mail”, a transmis secretara Hydrostroy AD de la biroul din Varna.

Compania este implicată în cazuri de mare corupție din Bulgaria.

În timpul guvernului de coaliție bulgar condus de socialiști din 2005-2009, directorul Hydrostroy a fost consilier principal al ministrului dezvoltării regionale. Directorul firmei a fost responsabil de administrarea drumurilor în timpul mandatului precedentului guvern de centru din 2001-2005 și a condus una dintre cele mai mari companii publice de construcții din Bulgaria de Nord-Est (Inzhstroyinzhenering) înainte de privatizarea acesteia în 1999. Odată cu schimbarea puterii politice în 2009 către un guvern de drept de centru, directorul menționat a numit un membru al noului partid de guvernământ și al Consiliului Municipal Varna în funcția de CEO al companiei.

Ne-am întrebat ce caută o firmă bulgărească, implicată în scandaluri de corupție care au atins oficiali din cadrul guvernului din țara vecină ? A fost adusă în țară de oameni de afaceri apropiați socialiștilor din PSD.

HYDROSTROY AD din Bulgaria a câștigat contractul pentru modernizarea DN71 Bâldana – Târgoviște în valoare de 587 milioane de lei. Liderul de asociere care s-a ocupat de lucrări a fost firma Aqua Parc din Roznov, județul Neamț, care este controlată de Gheorghe Vlasie, cumătrul baronului PSD Ionel Arsene. De asemenea, Vlasie mai este partener de afaceri cu Tănase Dragne, un personaj din anturajul lui Nicuale Bădălău, baron PSD de Giurgiu, supranumit ”Baronul Ficățel”, și fost ministru al Economiei.

Firma bulgărească a mai fost cooptată într-o lucrare asfaltări de drumuri în Prahova. În această situație liderul de asociere a fost firma Coni SRL, controlată, indirect, de baronului PSD Mircea Cosma prin intermediul lui Nicolae Onea. Societatea Coni și patronul ei, Onea, sunt judecați la Tribunalul Prahova pentru evaziune fiscală și spălare de bani de 35 de milioane de euro.

Nu în ultimul rând, HYDROSTROY AD mai face parte dintr-o asociere cu firma unui om de afaceri apropiat de PSD. Este vorba despre contractul de modernizare a drumului  DJ 172- DN 17 -Cociu- Mocod – Zagrade, în valoare de 16 milioane de euro, care a fost semnat cu firmele SC FRASINUL SRL (leader) – HYDROSTROY AD – SOMEȘ-TOP-GRUP SRL.

Ce fac bulgarii cu canalizarea clujenilor

Potrivit descrierii succinte a licitației, firmele câștigătoare vor trebui să se ocupe de ”extinderea rețelelor de alimentare si canalizare în Municipiul Cluj-Napoca cuprinde toate construcțiile necesare pentru extinderea infrastructurii de apă și canalizare. Contractul include lucrări de extindere a rețelelor de distribuție apă pe aproximativ 28 km, realizarea a 4 rezervoare noi, a 11 stații de pompare apă potabilă și extinderea rețelelor de canalizare pe o lungime de aproximativ 28 km, realizarea a 10 stații de pompare apă uzată și a 7 km de conducte de refulare. Lucrări de branșamente și racorduri la consumatori și lucrări auxiliare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.