Curtea de Apel Ploiești a refuzat să mențină sesizarea făcută de Curtea de Apel Brașov într-un dosar de corupție în care magistrații au solicitat lămuriri suplimentare Curții de Justiție UE vizavi de modalitatea în care trebuie administrată prescripția în dosarele de corupție. Astfel, CJUE a trebuit să radieze de pe rol cauza. Dacă procedura vizavi de administrarea prescripției ar fi fost dusă la capăt de instanța europeană, magistrații din România nu i-ar mai fi putut albi, pe bandă rulantă, pe inculpații din dosarele de corupție.  

Dosarul C74-23 de pe rolul CJUE i-a făcut pe magistrați să poată continua procesul de corupție în care este judecată Andreea Cosma care a fost condamnată la 4 ani cu executare în apel, dar instanţa supremă a decis să NU înceteze procesul penal pe prescripţie ca urmare a aplicării deciziilor CCR şi ÎCCJ, aşa cum s-a întâmplat în numeroase alte cazuri, ci să aştepte soluţionarea de către CJUE a cauzelor C-74/23 şi C-131/23. Altfel spus, să aştepte undă verde de la instanţa europeană dacă poate să nu aplice deciziile CCR şi ÎCCJ privind prescripţia. 

Pe 2 decembrie 2018, ea a fost condamnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri ale cazărmii ‘Ciuperceasca’, intrată în activul Parcului Industrial Plopeni în urma unui schimb de terenuri cu MApN. În acelaşi dosar, Florin Anghel, fost deputat PDL şi fost preşedinte al CJ Prahova, precum şi Dănuţ Cornea, la data faptei preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Plopeni Industrial Parc SA, au primit câte 4 ani închisoare cu executare. Ulterior, în iunie 2020, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat sentinţa şi a trimis cauza la rejudecare. 

În dosarul Ioanei Băsescu, Instanţa Supremă a decis să ia în discuţie recursul în casaţie formulat de DNA după ce, pe 12 iulie, un complet al ÎCCJ a dat verdictul definitiv şi a încetat procesul penal pe prescripţie ca urmare a deciziilor CCR. Între timp, pe 24 iulie a venit decizia CJUE pe prescripţie, iar DNA a formulat recurs în casaţie în termenul legal de 30 de zile.

În dosarul lui Marian Vanghelie, DNA a atras recent atenţia Curţii de apel Bucureşti că ultimele fapte de luare de mită ale edilului de la Sectorul 5 se prescriu în decembrie 2023 şi februarie 2024 după aplicarea deciziilor CCR privind prescripţia.

Cine sunt clujenii cărora prescripția le-a dat aripi

Vasile Bercan este un om de afaceri clujean, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, care a stat puțin și arestat pentru afacerile pe care făcea cu ministerul la care era angajat.  În 2015 procurorii clujeni i-au făcut dosar pentru spălare de bani și evaziune și, după 5 ani de cercetări, l-au trimis în instanță. El a fost acuzat că a facturat cheltuieli fictive de peste un milion de lei. La Tribunalul Cluj, judecătorul Liana Cociș l-a judecat până la începutul anului 2023. După ce a amânat pronunțarea de 19 ori pe parcursul unui an judecătoarea a considerat că a intervenit prescripția faptei și a încetat procesul penal. Între timp, membrii familiei Bercan au derulat investiții imobiliare: un cămin de bătrâni și un ansamblu imobiliar cu două blocuri a câte 5 etaje. 

În februarie 2023, judecătorii IVANCIUC Oana Maria și MARIAN Vlad-Valentin de la Curtea de Apel Cluj au decis că în procesul de evaziune fiscală în care au fost judecați Rusu Mircea Ciprian și Abrudean Ioan Călin a intervenit prescripția. Pe fond, cei doi au primit pedepse cu executare de câte 5 ani de închisoare fiecare.

”În temeiul art. 5 din Noul Cod Penal şi Deciziei nr. 265/06.05.2014 a Curţii Constituţionale a României, constată că legea penală mai favorabilă, în raport de care trebuie evaluată situaţia juridică a ambilor inculpaţi, este Codul penal adoptat prin Legea nr. 286/2009 ( Noul Cod penal), date fiind dispoziţiile art. 155 alin. 1 din C.pen., privitoare la întreruperea prescripţiei răspunderii penale, declarate neconstituţionale prin Decizia Curţii Constituţionale a României nr. 297/2018, astfel cum s-a stabilit prin Decizia Curţii Constituţionale a României nr. 358/2022, iar nu Codul Penal din 1969, cum a apreciat prima instanţă. (…) încetează procesul penal (…)”, se arată în soluția pe scurt a instanței prin care se încetează procesul penal împotriva lui Rusu și Abrudean.

Cei doi au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală prin metoda ”caruselul”, procurorii stabilind un prejudiciu al evaziunii, care nu a mai fost recuperat, de peste 3,5 milioane lei.

Afaceri cu prescripție

Omul de afaceri Valer Turcu din Turda, alături de soția lui și de alți parteneri de afaceri au fost trimiși în judecată pentru o evaziune fiscală de aproape 6 milioane de lei. Inițial, ei au fost condamnați la prima judecare a dosarului: spre exemplu, ”liderul” grupului, Valer Turcu, a primit inițial 10 ani de pușcărie. Sorina Siserman și Elena Botezan, cea din urmă fiind fostul procuror-șef al DNA Cluj, judecătoare la Curtea de Apel Cluj, au decis că procesul ar trebui rejudecat. Astfel, în martie 2023 judecătorii MARIAN Mihăiţă Lucian și GÎLCĂ Mihai-Iulian de la Curtea de Apel Cluj au decis să înceteze procesul penal, în privința unor infracțiuni, pe motiv de prescripție. Referitor la celelalte infracțiuni ele au fost ”iertate” pe motiv că fapta nu există sau nu a fost prevăzută de legea penală, etc. Cert este că toți au scăpat de condamnări și nu au mai fost obligați să plătească prejudiciul.

Potrivit rechizitoriului Valer Turcu i-ar fi amenințat cu moartea pe cei implicați în anchetă.

”La data de 12 noiembrie 2010, i-a amenințat cu moartea pe numiții Palfi Sandru Răzvan și R. R. M., cu scopul de a obține un folos injust pentru altul, respectiv pentru a-i determina pe aceștia să-și mențină declarațiile mincinoase date anterior în fața organelor de poliție și să nu declare adevărul, cu privire la două acte infracționale de înșelăciune, săvârșite de numitul Oprea Cozmin Aurelian. El a participat la săvârșirea unor acte infracționale, la datele de 5/6 mai 2009 și 25 februarie 2010, în paguba unor societăți comerciale care erau cercetate penal în dosarul nr. 190/P/2010 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj”, se arăta în rechizitoriu.

Maria Angela (fostă Chiș) Muntean este o femeie de afaceri din Cluj Napoca care a edificat mai multe imobile în Cluj Napoca fără a avea autorizații de construcție. Prin intermediul fostul ei soț și-a creionat o rețea de interese la care a putut apela atunci când a avut nevoie. Ea a reușit performanța să apeleze la prescripție chiar și după ce a fost condamnată. Astfel, în virtutea prescripției a obținut anularea sentinței penale.

Carul cu libertate

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis spre finalul lunii iulie 2023 că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare Dreptului european. Sesizarea Curții europene a fost făcută după ce în 2022 Curtea Constituțională a dat o decizie în virtutea căreia mii de dosare penale au fost închise, inculpații fiind achitați. Astfel, de-a valma au putut scăpa inculpați acuzați în cazuri de corupție sau fapte cu violență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.